Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
creditcard

Guide: Alt du trenger å vite om Kredittkort

En komplett guide som gir deg all relevant informasjon om fordeler og ulemper ved Kredittkort i Norge
Av DinKreditt | januar 27, 2017

Kredittkortbransjen har vokst til å bli en enorm sektor i Norge. Det finnes et hav av kredittkortselskaper på markedet og med tøffere konkurranse fra år til år blir fordelsprogrammene stadig bedre. Men det er en annen side ved kredittkort også. De har fått et dårlig rykte på seg. Dette er hovedsakelig på grunn av skyhøye renter. Dersom man er en uansvarlig forbruker er det fort gjort å bli sittende med ugunstig kredittkortgjeld på bok.

I denne kredittkort-guiden får du grundig informasjon om alt du trenger å vite om kredittkort. Og hvis du tar deg tid til å lese nøye gjennom er du bedre stilt som kredittkort-forbruker.

7 myter om Kredittkort

 • Kredittkort er farlig
 • Kredittkort er dyrere enn vanlig bankkort
 • Kredittkort er lureri
 • Kredittkort er ugunstige for forbrukere
 • Hvem som helst kan få et kredittkort
 • Kredittkort kommer med én absolutt kredittramme
 • Kredittkort har ingen andre fordeler enn at du får handle på kreditt

I denne guiden

 • Hvordan fungerer kredittkort?
 • Praktisk informasjon om kredittkort
 • Hvorfor er det lurt å ha kredittkort?
 • Hvordan bør du bruke kredittkort?
 • Er kredittkort farlig?
 • Hvem kan få kredittkort?
 • Hvilket kredittkort er det beste?
 • Hvilket kredittkort er billigst?
 • Kontaktløs kredittkort
 • Visa kredittkort og MasterCard
 • Hva er American Express?
 • Hva er Diners Club kredittkort?
 • Hvordan fungerer BankAxept?
 • Kredittkort for unge og studenter
 • Kredittkort og krav til inntekt
 • Refinansiering av kredittkort
 • Kredittkort med inkasso
 • Bruk av riktig kredittkort i utlandet lønner seg
 • Kredittkort med reiseforsikring
 • Kredittkort i USA
 • Kredittkort mot bruk relatert til bil
 • Bonusprogrammer med Kredittkort

7 myter om kredittkort

Myte 1

Kredittkort er farlig

Kredittkort har fått en veldig dårlig rykte på seg i Norge. Og det skal så absolutt sies at dersom du er en uansvarlig forbruker er ett eller flere kredittkort en dårlig idé. Hvis man ikke bruker kredittkortet sitt på en fornuftig måte er det kort vei til uhåndterbar kredittkortgjeld.

TV-programmer som Luksusfellen har vist oss hvordan det går med de som ikke klarer å administrere kredittkortene sine. Men dette betyr på ingen måte at et kredittkort er farlig – så lenge du er ansvarlig med bruken. Da er det faktisk mange tusen kroner å spare hvert år hvis du velger riktig kredittkort.

Sånn sett er det viktig å huske på at et kredittkort er fordelaktig for fornuftige forbrukere. Du får blant annet betalingsutsettelse på kjøpene dine og tilgang til bonusprogrammer med et kredittkort.

Det finnes spesielt én god tommelfingerregel for å sikre trygg kredittkortbruk. Denne er å aldri ha en større kredittramme enn du har i tilgjengelig egenkapital. Hvis du aldri har muligheten til å låne mer penger enn du faktisk kan betale for sikrer du deg mot uforsvarlig bruk av kredittkort. Husk at det er du som forbruker som har ansvar for egen privatøkonomi og eget forbruk. Så lenge du holder orden i sysakene vil et kredittkort være gunstig for deg i hverdagen.

Myte 2

Kredittkort er dyrere enn vanlig bankkort

Fordi veldig mange assosierer kredittkort med kredittkortgjeld er det også mange som tror at kredittkort er dyrere enn vanlig bankkort. Dette er faktisk helt feil. Denne myten bunner i at man tenker på kredittkort på samme måte som man tenker på bankkort. Fordi kredittkort har høye renter på ubetalt gjeld er det fort gjort å tenke at de er dyrere. Men det er nettopp gjeld som er nøkkelordet her. Kredittkort er nemlig på ingen måte det samme som et vanlig bankkort. Når du drar bankkortet ditt i butikken trekkes pengene umiddelbart fra kontoen. Med et kredittkort tar du på den annen side i praksis opp et lite lån når du benytter deg av det. Så lenge du tilbakebetaler dette lånet innen fristen koster det deg ingenting.

Kredittkort gir deg nemlig gratis betalingsutsettelse – med andre ord et gratislån. Hvis du ikke klarer å betale tilbake gjeldsbeløpet ditt innen fristen er det selvsagt at det blir dyrt. Men dette handler ikke om kredittkortet i og for seg selv. I tillegg til dette er det vanlig at bankkort i Norge kommer med en årsavgift. Denne er som oftest ikke på noe mer enn et par hundre kroner. Men det finnes en rekke kredittkort som er helt gebyrfrie. De koster deg ingenting annet enn rentene du må betale dersom du går over betalingsfristen din.

Hvis du bruker kredittkortet på riktig måte er det altså billigere enn et vanlig bankkort.

Myte 3

Kredittkort er lureri

Det finnes de som tror at kredittkort er lureri. En veldesignet metode for kredittkortselskaper å få deg til å ta opp gjeld du ikke klarer å betale tilbake på. Denne påstanden er selvfølgelig ikke sann. Det er klart at alle bedrifter har et mål om å tjene penger. Slik er det med alle banker – fra de som spesialiserer seg på privatøkonomi og boliglån til de som jobber med kredittkort.

Grunnen til at renta på kredittkort er så høy har imidlertid ingenting med at tilbyderen forsøker å lure deg. Dette handler ene og alene om at kredittkort i realiteten er en ramme for lån uten sikkerhet. Når banken eller selskapet innvilger kreditt løper de en risiko fordi de ikke tar noen pant i eiendelene dine.

Og dette er grunnen til at renta settes så høyt. Igjen er det viktig å huske på at det er du som forbruker som har ansvar for og kontroll over din egen økonomi. Hvis du gjør bevisste og smarte valg vil økonomien din forholde seg stabil og forutsigbar. Et kredittkort er ikke noe unntak. Bruker du det på riktig måte vil det gagne deg, både med tanke på betalingsutsettelse og fordelsprogrammer. Da kan du bruke den økonomiske friheten et kredittkort gir deg til å bedre hverdagsøkonomien din. Og holde deg unna unødvendige rentegebyrer på kredittkortet ditt.

Myte 4

Kredittkort er ugunstige for forbrukere

Hvis man forbinder kredittkort med kredittkortgjeld og lureri tenker man kanskje at kredittkort er ugunstige for forbrukere. Her kommer man igjen tilbake til at det er forbrukeren selv som har ansvar for eget forbruk.

Hvis du vet at du har lett for å falle for fristelser kan det hende at et kredittkort er en dårlig idé. Da er det fort gjort å venne seg til et forbruk som ikke er bærekraftig for inntekten din. Men at kredittkort er ugunstige for fornuftige forbrukere kunne ikke ha vært lenger unna sannheten. Velger du det riktige kredittkortet får du et hav av fordeler med på kjøpet. Den største er selvfølgelig den gratis betalingsutsettelsen. Denne er også en av hovedgrunnene til at selv forbrukerøkonomer anbefaler kredittkort til hverdagsbruk.

Når man kan utsette betaling på kjøp blir økonomien nemlig både mer forutsigbar og mer oversiktlig. Hver måned får du en grundig oversikt over hva du har brukt pengene dine på. Og denne informasjonen kan du bruke til å justere forbruket til neste måned, se over hvordan du faktisk bruker pengene dine, og få et helhetlig bilde av privatøkonomien. I tillegg kommer alle de gode kredittkortene i Norge med bonusprogrammer, spesialtilpassede forsikringer og fordeler.

Som forbruker er det altså mye penger å spare på et kredittkort – som vel ikke kan anses som ugunstig?

Myte 5

Hvem som helst kan få et kredittkort

Dette stemmer selvfølgelig heller ikke på noen måte. Det er flere minimumskrav som samtlige tilbydere av kredittkort stiller til søkerne sine. I tillegg har hvert enkelt selskap og bank egne retningslinjer de følger for å innvilge kredittramme.

I hovedsak handler minimumskravene om at du må være 18 år for å søke om kredittkort og at du må ha en godkjent kredittsjekk. Med tanke på alder er det igjen viktig å huske på at når du kjøper på kreditt tar du opp lån. Og er du ikke myndig har du ikke muligheten til dette. Det finnes også selskaper som kun innfrir kredittkort til personer over 20 år, og i visse tilfeller 23 år.

I en kredittsjekk kredittkorttilbyderen over personopplysningene dine. Men de leter hovedsakelig etter aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger. Tommelfingerregelen er at dersom du har en av disse registrert på deg vil du ikke få innvilget kredittsøknaden din. I tillegg til disse to tingene er det stor variasjon i hvilke regler tilbyderne i Norge følger. Inntekten din vil ha en betydelig innvirkning både på om du får kredittkort og hvor mye du får i kredittramme. Med noen kredittkort er denne så høy som 100.000 kroner – og da er gjerne inntektskravet på godt over 200.000 i året. Det finnes tilbydere som ikke har krav til inntekt, men da vil kredittrammen din være forholdsvis liten.

Myte 6

Kredittkort kommer med én absolutt kredittramme

Det er selvfølgelig slik at når du søker om kredittkort og får godkjent søknaden vil tilbudet komme med en fastsatt kredittramme. Denne er et resultat av inntekten din og vurderingen tilbyder har gjort av betalingsevnen din. Og den vil forholde seg stabil – i alle fall en stund. Det er nemlig sånn at kredittrammen fra forbruker til forbruker kan endres avhengig av en rekke forskjellige ting. Hvis kredittkortselskapet for eksempel ser at du betaler regningene dine i tide over en lang periode vil de etter en stund øke kredittrammen din.

Kredittrammen du får tilbud om vil være et resultat av kredittscoren din. Selv om denne bare endres en gang i året er det verdt å ta kontakt med tilbyderen din hvis noe endrer seg økonomisk. Bytter du jobb og får høyere inntekt du kan vise til er det sannsynlig at kredittrammen din kan økes. Men husk på at akkurat som at kredittrammen kan økes kan den også senkes. Hvis kredittkortselskapet ser at du ikke klarer å bruke kredittkortet ditt på en forsvarlig måte er det sannsynlig at de gjør en ny vurdering. I så måte er kredittrammen din dynamisk, og på ingen måte absolutt mens du har kredittkortet.

Myte 7

Kredittkort har ingen andre fordeler enn at du får handle på kreditt

Dette har vi vært inne på et par ganger allerede, men kredittkort kommer altså med en rekke fordeler for kortholderen. Det aller vanligste, som så å si samtlige kredittkort i Norge har, er en form for bonusordning. Denne kan være av typen cashback, opptjening av poeng, eller rabatter hos samarbeidspartnere til kredittkortselskapet. Men med stadig større konkurranse på markedet blir det stadig vanligere at kredittkort kommer med mer enn én fordel.

Nå er det helt vanlig at et kredittkort kommer med bonusopptjening, forskjellige typer forsikringer, samt avslag hos for eksempel hotellkjeder eller restauranter i samme pakke. Det er selvfølgelig en stor fordel i seg selv å handle på kreditt med gratis betalingsutsettelse. Men velger du kredittkortet ditt med omhu får du en hel masse annet med på kjøpet.

Disse fordelene koster ingenting ekstra og har hos de beste tilbyderne svært gode vilkår. Kredittkort har altså stort potensiale til å være et positivt bidrag til privatøkonomien din.

Kredittkort Guide

Hvordan fungerer kredittkort?

kredittkort betaling

1. Kredittkort er bankkort med en innvilget kreditt

De fungerer som et vanlig bankkort og du betaler med kredittkort akkurat som du ville ha gjort til vanlig.

Den store forskjellen mellom et kredittkort og et bankkort er at når du bruker kredittkort handler du på kreditt. Dette betyr i praksis at du låner pengene på kredittkortet. Når måneden er over mottar du en faktura på alle varekjøpene dine. Og dersom du ikke kan betale regningen innen fristen begynner det å løpe renter på gjeldsbeløpet ditt.

Sånn sett fungerer kredittkort som gratislån – inntil fristen går ut. Da blir det plutselig et veldig dyrt lån.

2. Sliker betaler du med et kredittkort

De fleste kredittkort i Norge har en tilknytning både til Visa eller Mastercard og til Norges betalingssystem BankAxept. Med disse kredittkortene vil du betale med en PIN-kode når du gjør varekjøp i butikk. Fordi det fortsatt finnes en del butikker som ikke aksepterer kjøp med kredittkort er det lurt å ha kredittkort med BankAxept. Men det finnes også kredittkort uten kode, selv om disse begynner å bli mindre vanlige. Dersom du ikke har PIN-kode på kredittkortet ditt trenger du kun å signere for varekjøpet. Dette er per i dag mer vanlig i utlandet enn i Norge.

Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke spesielt gunstig å skaffe seg et kredittkort uten kode. Dersom det blir frastjålet er det enkelt for tyven å benytte seg av kortet ditt.

Praktisk informasjon om kredittkort

kredittkort

1. Tilgang til nettbank

Generelt sett får du nå kredittkort med nettbank. Det betyr at du kan logge deg inn på kredittkortselskapets kundesider og få en full oversikt over transaksjonene dine. I denne nettbanken vil du også kunne bruke kredittkortet til å betale regninger.

2. Overføre penger til annen konto

Videre er det mulig å bruke kredittkortet til å overføre penger til konto, dersom du skulle ønske dette. Da kan du bruke kreditten din med det vanlige bankkortet ditt, som er praktisk i visse situasjoner.

3. Sperring av kredittkort

Hvis du ønsker å avslutte kredittkortet ditt tar du kontakt med kortutstederen. Så lenge all kredittkortgjelden din er nedbetalt vil selskapet helt enkelt sperre kortet ditt.

Dersom du avslutter kredittkortet ditt er det imidlertid ikke sikkert at du vil få den samme kredittgrensen neste gang du søker om kredittkort.

 

Hvorfor er det lurt å ha kredittkort?

kredittkort

1. Betalingsutsettelse

Den aller største er at kredittkort kommer med betalingsutsettelse. I praksis betyr en betalingsutsettelse at du ikke trenger å betale for varekjøpene dine når du gjennomfører dem.

Det finnes flere kredittkort i Norge som har betalingsutsettelse på inntil 50 dager. Det som imidlertid er viktig å merke seg her er at denne betalingsutsettelsen vil avhenge helt av når i måneden du bruker kredittkortet. Den lengste utsettelsen får du hvis du handler i begynnelsen av måneden. Dette er fordi kredittkortfakturaen går fra måned til måned.

Gjennomfører du for eksempel et kjøp den 1. januar og har betalingsutsettelse på 50 dager trenger du ikke å betale før 19. februar.

Det er selvfølgelig praktisk for deg og privatøkonomien din at du får vente med å betale for kjøpene.

2. Full oversikt over forbruket ditt

Den andre fordelen med betalingsutsettelse er at du får full oversikt over kredittkortforbruket ditt. Du kan bruke dette til å justere på månedsbudsjetter og spareplaner. Men du kan også bruke det til å sikre deg mot svindel.

Hvis du oppdager transaksjoner du selv ikke har gjort vil kredittkortselskapet hjelpe deg.

3. Tilgang til kundefordeler 

I tillegg til dette kommer kredittkort med en rekke kundefordeler. Du kan bli medlem av gunstige bonusprogrammer. Hvis du velger kredittkortet ditt lurt kan disse spare deg for ganske mange tusen kroner i året.

4. Gratis forsikring

Kredittkort kommer som oftest også med en eller annen form for forsikring. Vi vil ta en nærmere titt på kredittkort og bonusprogrammer og forsikringer senere.

Hvordan bør du bruke kredittkort?

bruke kredittkort

1. Fornuftig bruk for å unngå luksusfellen

Det er viktig at du bruker kredittkortet ditt fornuftig. Først og fremst må du være svært bevisst at pengene du bruker på kreditt ikke er dine egne penger. Det er fort gjort å venne seg til et høyt forbruk med kredittkort. Men dersom du kommer inn i denne vanen venner du deg egentlig til å leve på gjeld som vokser større og større.

2. Høy effektiv rente om du venter med å betale regningen

Det er helt vanlig at effektiv rente på kredittkort ligger på rett under eller noe over 20%. Dersom du ikke klarer å betale kredittkortregningen din når den kommer må du betale denne prosentandelen beregnet på gjelden din. Og rentene beregnes fra måned til måned.

Hvis du har kredittkortgjeld på 50.000 kroner og en effektiv rente på 21% er renteutgiftene 10.500 kroner i året. Derfor er det aldri lurt å handle mer på kreditt enn man kan betale for innen betalingsfristen løper ut.

Er kredittkort farlig?

er det farlig å bruke kredittkort

1. Kredittkort er gunstig ved riktig bruk

Det er mange som lurer på om kredittkort er farlig. Dette er et vanskelig spørsmål å svare på, da det vil avhenge helt av den enkelte forbruker.

Hvis du har god oversikt over privatøkonomien din er kredittkort definitivt ikke farlige. Så lenge du vet hvor mye du har brukt og sørger for å ha nok penger til å betale for deg er faktisk kredittkort svært gunstige.

2. Mulighet for å låne penger gratis

Frem til betalingsutsettelsen går ut trenger du ikke å betale noen ting for å låne pengene.

Har du derimot vanskelig for å kontrollere forbruket ditt kan kredittkort potensielt være farlige. Du er nødt til å bruke kredittkortet fornuftig.

Dersom du aldri har hatt kredittkort før kan det være en god idé å prøve seg på et kredittkort med lav kredittgrense. Det er også en god tommelfingerregel å aldri ha mer kreditt tilgjengelig enn du har i inntekt og egenkapital.

3. Dyrt om regningen ikke betales i tide

Så snart du må begynne å betale renter på kredittkortgjelden din vil lånet bli svært ugunstig og dyrt for deg. Og hvis du først har vendt deg til et høyt kredittkortforbruk er det svært vanskelig å venne seg av med det.

Hvem kan få kredittkort?

hvem kan fa kredittkort

1. Krav til søker

I og med at kredittkort brukes til å handle på kreditt stilles det selvfølgelig krav til søkerne. Hvem som kan få kredittkort avhenger både av alder og inntekt. Allikevel er det stor forskjell på krav hos de forskjellige selskapene.

Det er imidlertid alltid et krav at søkeren er over 18 år.

Noen kredittkort har ingen krav til inntekt; andre har krav om mellom 100.000-200.000. Tommelfingerregelen er at jo lavere inntekten din er, jo lavere vil også kredittgrensen din bli.

2. Kredittvurdering av alle søkere

Kredittkortselskapene er nødt til å gjøre en forsvarlig vurdering av de som søker om kredittkortet.

 • Er det sannsynlig at du vil klare å betjene en eventuell kredittkortgjeld?
 • Har du betalingsanmerkninger fra før?

  Dersom banken ser at du sannsynligvis vil klare å administrere kredittkortet ditt på en god måte vil du få kredittkort.

3. Kredittkort uten krav til inntekt

De letteste kredittkortene å få er de som ikke har krav til inntekt. Her er det kun alderen din som vil telle, i tillegg til kredittsjekken banken alltid gjør før de innfrir en søknad.

Kredittkort som er enkle å få vil imidlertid ikke ha spesielt høy kredittgrense. Spesielt ikke hvis du ikke har noen fast inntekt å vise til. I disse tilfellene må du bevise for kredittkortselskapet at du kan betale for deg over en periode. Deretter vil du kunne søke om en høyere grense på kredittkortet ditt.

Hvilket kredittkort er det beste?

beste kredittkort

1. Velg kredittkort utifra ditt behov

Når det kommer til å velge kredittkort vil det som er best avhenge helt av den enkelte forbrukeren. Det beste du kan gjøre når du skal velge hvilket kredittkort du vil søke om er derfor å gjøre en vurdering av hva du skal bruke det til.

Det beste kredittkortet vil være det som gir deg gode fordeler og lavest rente på de relevante bruksområdene for deg.

2. Kredittkort til bruk på reiser

Skal du bruke kredittkortet ditt primært til ferier og reiser? Da bør du velge et kredittkort med en god reise- og avbestillingsforsikring samt lang betalingsutsettelse. Ved å velge et slikt kort får du muligheten til å se over alle utgiftene du har hatt i utlandet etter du har kommet hjem igjen. Hvis du skulle finne noe som ikke stemmer er det bare å kontakte kredittkortselskapet ditt.

Et kredittkort rettet mot utenlandsbruk bør også ha en gunstig reiseforsikring som del av kortfordelene.

3. Kredittkort til dagligdags bruk

Har du på den annen side tenkt å bruke kredittkortet i Norge skal du velge et kredittkort med gode bonusprogrammer og fordeler. Og det er stor forskjell på hvilke bruksområder disse kortene retter seg mot.

Noen kredittkort vil gi deg prosentrabatter eller inntjening av bonus når du bruker det til kjøp av dagligvarer. Andre har gunstige fordelsprogrammer når du kjøper bensin.

4. Bestem bruken av kredittkortet før du søker

Uansett hva du har tenkt å bruke kredittkortet ditt til er det viktig at du bestemmer deg for dette i forkant av søknaden. Og husk at et kredittkort med gode fordeler på dagligvare ikke nødvendigvis vil være gunstig til utenlandsbruk.

Når du har fått kredittkortet ditt bør du derfor unngå å benytte det til andre kjøp enn det som var tiltenkt når du søkte. Da sørger du for at kredittkortet du velger blir det beste for deg.

Hvilket kredittkort er billigst?

billig kredittkort

1. Avhengig av ditt eget forbruk

Det er en rekke faktorer å ta innover seg når man skal vurdere hvilket kredittkort som er billigst. For hva som er billigst vil nemlig også avhenge av hvordan du bruker kredittkortet ditt.

Det er eksempelvis svært mange forbrukere som kun ser på kredittkort med lavest mulig rente. Men renta på et kredittkort vil tre i kraft først etter du har gått over fakturafristen din. Og det bør du unngå uansett.

2. Unngå kredittkortgjeld

Det er en god idé å sikre seg en lav rente, for all del, men det er en del andre ting du bør kikke på også hvis du har tenkt å bruke kredittkortet ditt på en smart måte. Dersom du ikke går over fristen på kredittkortregningen din vil nemlig ikke renten du har fått ha noen ting å si. Da er det andre faktorer som årsgebyr, uttaksavgift og kostnader for varekjøp som vil ha innvirkning på kredittkortets pris.

3. Velg et kredittkort uten gebyrer

Med så utrolig mange kredittkort å velge blant i Norge er det ingen grunn til å søke om et med unødvendige gebyrer. Kredittkort som virkelig lønner seg er såkalte gebyrfrie kredittkort. Med disse kortene koster det altså ingenting å etablere kredittkortet, og du betaler heller ikke årsavgift. Varekjøp og kontantuttak bør også være gebyrfrie. Du kan selvfølgelig også se etter hvilket av disse kredittkortene som har lavest rente. Bare husk at renta ikke har noen innvirkning på kostnaden på kortet så lenge du betaler regningene dine i tide. Kredittkortene som lønner seg vil også ha gunstige fordelsprogrammer.

4. Betalingsutsettelse – jo lengre, jo bedre

Sist, men ikke minst, har de billigste kredittkortene lang betalingsutsettelse. Se etter et kort med 50-60 dager. Da får du fullt utbytte av betalingsutsettelsen, og muligheten til å låne penger gratis i opptil to måneder.

Kontaktløs kredittkort

kontaktlos betaling med kredittkort

Kontaktløs betaling med kredittkort

Kontaktløs betaling er det nyeste innen kredittkort. Dette er en betalingsløsning som gjør det mulig for deg å betale helt uten å sette kredittkortet ditt inn i kortleseren. Du trenger verken å taste inn PIN-kode eller signere for kjøpet. Det er bare å holde kredittkortet inntil betalingsterminalen, og kjøpet blir gjennomført på et par sekunder. I følge Mastercard ble det gjennomført hele en milliard trådløse betalinger i Europa i løpet av 2015. Dette begynner med andre ord å bli en svært populært betalingsform blant forbrukere, og trenden er definitivt i sterk vekst i Norge.

Kommunikasjon via radiobølger

Selv om kontaktløs betaling med bankkort har eksistert i over 10 år er det først i løpet av de siste par årene at det har blitt vanlig. Nå utstedes kredittkort med en liten radio-antenne som gjør det mulig for kortet å kommunisere med betalingsterminaler med en tilsvarende antenne. Dette betyr altså at det må være forholdsvis kort avstand mellom kortet og betalingsterminalen. Kommunikasjonen baserer seg på radiobølger og er helt tilsvarende den teknologien som for eksempel brukes til å lese månedskort på toget.

Mer effektiv og enklere kredittkortbetaling

Det er en rekke fordeler med kontaktløs betaling. Først og fremst går det utrolig raskt. Visa reklamerer eksempelvis med at deres kort bruker under ett sekund på transaksjonene. Siden vi sjeldent går rundt med kontanter nå til dags hoper det seg ofte opp med småkjøp på butikken. Dette fører til kø i kassa og med tradisjonell betaling er dette forholdsvis tidskrevende. Selv når du bare skal ha en bolle og litt å drikke. Med kontaktløs betaling blir det lettere for både kunder og butikker å effektivisere handelen.

Begrenset beløp og kryptert transaksjon

For å holde kontaktløs betaling sikker er det et maksbeløp for transaksjonene du kan gjennomføre på denne måten. I Norge er denne grensen satt til 200 kroner. Skal du handle for mer enn dette med kredittkortet ditt må du altså taste inn PIN-kode eller signere for kjøpet. I tillegg til maksbeløpet er også alle transaksjonene gjennomført med kontaktløs betaling krypterte. Du er altså helt sikret mot svindel eller identitetstyveri når du benytter deg av betalingsløsningen.

Visa kredittkort og MasterCard

visa logo

1. Størst i verden på kredittkort

Visa og Mastercard er verdens største kredittkortselskaper. Det dette betyr i praksis er at de har verdens største betalingsnettverk. Visa har 28 millioner forhandlere og 2 millioner minibanker i 200 land og territorier. Og MasterCard har 30 millioner forhandlere på verdensbasis. Altså er dette kredittkort du i praksis kan bruke over hele verden.

2. Slik leser du logoene på kredittkortet ditt

Men det er kanskje litt forvirrende med alle logoene på kredittkortet ditt? Vel, det er egentlig veldig enkelt. For det første vil du ha logoen eller navnet til banken din, eller kortutstederen. Deretter, hvis du har et kort knyttet et spesifikt selskap for opptjening av bonus eller poeng vil denne logoen også stå på kortet. Dette kan for eksempel være SAS. Og til slutt har du logoen til betalingsnettverket kortet ditt tilhører. Det er her Visa og MasterCard kommer inn i bildet. Det som er kjekt å vite om Visa og MasterCard er at de egentlig er veldig like. Det blir litt som å sammenligne Telenor og Netcom.

3. Forskjellen ligger i bonusprogrammene

Begge selskapene har verdensomspennende betalingsnettverk som gjør det mulig for deg å bruke de hvor som helst. Det er også ganske sjelden å komme over forhandlere som tar Visa, men ikke MasterCard – eller omvendt. Den eneste merkbare forskjellen på disse kortene er egentlig hvilke bonusprogram som tilbys med dem. Og dette vil være helt avhengig av kortutstederen og de individuelle fordelsprogrammene.

Finn beste VISA kredittkort

Finn beste Mastercard her

4. Visa bankkort, Visa kredittkort og Mastercard

Det er også mange som blir forvirret av at Visa fungerer som kredittkort. For det er jo helt vanlig å ha Visa-bankkort, og disse har ingen kreditt tilknyttet seg. Dette har også en veldig enkel forklaring: likheten mellom Visa kredittkort og Visa bankkort er at begge typer kort kan brukes hos forhandlere og minibanker i Visas betalingsnettverk. Forskjellen er selvfølgelig at med et Visa kredittkort handler du på kreditt, og med et Visa bankkort handler du på bankkontoen din.

Hva er American Express?

american express

1. Amerikanske røtter

Som navnet tilsier er American Express et amerikansk selskap, og kalles også AmEx. Finansselskapet ble etablert helt tilbake i 1850, men det er først i de siste tiårene at American Express har blitt populært også i resten av verden. Kredittkortene fra American Express aksepteres i større og større grad også i Norge. Kortene som tilbys er American Express Classic, Gold Card og Platinum Card. Årsavgiften for Classic-kortet er 650 kroner, og for Gold-kortet ligger denne på 1200. Platinum-kortet til American Express mottar man kun ved å søke om det som eksisterende medlem hos kortleverandøren. American Express skiller seg ut med at det ikke foreligger noen fastsatt øvre kredittgrense som kortholder. Du må kun betale tilbake pengene du har brukt ved fakturaforfall.

2. Membership Rewards med American Express

Alle kredittkortene til American Express gir deg tilgang til det svært eksklusive medlemsprogrammet Membership Rewards. Her får du poengopptjening hver gang du bruker American Express-kortet ditt. Poengene tilsvarer 1 krone, og du kan bruke saldoen din til reiser, varekjøp eller hotellopphold. Det finnes ingen grense for hvor mange poeng du kan tjene opp med American Express, og poengene går heller aldri ut på dato.

3. Membership Rewards Shop

Som del av Membership Rewards tilbyr også American Express tilgang til Membership Rewards Shop når man er kortholder. Dette er en eksklusiv medlemsbutikk. Her velges det ut produkter fra selskaper som Le Creuset, Apple, Ray-Ban og Samsonite. Ved å benytte deg av American Express får du altså en rekke fordeler, i tillegg til et praktisk kredittkort med gode vilkår og betingelser.

Hva er Diners Club kredittkort?

diners club indernational

For deg som liker å nyte livet

Diners Club International ble grunnlagt i 1950 som verdens første selvstendige kredittkortselskap. I dag tilbys kortholdere tilgang til et verdensomspennende nettverk av restauranter, hotellkjeder og flyselskaper. Som med American Express har heller ikke Diners kredittkort noen øvre grense for kjøpene dine. Du trenger altså ikke å bekymre deg for at du skal makse ut kredittkortet ditt. Dette er også svært praktisk dersom du ønsker å benytte deg av tilbudene og rabattene som medfølger et Diners Club kredittkort. Du får avslag på restauranter, gode tilbud på hotellovernattinger samt eksklusive medlemsfordeler som kortholder. Diners Club kredittkort aksepteres i dag på de aller fleste betalingsterminaler i Norge.

Fordeler med Diners Club kredittkort

I tillegg til å gjøre reisen eller restaurantbesøket litt ekstra spesielt med fordelsprogrammet inngår det også en rekke fordeler i Diners Club kredittkort. Dette inkluderer blant annet en gunstig reise- og avbestillingsforsikring for deg og familien din. Det eneste som kreves for å benytte seg av denne er at du har betalt minst 50% av reisen din med kredittkortet. En annen fin fordel for deg som reiser mye er tilgangen til flyplass-lounger du får med et Diners Club kredittkort. Per i dag gir kredittkortet deg tilgang til mer enn 650 lounger på flyplasser over hele verden.

Hvordan fungerer BankAxept?

bankaxept

1. Norsk system

BankAxept er Norges største betalingssystem. Systemet ble etablert i 1991 som en felles-plattform for banker og betalingsterminaler over hele landet. Dette sørger eksempelvis for at du kan ta ut penger i minibank med BankAxept-kortet ditt uavhengig av banken. BankAxept er som oftest tilknyttet bankkort i Norge.

2. Primært debit system

Det finnes et lite utvalg av kredittkort som også tilbyr tilgang til dette systemet, men primært er BankAxept et debit-system. Dette betyr at pengene trekkes fra konto umiddelbart, i motsetning til kjøp med et kredittkort. Det er derfor viktig å skille mellom de to. Med et kredittkort handler du på kreditt, mens med et BankAxept-kort godkjennes betalingen i sanntid.

BankAxept er den mest brukte betalingsmetoden i Norge. Mer enn hundre tusen butikker er knyttet opp til plattformen, og samtlige banker tilbyr bankkort med BankAxept. Betalingsløsningen brukes både i butikk, minibank, og ved netthandel.

Kredittkort for unge og studenter

kredittkort for unge

1. Lavere kredittramme

Selv om kredittkort primært retter seg mot et etablert og noe eldre kundesegment finnes det kredittkort også for unge. Disse kredittkortene vil som oftest ha en betydelig lavere kredittramme enn kredittkort for voksne. Men det er også svært viktig.

Å handle på kreditt for nybegynnere kan gå begge veier. For noen vil det være enkelt å ta innover seg at pengene man bruker faktisk er lånte penger. Andre er mer mottagelige for kredittkortfella, hvor man venner seg til et forbruk man egentlig ikke har penger til å finansiere.

Kredittkort til 18-åringer, studenter, og selv 20-åringer bør derfor ha en forholdsvis lav kredittramme. Da er ikke fallgruven så enorm dersom forbruket skulle gå litt over stokk og stein. Men hvis du akkurat har fylt 18 og lurer på om du skal skaffe deg et kredittkort er det en del ting du bør tenke på i forkant.

2. Kommer langt med gode kredittkortvaner

Den viktigste, og mest oversette, egenskapen til kredittkort er nettopp at du handler på kreditt. Derfor er det viktig at du legger til deg gode vaner.

Kredittkortregningen kommer uansett rullende i slutten av måneden, og da må du være sikker på at du har nok penger til å betale for den.

Hvis du skal søke om ditt første kredittkort kan det være en god idé å skaffe seg en lav kredittgrense til å begynne med. Tommelfingerregelen for alle forbrukere som har kredittkort er at de ikke bør ha høyere kredittramme enn pengene de har tilgjengelig i egenkapital.

Se etter et kredittkort som har lav rente og som heller ikke har krav til inntekt. Da sikrer du deg at du ikke får en høyere kredittramme enn du kan håndtere. Etter hvert som du viser kredittkortselskapene at du klarer å administrere kredittgrensen din vil de automatisk tilby deg å øke den.

Kredittkort og krav til inntekt

1. Krav til inntekt

Det er stor variasjon i kravene til inntekt når man søker om kredittkort. Generelt sett henger kredittramme og inntektskravet tett sammen.

På kredittkort som tilbyr kredittgrense på opptil 100.000 kroner er det for eksempel vanlig at det er et inntektskrav på i alle fall 50.000 kroner.

Det finnes imidlertid tilbydere som ikke har noen krav til inntekt og allikevel tilbyr en høy kredittramme. I disse tilfellene vil allikevel kredittrammen din avhenge av betalingsevnen banken vurderer at du har.

2. Kredittrammen økes

Det er også vanlig hos tilbyderne at kredittgrensen økes over en lengre tidsperiode ettersom kredittkortselskapet ser at du klarer å betjene kredittkortet ditt. Det er altså fullt mulig å skaffe seg et kredittkort selv om man har lav inntekt eller er uten fast jobb. Det du imidlertid må passe på hos disse tilbyderne er renten du blir tilbudt, samt vilkårene som etableringsgebyr og utsettelsesperiode.

3. Grunnen til høy rente

Grunnen til at renta på kredittkortgjeld er så høy er fordi at banken løper en høyere risiko ved å innvilge kreditt til deg. Sånn sett bruker en del kredittkortselskaper krav til inntekt som et sikringstiltak for å kunne tilby bedre rente og vilkår. Derfor bør du se nøye gjennom hva slags tilbud du mottar når du søker om kredittkort uten fast jobb. Banken løper en høyere risiko i disse tilfellene og det vil som oftest reflekteres i vilkårene.

4. Gjør en vurdering av egen betalingsevne

Det er også viktig at du som forbruker gjør en realistisk vurdering av betalingsevnen din før du søker om kredittkort med lav inntekt.

 • Er du sikker på at privatøkonomien din vil forholde seg stabil den kommende tiden?
 • Er du flink til å begrense forbruket ditt, eller har du en tendens til å bruke mer penger når du har tilgang på dem?

Husk at det å bruke penger på kredittkort alltid er en form for lån. Og regningen kommer månedlig – med svært høy renter hvis du ikke skulle klare å betale for deg.

Refinansiering av kredittkort

refinanansier kredittkort

1. Få bedre rente på gjelden

Markedet for refinansieringslån har eksplodert i Norge. Prinsipielt handler refinansiering om å flytte kredittkortgjelden din inn i et lån med gunstigere rente og vilkår. Du tar altså opp et forbrukslån for å betale ned på kredittkortgjelden din.

2. Når bør man refinansiere? 

Det er en rekke situasjoner hvor dette kan være et gunstig alternativ for forbrukere med kredittkortgjeld.

Hvis du for eksempel har flere ti tusen, eller hundre tusen, kroner i gjeld på kredittkort er det nesten garantert at du vil få en bedre rente i et refinansieringslån. Det praktiske med å flytte kredittkortgjeld over i et forbrukslån er at du faktisk blir tvunget til å betale ned på det.

Dersom du i dag sitter og kun betaler renter på kredittkortgjelden din kaster du i praksis penger ut av vinduet. Hvis du derimot flytter gjelden over i et lån blir du nødt til å forholde deg til det.

3. Flere kredittkortregninger

Refinansiering er også en smart løsning hvis du betaler ned på kredittkortgjeld hos mer enn ett kredittkortselskap. I disse tilfellene betaler du svært høy rente, uansett hvor mye eller lite du har i gjeld. Og du betaler denne renta dobbelt opp, fordi gjelden din er delt i to eller flere deler.

Når du derimot refinansierer kredittkortgjelden får du ett lån og én rente å forholde deg til. Dette blir billigere totalt sett fordi du betaler en lavere rente. Og fordi du bare betaler renten på ett beløp.

4. Bruk en anbudsside for beste vilkår

Dersom du ønsker å refinansiere kredittkort kan det være lurt å bruke en anbudsside for refinansieringslån. Her legger du inn det totale gjeldsbeløpet ditt og litt informasjon om deg selv. Deretter vil anbudssiden sende ut søknaden din til en rekke forskjellige tilbydere og du mottar de beste alternativene.

Det kan være lurt å regne ut hvor mye du betaler i renter på kredittkortgjelden din i dag, slik at du enkelt kan sammenligne hvor mye du vil spare på et refinansieringslån.

Kredittkort med inkasso

Kredittscore

1. Kredittsjekk vil bli foretatt

Felles for samtlige kredittkortselskaper i Norge er at de gjennomfører en kredittsjekk av søkeren.

I denne kredittsjekken sjekker de skatteopplysningene dine, samt at den personlige informasjonen du har oppgitt stemmer. Men det de primært ser etter er aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Og i det fleste tilfeller vil du få avslag på søknaden dersom du har noen av disse registrert på deg.

2. Rydd opp i betalingsanmerkninger

Det er altså vanskelig å skaffe seg et kredittkort med inkassogjeld. Det beste du kan gjøre i denne situasjonen er å forsøke å rydde opp i inkassogjelden din før du søker om kredittkort. Da vil valgmulighetene dine være veldig mye større og du vil få bedre rente og vilkår.

Du bør ikke søke om kredittkort så lenge du har betalingsanmerkninger eller inkassogjeld. Hvis du skulle få søknaden innfridd vil du kunne havne i en enda værre posisjon enn du var tidligere rent økonomisk.

Ikke bruk mer penger enn du klarer å håndtere. I verste fall vil du da ende opp med enda en betalingsanmerkning eller et nytt inkassokrav.

Bruk av riktig kredittkort i utlandet lønner seg

kredittkort på reise

Vi har så vidt vært inne på at du bør bestemme deg for hvilket bruksområde kredittkortet ditt skal ha. Noen bruksområder er allikevel mer passende til kredittkort enn andre. Og utenlandsreiser er definitivt et av, om ikke det, beste stedet å bruke kredittkort på.

Det er en rekke forskjellige grunner til å bruke kredittkort i utlandet.

1. Betalingsutsettelsen gir deg full oversikt over ferieforbruket

Når du kommer hjem fra reisen kan du se over utgiftene på kredittkortet ditt. Hvis det skulle være noe som ikke stemmer er kredittkortselskapene behjelpelige med å ordne opp i transaksjonen. Hadde du derimot brukt et vanlig bankkort og vært så uheldig å bli offer for svindel ville det være en helt annen sak. Dette er en av de store grunnene til at betalingsutsettelsen på kredittkort er så gunstig. Du betaler faktisk ikke for forbruket ditt før du har gått nøye gjennom det.

2. Kredittkort som er spesielt tilrettelagt bruk på ferie

Disse har gunstige vilkår for valutauttak i utlandet. De beste kredittkortene til utenlandsbruk er de som er designet spesifikt for dette forbruket. Dette er kredittkort som er gebyrfrie og som ikke tar noe ekstra betalt for uttak av kontanter mens dere er på ferie.

3. Inkluderer en reise- og avbestillingsforsikring

Vilkårene på reise- og avbestillingsforsikringen bør være nesten like gode som på en vanlig reiseforsikring.

4. Forsikring mot svindel og ID tyveri

Når du bruker kredittkort i utlandet er du altså sikret mot svindel og uautorisert bruk av kortet ditt. Du kan også følge deg trygg på at du får legehjelp hvis noe skulle skje med deg eller et familiemedlem mens dere er på ferie.

Kredittkort med reiseforsikring

1. Minst halvparten av reisen må være kjøpt med kortet

Det aller viktigste å huske på hvis du ønsker å bruke reiseforsikring på kredittkortet ditt er primært én ting.

Hos nesten samtlige kredittkortselskap som tilbyr reiseforsikring i kredittkortet må 50% av reisen eller mer være kjøpt med kortet. Altså er du nødt til å planlegge i forkant for at reiseforsikringen skal gjelde.

Det kan være en god idé å bestille både flybilletter og hotellopphold med et kredittkort som inkluderer reiseforsikring. Da vil den være gyldig om noe skulle skje på reisen.

2. Sjekk hva som dekkes nøye

Det er selvfølgelig ganske stor forskjell på reiseforsikringen du får hos de forskjellige tilbyderne i Norge. Så hvis du ønsker å benytte deg av kredittkortet ditt som en reiseforsikring må du sørge for å søke på et med god reiseforsikring. Du vil som oftest finne disse blant kredittkort skreddersydd for utenlandsbruk.

3. Flyselskapene har de beste reiseforsikringene med sine kredittkort

Ikke spesielt overraskende er det generelt sett flyselskapene sine kredittkort som har de beste reiseforsikringene. En virkelig god reiseforsikring på kredittkort kjennetegnes av en rekke forskjellige faktorer.

Den viktigste er imidlertid at det er ubegrenset dekning for reisesyke og hjemtransport. Disse utgiftene kan bli enorme dersom noe skulle skje på reisen og da er det viktig at reiseforsikringen dekker dere til det fulle.

4. Reisevarighet

Videre bør reiseforsikringen ha gode vilkår når det kommer til reisevarighet.

Med både SAS og Norwegian sine kredittkort kan dere være på reise i inntil 90 dager med gyldig reiseforsikring.

5. Erstatning av tapte eiendeler

I tillegg til dette er det lurt å se på ting som erstatning ved forsinkelse eller forsinket reisegods. Det bør også være en høy dekning for tapt reisegods. Da får du igjen pengene hvis du blir tvunget til å kjøpe nye ting som følge av at bagasjen din har forsvunnet.

Sammenlign reiseforsikringer fra ulike kredittkortselskap her

Kredittkort i USA

usa kredittkort

1. Populær reisedestinasjon

USA har blitt et svært populært reisemål blant nordmenn. Med stadig flere direkteflyvninger og rekordlave flybilletter begynner både øst- og vest-kysten å øke i popularitet.

Som på andre utenlandsreiser er det en god idé å benytte seg av kredittkort når du er på ferie i USA. Men fordi USA fortsatt har et forholdsvis utdatert betalingssystem (de bruker eksempelvis fortsatt sjekker) har det spredt seg en myte om kredittkortbruk over dammen.

2. Samme kriterier i USA som resten av verden – inkludert Norge

Det er veldig mange som tror at det er helt egne og særskilte kredittkort som er best å bruke i USA. Men sånn er det egentlig ikke. American Express er for eksempel et amerikansk kredittkortselskap. Og selvfølgelig kan det hende at du kan opparbeide deg et par prosent mer i bonus ved å bruke det i USA. Men sånn stort sett så gjelder de samme tingene for kredittkort til USA som for kredittkort til utlandet generelt.

Pass på at du skaffer deg et kredittkort med gunstige vilkår for utenlandsbruk. Hvis du er redd for at det skal komme på ekstrautgifter når du er i Statene er det bare å sjekke med kredittkortselskapet ditt.

3. Fordel med gebyrfritt uttak av kontanter

Som med andre kredittkort til ferier bør du forsikre deg om at det er gebyrfritt å ta ut kontanter. Det er kjipt å måtte betale mellom 30 og 40 kroner hver gang du skal ta ut penger. Hvis du er ute etter det beste kredittkortet til bruk i USA bør du se etter et kredittkort med tilhørighet til Visa eller MasterCard. Og gjerne med fordelsprogrammer på hotell- eller restaurantkjeder som finnes i den delstaten du skal besøke.

Ellers er det de vanlige tingene som gjelder; en god reiseforsikring, opptjening av bonuspoeng på flyreiser og lignende.

Kredittkort mot bruk relatert til bil

bensin kredittkort

1. Drivstoffrabatt

Det vanligste er kredittkort med drivstoffrabatt. Med disse får du avslag eller opptjener bonus når du bruker kredittkortet til å kjøpe bensin.

Dette kan være svært gunstig hvis du bruker bilen din mye og fyller tanken på en fast bensinstasjon. Det du imidlertid skal være klar over er at disse kredittkortene som oftest har fast avtale med spesifikke bensinstasjoner. Du må altså fylle bensin hos den kjeden kredittkortet ditt gjelder for.

Videre vil det store flertallet av disse fordelsprogrammene ha en årlig maksgrense for hvor mye rabatt du kan få. Du bør derfor sjekke vilkårene nøye når du søker om kredittkort spesifikt til drivstoff. Men gjør du det kan du også spare noen tusen kroner i året på kjøp av bensin.

2. Leiebilforsikring

I tillegg til kredittkort med drivstoffrabatt finnes det også kredittkort med leiebilforsikring. I praksis er dette en egenandelforsikring for leiebil. Forsikringen dekker altså utgifter som følge av egenandelen du må betale dersom du skulle ha et uhell med leiebilen.

Det kan være lurt å skaffe et kredittkort som har denne forsikringen i tillegg til gode vilkår for bruk i utlandet. Leiebilforsikringen vil nemlig gjelde også for leiebil på ferie. Vanligvis er den årlige egenandelen svært lav (hos Bank Norwegian Visa er den eksempelvis på 249 kroner) og hos de beste tilbyderne er dekningen høy.

Hovedforutsetningen for at leiebilforsikringen skal tre i kraft er at du har betalt 100% av kostnaden for leiebilen med kredittkortet ditt.

Bonusprogrammer med Kredittkort

1. Hva som er best kommer ann på ditt eget forbruk

Som vi har vært inne på er kredittkort gunstige spesielt når det kommer til bonusprogrammer.

Med tanke på disse bør du også bestemme deg for hva du primært har tenkt å bruke kredittkortet ditt til. Da kan du nemlig sikre deg de beste fordelene. Nesten alle kredittkort har en eller annen form for bonus bakt inn i kortet. Hvilken som er best vil selvfølgelig avhenge av forbruket ditt.

2. Cashback kredittkort

Kredittkort med cashback er kredittkort hvor du får igjen penger når du gjennomfører varekjøp med kredittkortet. Dette er svært gunstig dersom du bruker kredittkortet primært til å handle med. I stedet for å tjene opp bonuspoeng som må brukes til spesifikke formål får du rett og slett pengene tilbake. Denne typen fordelsprogrammer har blitt svært populære de siste årene, og tilbys derfor av stadig flere kredittkortselskaper. De forenkler bonusene og sørger for at kunden får umiddelbar vinst for pengene.

Eksempler på dette er

Det mest omfattende cashback-programmet i Norge er det Santander som står for. Dette heter Kickback, og du får tilgang til fordelene med kredittkortene Gebyrfri Visa, Flexi Visa og Santander Red. Kickback gir deg prosent-opptjening hos mange store nettbutikker i Norge. På Ellos og Zalando får du 6% av varekjøpet igjen; på Hotels.com får du 7% og på Booking.com får du 4%. Kickback har faktisk nærmere 160 nettbutikker inkludert i programmet – og du kan altså få igjen ganske mange penger på kjøpene dine med Santander sine kredittkort.

3. BankNorwegian kredittkort og Mastercard fra Komplett Bank

Kredittkortet til Bank Norwegian gir deg opptjening av Norwegians CashPoints. Dette er også et form for cashback-program, hvor du tjener opp en prosent-rabatt som konverteres til kroner. Deretter kan du bruke disse pengene til å bestille flybilletter med. Dersom du reiser mye med Norwegian er dette svært gunstig. Med kredittkortet får du 5% opptjening på LowFare-billetter og 20% opptjening på Flex-billetter. Alle varekjøp med kredittkortet gir deg også 1% opptjening. Mastercard fra Komplett Bank er videre et godt eksempel på kredittkort med rabatter. Med dette kredittkortet får du 3% opptjening på alle kjøp hos Komplett.no og Blush.no, 2% opptjening på netthandel, og 1% bonus på andre varekjøp. Dersom du handler mye elektronikk eller ofte kjøper på nettet er dette et gunstig kredittkort.

4. Kredittkort med rabatter

Kredittkort med rabatter gir deg avslag på en rekke forskjellige kjøp. Her kan du få gode tilbud på netthandel, restaurantbesøk, hotellopphold og flyreiser. Re:member sitt MasterCard gir deg opptil 25% rabatt i over 200 nettbutikker. Når du handler med kredittkortet trekkes rabatten automatisk fra neste kredittkortfaktura du mottar. Masterkortet til Re:member gir deg blant annet 4% rabatt på Apple Store, 6% rabatt på AdLibris og 10% på Ellos.

Visa-kort fra Ikano Bank Også med Ikano Bank sitt Visa-kort får du gode rabatter. Dette kredittkortet tilbyr en kombinasjon av faste rabatter, samt månedlige avslag innenfor et bestemt område. De faste rabattene er 1% på bensinstasjoner, samt mat- og dagligvarehandler, 2% på Shell-stasjoner, og 10% når du bestiller leiebil gjennom rentalcars.com. I tillegg til dette gir Ikano Bank tilgang til et månedlig rabattprogram, hvor du for eksempel får rabatter på reise, hjem og interiør, klær og sko, optikk og lignende. Følger du godt med er det mye penger å spare på denne typen fordelsprogrammer.

5. Kredittkort med opptjening av Eurobonus-poeng

Du kan også skaffe deg kredittkort med opptjening av EuroBonus-poeng hos SAS. Dersom du reiser mye med dette flyselskapet er dette svært gunstig. Som medlem av EuroBonus får du tilgang på en rekke bonusreiser. Dersom du sparer opp nok poeng vil du etter hvert kunne betale hele prisen med saldoen din. Det er også verdt å merke seg at dersom du får sølv-, gull-, eller diamant-kort i EuroBonus får du ekstrafordeler som tilgang til lounge på flyplassen, Fast Track i sikkerhetskontrollen, samt mulighet for gratis ekstrabagasje. SAS tilbyr både Mastercard og American Express. Når du tegner kredittkort-avtale med SAS vil du få et startbeløp i EuroBonus-poeng. Du har også opptjening når du kjøper flybilletter og når du gjennomfører varekjøp. Eurobonus World Mastercard fra SAS vil fungere som et kombinasjonskort med EuroBonus-kortet ditt – her kan du altså få standard-kort, sølv-kort, gull-kort og diamant-kort. American Express-kortene til SAS kommer i American Express Classic, American Express Premium og American Express Platinum.

6. Kredittkort spesielt til dagligvarer

For mange vil det være gunstig å skaffe seg et kredittkort til dagligvarer. Da bør du kikke på kredittkort som gir deg Trumf-bonus når du handler mat. Disse gir deg fast bonusopptjening når du handler mat i butikkene tilknyttet Trumf. Og du kan når som helst utbetale saldoen til bankkontoen din. Trumf Visa er et godt alternativ dersom du ønsker å opptjene poeng på dagligvarer. Dette kredittkortet gir deg 2% bonus på alle kjøp du gjør i Trumf sine butikker. I tillegg til dette tjener du også opp 0,5% Trumf-poeng ved varekjøp over hele verden, bortsett fra i konkurrerende matbutikker.

Kredittkortet til yA Bank gir deg også et gunstig fordelsprogram som kan spare deg for noen kroner ved dagligvarehandel. Dette kortet baserer seg nemlig på en valgfri rabatt fra måned til måned. Som oftest vil én av rabattene være rettet mot mathandel. Dette kredittkortet er svært praktisk dersom du vanligvis handler i forskjellige dagligvarekjeder. Rabatten er nemlig ikke låst til noen spesifikke forhandlere. Prosent-opptjeningen din vil derfor være helt uavhengig av om du handler i en Trumf-butikk eller ikke. Dette er selvfølgelig bare et knippe eksempler på fordelsprogrammene du kan få med kredittkort. For å skaffe deg de beste fordelene bør du derfor sjekke nøye gjennom kredittkorttilbudene i de bruksområdene du ønsker å bruke kredittkortet ditt på.

 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg