Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 juli 2017
enkeltmannsforetak

Hvordan starte et enkeltmannsforetak – Stegvis guide

Vurderer du å starte eget firma eller gjør du småjobber som gjør at du ønsker å fakturere dine oppdragsgivere. Et enkeltmannsforetak er løsningen og svært enkelt å sette opp. Vi gir deg en kort guide på hvordan..

Hva er et enkeltmannsforetak?

Et enkeltmannsforetak er, som navnet tilsier, et foretak med kun én eier og forkortes gjerne ENK. I enkeltmannsforetaket er du, i motsetning til et aksjeselskap, som eier personlig ansvarlig for selskapets gjeld. Det betyr at hvis selskapet ikke kan betale gjelden sin kan kreditorer gå etter personlige eiendeler som hus og bil for å dekke gjelden sin. Foretaket må ha adresse i Norge og eieren må være over 18år.

All inntekt i enkeltmannsforetaket er skattepliktig, men du kan også få fradrag for kostnader knyttet til driften.

Hvordan opprette et enkeltmannsforetak.

Det er ikke spesielt vanskelig eller tidkrevende å opprette et enkeltmannsforetak. Under finner du en komplett guide som tar deg gjennom prosessen.

 1. Gå til altinn.no for å sende inn en samordnet registermelding. Bruk en av de elektroniske identifiseringstjenestene til å logge deg inn.
 1. Under hva som skal velges, velger du ”Ny enhet”.
 1. Du skal velge enkeltmannsforetak under organisasjonsform.
 1. Under ”Merverdiavgiftsregisteret” skal du velge ”Beløpsgrensen er passert” hvis du har omsatt for over 50 000kr de siste 12mnd og ”Beløpsgrensen er ikke passert” hvis du ikke har omsatt for over 50 000kr. Du kan også forhåndsregistrere deg hvis du forventer å passere grensen.
 1. Så skal du velge om foretaket skal registreres i enhetsregisteret (gratis) eller både enhetsregisteret og foretaksregisteret (gebyrbelagt). Hvis du har mer enn 5 ansatte og/eller driver med varehandel (salg av innkjøpte varer) må du registrere deg i foretaksregisteret i tillegg til enhetsregisteret.
 1. Velg så ønsket navn på foretaket. Foretaksnavnet må inneholde etternavnet ditt. For eksempel Pedersen Elektro. Velger du å kun bruke etternavnet har du ingen garanti for at andre ikke starter et foretak med samme navn.
 1. Har du forsøkt å registrere foretaket tidligere? ”Ja” eller ”Nei.
 1. Så kan du velge om foretaket skal drive virksomhet under samme navn som foretaket. I dette tilfellet Pedersen Elektro. Du kan fint velge et helt annet navn her. Dette trenger ikke å inneholde etternavnet ditt.
 1. Fyll ut kontaktopplysninger. Husk at disse er offentlig tilgjengelig. Du kan spare deg fra mye epost og telefoner fra selgere ved å unngå å fylle inn dette. Telefon og epost er ikke obligatorisk å oppgi.
 1. De neste spørsmålene er enkle og må bare svares ja eller nei på.
 1. Når du blir bedt om å beskrive foretakets virksomhet er det greit å holde det enkelt. ”Hagearbeid”, eller ”installasjon av elektriske apparater” holder. Det går helt fint å endre denne beskrivelsen ved en senere anledning skulle foretakets virksomhet endres.
 1. Du fyller inn din egen fødselsdato, etternavn og personnummer under ”Innehaver”. Under rolle velger du ”Innehaver” og klikker på ”legg til”. Her legger du også inn daglig leder hvis foretaket har det, men det er ikke nødvendig.
 1. Du har sannsynligvis ikke behov for å føre opp noen som prokurist. En prokurist har fullmakt til å ta avgjørelser på vegne av foretaket når det gjelder saker som omhandler den daglige driften.
 1. ”Registrering i merverdiavgiftsregisteret” oppgir du om foretaket er pliktig til å betale merverdiavgift. De fleste selskaper er det, men innenfor helsetjenester, kultur og undervisning finnes det en del unntak. Er du i tvil om foretaket er pliktig til å betale mva. kan du kontakte skattekontoret.
 1. Fyll in resten av opplysningene og gå over sammendraget og sørg for at alt er riktig utfylt.
 1. Signer registreringen og send den inn.
 1. Gratulerer! Du har nå registrert enkeltmannsforetaket ditt i enhetsregisteret. Lykke til!
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg