Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 juli 2017
starte as

Slik oppretter du et aksjeselskap på under en time

Det virker kanskje som en stor og vanskelig oppgave å starte opp et aksjeselskap. Men i realiteten er det faktisk ganske enkelt.

Du trenger ikke mer enn 30.000 kroner i startkapital for å opprette aksjeselskapet. Og så lenge du har disse pengene tilgjengelig er det ikke verre enn å gjennomføre tre enkle steg – så har du opprettet aksjeselskapet ditt.

Oppgaven som kanskje virker vanskelig nå er faktisk ferdiggjort på under en time.

Hva er et aksjeselskap?

Et aksjeselskap er en egen juridisk enhet. I dette selskapet har ingen av aksjonærene (eierne) personlig ansvar for selskapets gjeld. Det eneste du kan tape på å opprette et aksjeselskap er derfor aksjekapitalen – som altså ikke trenger å være på mer enn 30.000 kroner.

Denne kapitalen fordeles på et antall aksjer med samme verdi. Aksjonærene kan selv velge hvor mange aksjer selskapet skal ha i oppstarten. Og dersom aksjeselskapet går konkurs er det kun innskuddet i aksjekapitalen som tapes av aksjonærene.

For å kunne drive et aksjeselskap må dere ha minst én registrert eller statsautorisert revisor. Dere må også få egenkapitalen deres bekreftet av en revisor eller finansinstitusjon (altså en bank eller lignende) for å kunne registrere aksjeselskapet i Foretaksregisteret. Det er mulig å ansette seg selv i et aksjeselskap. Dersom du er aksjonær kan du ta ut utbytte i form av lønn dersom du jobber i aksjeselskapet.

Steg 1 – disse tingene trenger du for å opprette aksjeselskapet

Før du kan begynne prosessen med å opprette aksjeselskapet ditt trenger du en del informasjon. Du må også ha noen funksjoner på plass for at registreringen skal gå så enkelt som mulig:

Først og fremst må du ha tilgang på Altinn.no. Dette er den offentlige nettportalen i Norge hvor alle foretaksregistreringer gjennomføres. Hvis du har registrert mobilnummeret ditt kan du bruke mobilen til å logge deg på Altinn. Hvis ikke bruker du bare samme kodebrikke som når du skal logge deg på nettbanken.

Du må ha fødselsnummeret, navnet og adressene til alle eierne (altså aksjonærene) som skal oppføres på aksjeselskapet. Videre må du ha en adresse til selskapet – men i første omgang kan du bare bruke din egen adresse som bedriftsadresse.

Du trenger også stiftelsesdokument (Last ned Stiftelsesdok MAL) og vedtekter (Vedtekter MAL) for å opprette aksjeselskapet. Stiftelsesdokumentet er et enkelt dokument med opplysninger om aksjeselskapet, sånn som navn, aksjekostnad for aksjonærene og valg av styre. Når du skal registrere aksjeselskapet trenger du ingen daglig leder og styret behøver ikke ha mer enn én person. Det er imidlertid viktig å inkludere at aksjeselskapet skal dekke kostnadene til Brønnøysundsregistrene for stiftelsen. I tillegg til dette må stiftelsesdokumentet gi ”styret fullmakt til å bestemme at selskapets årsregnskap ikke skal revideres”.

Sist, men ikke minst, trenger du 30.000 i egenkapital, som kreves for å opprette aksjeselskapet. Disse pengene trenger imidlertid ikke å komme fra en enkelt konto.

Det er snakk om å redusere dette kravet til kun 1 kr i løpet av 2017.

Steg 2 – bedriftskonto i bank

Når du har alle tingene over på plass må du opprette en bedriftskonto i banken dere ønsker å benytte dere av til aksjeselskapets økonomi. Her kan det være lurt å gjøre bittelitt research i forkant av registreringen, slik at dere er sikre på å skaffe dere de beste vilkårene for bedriftskonto. Det finnes en rekke banker som tilbyr slike kontoer i Norge. Bare pass på at dere oppretter kontoen i den banken som passer best for deres aksjeselskap. Det er stor forskjell på vilkårene, og dere gjør derfor lurt å forhøre dere hos en to-tre forskjellige banker.

Husk at siden dere ikke har registrert aksjeselskapet enda har dere heller ikke et organisasjonsnummer. Fordi man trenger en bedriftskonto til registrering av et aksjeselskap er imidlertid bankene vant til denne problematikken.

Det kommer altså ikke til å være noe problem for dere å få opprettet en bedriftskonto selv om dere ikke har et organisasjonsnummer enda. Når bedriftskontoen er klar vil banken be dere om å sette aksjekapitalen inn på konto. Og etter denne er innbetalt mottar dere et skjema som bekrefter at alt er i orden med kapitalen deres.

Steg 3 – lever Samordnet registermelding

Dette er det siste steget for å registrere aksjeselskapet deres. Denne registermeldingen ser kanskje litt uoversiktlig ut ved første øyekast, men så lenge dere følger instruksjonene bør alt være i orden. Og hvis det er noe dere ikke forstår er det bare å fylle ut så godt dere kan.

Altinn kommer til å kontakte dere hvis det er noe som mangler eller de lurer på noe med registreringen. Husk på at dere må legge ved alle relevante dokumenter i registermeldingen. Disse er styreprotokollen, vedtekter, stiftelsesdokument og erklæringen som bekrefter egenkapitalen deres. Behandlingstiden til Altinn er vanligvis ikke på mer enn 2-3 virkedager så lenge alt er i orden med registreringen. Når meldingen er ferdigbehandlet mottar dere organisasjonsnummeret deres, og da er aksjeselskapet altså godkjent og registrert.

Verre er det ikke!

Om du fortsatt ikke ønsker å begi deg ut på oppgaven kan du la en regnskapsfører gjøre jobben for deg ganske rimelig. Her finner du en rimelig regnskapsfører.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg