Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 9 mai 2017
valutakurser ved kortbruk i utlandet

Slik avgjøres valutakursen ved kortbruk i utlandet

Det er mye man kan spare penger på når man reiser på ferie. Et knallkjøp på flybilletter, eller rabatt på hotell gjennom et fordelsprogram sparer deg tidvis for mye penger. Men hvis du er litt lur kan du faktisk spare noen kroner på å gjøre deg kjent med valutakurs også.

Først og fremst er det verdt å nevne at det i de aller færreste tilfeller er snakk om store beløp. Valutasvingninger er som oftest minimale – det er svært sjelden man ser enorme stup eller plutselige hopp.

Allikevel er det en del ting du skal bite deg merke i når du handler for eller tar ut en utenlandsk valuta. Her går vi gjennom hvordan valutakursen avgjøres ved kortbruk i utlandet.

Tjener kredittkortselskapene på å lure deg i utlandet?

Det er mange som tror at kredittkortselskapene tjener seg rike på å gi deg en ugunstig valuta i utlandet. Kortest mulig sagt er det ikke slik.

For det første er det ikke kredittkortselskapene som fastsetter valutakursen. Her er det viktig å holde styr på hva fellesbetegnelsen ’kredittkortselskap’ egentlig betyr. For dette omfatter både kortutstederen og betalingsleverandøren.

Kortutstederen er det selskapet eller den banken du holder kortet ditt i. Dette kan være Santander, Landkreditt Bank eller Nordea. Det er også hos denne tjenesteleverandøren du har kundeforholdet ditt.

Men det er ikke slik at dine transaksjoner i utlandet går direkte mellom forhandleren og din bank. Da ville vi hatt skyhøye priser på banktjenestene i Norge. Transaksjonen går via betalingsleverandøren kortet ditt er knyttet til.

De største betalingsleverandørene i verden er Visa og Mastercard. Førstnevnte tilbyr både bankkort og kredittkort, mens sistnevnte primært tilbyr kredittkort. Når du bruker kortet ditt i utlandet er det altså både kortutstederen og betalingsleverandøren som behandler transaksjonen.

Finn et kredittkort som passer ditt bruk

Det er betalingsleverandøren som fastsetter valutakursen

Og det er Visa, Mastercard eller en annen betalingsleverandør som fastsetter kursen du betaler for valuta i utlandet. Dette har altså kortutstederen din ingenting med – og kredittkortselskapene kan dermed ikke tjene seg rike på ugunstig kurs.

Visa Europe sine hjemmesider finnes det en kjekk valutakalkulator. Her legger du inn hvilken valuta kortet ditt er i, samt hvilken valuta du betalte transaksjonen i. Videre velger du eventuell prosentsats for omberegningen, samt dato og beløp for handelen.

Mastercard har en lignende tjeneste på sine nettsider. I denne kalkulatoren legger du også inn informasjonen over, og får dermed en beregning for datoen transaksjonen gjennomførtes.

Datoen vil være spesielt viktig for beregningen i begge kalkulatorene. Denne henger nemlig sammen med den aktuelle kursen for transaksjonen din. Du har helt sikkert opplevd at en valutakurs forandrer seg? Disse svingningene vil også betalingsleverandørene følge.

Kredittkortselskapene har en tendens til å følge markedet

Tommelfingerregelen her er at både Visa og Mastercard følger markedet. Du vil sjelden oppleve at kursen du får på korttransaksjonen din er en helt annen enn den reelle valutakursen.

Videre er det slik at det er minimal forskjell mellom disse to betalingsleverandørene. Husk på at det råder sterk konkurranse både i Norge og på det internasjonale kredittkortmarkedet. Hvis det var veldig mye dyrere å bruke den ene leverandøren enn den andre ville selskapet ha mistet mange kunder.

Dette ser man enkelt ved å gjennomføre en eksempeltransaksjon på kalkulatorene til Visa og Mastercard. For en handel på 200 Euro gjennomført den 7. mai ser dette slik ut (valutapåslag er her ekskludert):

Visa:
200 Euro = 1915,91 NOK
Valutakurs: 1 Euro = 9.579 NOK

Mastercard:
200 Euro = 1908.50 NOK
Valutakurs: 1 Euro = 9.542 NOK

Her er det altså en forskjell på 3,7‰, eller 3,7 øre – ikke så altfor mye å uroe seg for. Hvis du er opptatt av å spare penger på reise trenger du med andre ord ikke å følge så mye med på betalingsleverandøren. Du bør heller se på eventuelle gebyrer for kortbruken din.

Vær mer obs på andre kredittkortgebyrer

Og her kommer absolutt kortutstederen inn i bildet. Betalingsleverandøren har kun ansvar for å sette valutakursen du betaler. Men eventuelle ekstragebyrer du må betale når du er på reise i utlandet er det kortutstederen din som fastsetter.

De aller fleste vanlige bankkort i Norge har minimale utgifter for bruk i utlandet. Skal du derimot ta med deg kredittkortet på ferie skal du følge godt med.

Det er stor forskjell på hva forskjellige kortutstedere tar seg betalt for.

Samtlige kredittkortleverandører har et valutapåslag for transaksjoner gjennomført i utlandet. Dette ligger som oftest på 1,75% og foreligger for å ta høyde for eventuelle svingninger i valutakursen.

Men i tillegg til denne prosentsatsen er det også flere selskaper som tar seg betalt for både transaksjoner og kontantuttak. Sistnevnte har som oftest et gebyr på 30-50 kroner per uttak, samt en prosentsats av uttaksbeløpe

Derfor bør du alltid sørge for å ta med deg et gebyrfritt kredittkort på utenlandsreiser. Da trenger du kun å betale valutapåslaget. Og det ville du uansett ha måttet betale med vanlig bankkort også.

Ikke ta ut utenlandsk valuta i Norge

Men én ting er helt sikkert: Det er billigere å ta ut valuta i destinasjonslandet ditt enn i Norge. Mange synes selvfølgelig det er svært praktisk å ta ut penger på Gardermoen før de reiser. Du burde imidlertid vente til du er kommet fram.

Det er nemlig dyrt å kjøpe utenlandsk valuta i Norge. Og bankene tar seg godt betalt for denne tjenesten. De aller fleste flyplasser rundt om i verden har en minibank installert, så vent heller med kontantuttaket.

Tips

Her er det også verdt å nevne at du alltid bør handle i lokal valuta når du drar kortet i utlandet. Bankene legger på høye administrasjonsgebyrer for å veksle pengene for deg. Ofte kan du ende opp med å betale 2-3% mer for kronene hvis du veksler de via en bankterminal på reise.

Valutakurs settes først ved bokføring av transaksjonen

Helt til sist er det viktig å huske på at den endelige valutakursen ikke fastsettes før transaksjonen din bokføres. Når du handler i utlandet er det helt vanlig at bokføringen tar et par virkedager.

Du kan fort oppleve å se en annen kurs på transaksjonen din enn den som var gående da du gjennomførte handelen. Dette er altså helt normalt.

Derfor bør du ikke sette din lit til valutakursen dag for dag – men som nevnt er det generelt sett minimale svingninger i løpet av en kortere tidsperiode.

Anbefalt kredittkort for bruk i utlandet: 

Maks kreditt: 100 000 kr
Betalingsutsettelse: 45 dager
Aldersgrense: 18 år
Krav til inntekt: 0 kr
Årsgebyr: 0 kr
Effektiv rente*: 23.10%
5/5 ( 56 Anmeldelser)
* 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
Reise- og avbestillingsforsikring
Gratis kontantuttak
Høy kredittgrense
Bestill kort!
Annonselenke
* 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
 • 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg