Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
nedbetal kredittkortgjelden

Slik betaler du ned på kredittkortgjelden din

Det er ikke vanskelig å dra på seg en forholdsvis betydelig kredittkortgjeld. Kredittkortselskapene er raske på søknadsbehandling og godkjenning av kreditt. Du kan fort sitte med flere hundre tusen kroner til disposisjon dersom du har flere kredittkort tilgjengelige. Hvis du faller for fristelsen og venner deg til et høyt forbruk med kredittkortene dine er fallgruven stor. Plutselig sitter du der med skjegget i postkassa uten mulighet til å betale ned på kredittkortgjelden din. Og når rentene først begynner å løpe blir plutselig tingene du har kjøpt på kreditt forferdelig dyre. Da er det kjempeviktig å ta et steg tilbake og gjøre en realistisk vurdering av den økonomiske situasjonen din. Her får du en god slagplan for å betale ned på kredittkortgjelden din.

Skaff deg en god oversikt over gjelden din

Hvor mye har du egentlig i kredittkortgjeld? Før du kan begynne å betale ned er du nødt til å lage et helhetlig bilde av hvor mye du betaler renter på. Hvis du har flere kredittkort er det fort gjort å bare betale minimumsbeløpet fra måned til måned. Og hvis du kommer inn i denne vanen er det bokstavelig talt som å kaste penger ut av vinduet. Gjelden din blir ikke noe mindre, og allikevel bruker du penger på den. Det er som å betale for gjeld om og om igjen. Det første du bør gjøre er å se på den siste fakturaen du mottok for samtlige kredittkort du har gjeld på. Skriv opp gjeldsbeløpet ditt og legg det sammen. Bruk litt tid på å regne ut hvor mye renter du betaler på de forskjellige kredittkortene. Dersom du trenger litt ekstra motivasjon kan du legge sammen disse rentene også. Se hvor mange kroner du bruker i året, bare på å betale for gjelden din. Så kan du lage en annen liste over hvilke ting eller aktiviteter du kunne ha brukt disse pengene på i stedet. Dette er en god øvelse for å motivere seg selv til å bli kvitt kredittkortgjelden.

Sett deg realistiske mål

For de aller fleste er det en grunn til at de sitter med kredittkortgjeld. Enten hadde du ikke råd til å kjøpe deg det du ønsket deg da du hadde lyst på det. Eller så trengte du faktisk penger raskt og hadde ikke noe annet alternativ enn å låne dem. Det er viktig å akseptere at det mest sannsynlig ikke er mulig å få betalt ned all gjelden på én gang. Men det betyr på ingen måte at du ikke skal forsøke å betale ned på den i det hele tatt. Sett deg et mål for når du ønsker å være gjeldfri. Deretter kan du dele opp dette over år, måneder, og uker. Med mindre du har flere hundre tusen kroner i kredittkortgjeld er det ingen uoverkommelig oppgave å bli kvitt den. Du må bryte gjeldsbeløpet ditt ned og sette realistiske mål for når du kan bli kvitt det. Det viktigste du kan gjøre her er å bestemme deg for at du ikke skal bruke kredittkortene dine før regnestykket har kommet seg tilbake i pluss. Hvis du fortsetter å falle for fristelsen vil det ta enda lenger tid å bli kvitt gjelden din.

Lag et budsjett for å betale ned på gjelden

Når du har satt deg et mål for når du ønsker å være kvitt kredittkortgjelden er det lurt å lage seg et budsjett. Hvor mye penger tjener du i måneden? Og hvor mye bruker du på essensielt forbruk? Se hvor mye penger du har til overs etter regningene er betalt. Sannsynligvis vil du ikke kunne bruke alt sammen på å betale ned på kredittkortgjelden. Men det er helt realistisk å tenke at du skal bruke halvparten på nedbetaling. Et slikt månedsbudsjett vil også hjelpe deg til å unngå mer kredittkortgjeld i fremtiden. Når du først vet hvor mye penger du har å rutte med kan du la være å kjøpe ting du ikke egentlig har råd til. Dette er ekstremt vanskelig fordi vi mennesker har et instinktivt behov for materiell tilfredsstillelse. Men hvis du skal bli kvitt gjelden er du avhengig av å forholde deg til den reelle privatøkonomien din. Det kan være lurt å skaffe seg et budsjettprogram. De fleste av disse har en funksjon for kredittkorttransaksjoner. Da får du raskt en oversikt over hvor mye penger du egentlig er i minus. Og du kan sakte jobbe deg opp mot pluss igjen.

Prioriter nedbetaling av gjelden din

Dersom du skal klare å betale ned på kredittkortgjelden er du nødt til å prioritere den. Du kommer selvfølgelig ikke unna faste månedsutgifter. Men hvis du har vært vant til et høyt forbruk er du nødt til å kutte ned for å bli gjeldfri. Si for eksempel at du har 100.000 kroner i kredittkortgjeld og ønsker å bli gjeldfri på 5 år. Da blir regnestykket slik at du må betale ned 20.000 kroner i året, 1670 kroner i måneden, og 416 kroner i uka pluss rentene dine. Hvis du skal klare å prioritere nedbetalingen din må du finne ut av hvor du skal hente disse pengene fra. Spiser du ofte lunsj ute? Lag dobbel middagsporsjon i stedet. På fem ukedager vil dette fort spare deg for i alle fall 500 kroner. Ved å ta tak i forbruket ditt og flytte det over til nedbetaling av gjeld vil du sakte, men sikkert bli gjeldfri. Men bare dersom du klarer å prioritere det.

Vurder refinansiering av kredittkortgjelden

Dersom du har gjeld på mer enn ett kredittkort kan det godt hende at du bør vurdere refinansiering. Det betyr at du tar opp et lån for å betale kredittkortgjelden din. Det virker kanskje litt rart, men for mange vil dette være en rimeligere løsning. Forbrukslån til refinansiering kan ofte tilby svært gunstige renter. Da blir du sittende med ett lån i stedet for gjeld på flere kredittkort. Et lån har også den fordelen at du er nødt til å betale ned på det. Du blir tvunget til å prioritere gjelden din, og vil på denne måten bli gjeldfri raskere.

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
 • Lav Rente
  Høy Kredittgrense
  Rabatter i utvalgte nettbutikker
  17,1 %, 15.000,- o/12 mnd. Kostnad: 1.323. Totalt 16.323
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg