Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
reise med kredittkort

Betale med kredittkort i utlandet

Ferien er her og du skal benytte den til å dra på en etterlengtet reise. Du har for lengst planlagt hva du skal ha med i kofferten, men det ikke alle tenker like mye over er at det også er lurt å planlegge hva du skal ha med i lommeboken når du drar til utlandet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som er lurt å tenke på når du betaler med kredittkort i utlandet. Vi skal se på når det er smart å bruke kredittkortet, men også i hvilke tilfeller det ikke nødvendigvis vil lønne seg å bruke kredittkortet fremfor ditt vanlige debetkort.

Finn beste reisekort her

Kredittkort i utlandet

De aller fleste kredittkort er gratis å bruke når du betaler for varer og tjenester, både i inn- og utland. Det er derfor ingen negative sider ved dette. Det som kan være greit å være obs på er at det som regel påløper gebyrer når du skal ta ut penger i minibanken. I de fleste tilfeller vil dette bestå av et minimumsbeløp på 30-40kr og en prosentandel av beløpet på mellom 1% og 3%, men det kan også bare være én av disse.

Det kan derfor være lurt å ta ut penger så få ganger som mulig i løpet av ferien. Dette kan du få til ved å ta ut større beløp av gangen, eller ved å gå sammen med noen i reisefølget og ta ut penger i fellesskap.

Det finnes kredittkort, som for eksempel kortet fra Bank Norwegian, hvor det faktisk er helt gratis å ta ut penger i utlandet. Da er det viktig at du tar ut lokal valuta og ikke norske kroner. Ved kontantuttak i NOK vil det påløpe et gebyr på 39kr, samt at det kan påløpe et vekslingsgebyr fra banken som eier minibanken. Det er verdt å merker seg at det påløper et valutapåslagsgebyr på 1,75-2% når du bruker kredittkortet i utlandet. Dette gjør banken for å sikre seg mot tap som følge av kortsiktige svingninger i valutakursen.

VISA eller MasterCard?

VISA og MasterCard er to ulike tilbydere av tekniske betalingsløsninger. Det er ikke MasterCard som har gitt deg ditt kredittkortet eller bestemmer hvilke betingelser som skal gjelde, men det er de som sørger for at transaksjonen mellom deg og butikken registreres og at pengene overføres.

Denne tjenesten er ikke gratis for butikkene og derfor kan du oppleve at noen butikker og restauranter kun tar enten VISA eller MasterCard. Hvilken korttype som er mest utbredt varierer stort fra land til land. Både VISA og MasterCard er svært utbredt på verdensbasis.

For å være på den sikre siden anbefaler vi at du har med deg ett kort fra MasterCard og ett fra VISA på tur. Da vil du så godt som være garantert å kunne betale for deg.

Betale med lokal valuta?

Når du skal betale for vare varer og tjenester i utlandet vil du alltid få valget mellom å betale i norske kroner (NOK) eller den lokale valutaen. Her bør du alltid, uten unntak, velge å betale i den lokale valutaen.

Velger du å betale i den lokale valutaen, for eksempel euro. Da er det banken din som veksler dine norske kroner inn i euro før du igjen bruker euroen til å betale for deg. Velger du derimot å betale med norske kroner. Da er det butikken du handler i som regner om eurobeløpet i norske kroner som da blir summen du betaler.

Grunnen til at det lønner seg å la banken din veksle for deg, er at banken alltid vil gi deg en bedre vekslingskurs enn butikker og restauranter i utlandet. Betaler du med kredittkort får du den gjeldene vekslingskursen pluss et valutapåslag på for eksempel 1,75%. Butikker i utlandet tar ofte oppimot 5% og gjerne mer i såkalt ”vekslingsgebyr”.

Jo mer du handler for, jo mer vil du derfor tjene på å betale med lokal valuta.

Svindel

Hver sommer opplever et økende antall nordmenn å bli offer for kortsvindel på ferie i utlandet. Man betaler for seg på fortausrestauranten, eller tar ut penger i minibanken og aner fred og ingen fare, men bare timer senere har kontoen din blitt tappet for tusenvis av kroner. Svindlere installerer såkalt skimmingutstyr og kameraer på minibanken for å fange opp turisters kortinformasjon og pinkode.

Bruker du ditt vanlige debetkort når du er på tur, får svindlerne direkte tilgang til bankkontoen din, og pengene de får tak i er dine. Betaler du derimot med et kredittkort, vil ikke svindlerne få tilgang til din personlige konto, men kun bankens.

Når du da kommer hjem fra ferie kan du, i ro og mak, kontrollere regningen fra kredittkortselskapet ditt, før du betaler den. Dukker det opp uforklarlige transaksjoner og du ser at noe er galt kan du ta kontakt med banken din. Da vil du i de fleste tilfeller slippe å betale for beløpene som ikke er knyttet til dine kjøp.

Reiseforsikring

Det er ikke bare på selve reisen det kan være lurt å betale med kredittkortet. Bruker du kredittkortet til å betale for 50% av reisekostnadene, aktiverer du kredittkort reiseforsikringofte kredittkortselskapets egne reiseforsikring. Det vil si at hvis du betaler flyreisen og hotelloppholdet med kredittkort har du en ekstra sikkerhet hvis noe skulle gå galt.

Velger du å la kredittkortforsikringen erstatte den tradisjonelle reiseforsikringen er det viktig at du har satt deg godt inn i forsikringsdetaljene før du reiser. Du må være sikker på at du får den støtten og hjelpen du trenger hvis noe skulle skje.

Mange kredittkort tilbyr også nødkort eller nødkontanter. Dette er en ordning hvor du svært raskt kan få tak i kort og kontanter hvis du for eksempel har blitt frastjålet lommeboken. Det er verdt å merke seg at slike tjenester ofte er svært kostbare. Det vil gjerne koste opp mot 850kr å få tak i et nødkort. Derfor er det svært lurt å aldri oppbevare alle betalingsmidlene sine på samme sted. Ha for eksempel litt kontanter og et kredittkort pakket inn i en sokk i bunnen av koffertene, eller innelåst i hotellsafen.

Det er altså mange fordeler ved å bruke kredittkortet når du er på tur. Så lenge du husker på at det ikke er gratis å ta ut kontanter, å alltid betale i lokal valuta og å kontrollere vilkårene i reiseforsikringen nøye, vil kredittkortet gi deg ekstra trygghet og til og med litt ekstra å rutte med i ferien.

Finn beste reisekort her
  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg