Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 19 april 2017
betal mer enn minstebeløp på kredittkort regningen

Eksperttips: Betal mer enn minstebeløpet på kredittkortfakturaen

Hvis du har kredittkort har du helt sikkert opplevd at fakturaen ser overraskende liten ut ved månedsskiftet. Men kredittkortselskapet har jo orden i sysakene, og da er det naturlig å betale beløpet man får oppgitt.

Det er imidlertid slik at inntil helt nylig var det uthevede beløpet på fakturaen minstebeløpet du måtte betale. Altså en brøkdel av den faktiske utestående gjelden din. Det er mange forbrukere som har gått i denne fellen. Og mottatt en veldig ubehagelig regning neste måned.

Selv om det nå er nye regler på plass kan du fortsatt velge å betale minstebeløpet på kredittfakturaen. Men det bør du unngå.

Nye retningslinjer fra Finanstilsynet

For rundt ett år siden kom Finanstilsynet ut med nye retningslinjer. Da ble det påbudt for kredittkortselskapene å oppgi det totale utestående beløpet på regningen. De kunne ikke lenger oppgi minstebeløpet som uthevet på fakturaen din.

Disse retningslinjene kom på plass nettopp for å unngå situasjoner lik den vi beskrev over. Dette ble ansett som lureri av finansmyndighetene – og banker og kredittkortselskaper måtte anpasse seg deretter.

Reglene er svært gunstige for deg som forbruker. De gjør det lettere å bli mer bevisst den faktiske gjeldssituasjonen man er i. Når du ser det utestående beløpet ditt i sin helhet blir du sannsynligvis mer motivert til å gjøre noe med det.

Men selv om disse retningslinjene nå er kommet på plass har ikke reglene for kredittkort endret seg. Du har fortsatt full mulighet til å utsette store deler av kredittkortgjelden din. I det lange løp blir dette imidlertid svært lite gunstig for privatøkonomien din.

Kredittkortgjeld er svindyre lån

Kredittkortgjeld er blant de dyreste lånene du kan sitte med i Norge. Her er det fort snakk om en effektiv rente på mellom 20% og 30%. Og denne beregnes av det utestående gjeldsbeløpet ditt hver eneste måned.

Grunnen til at denne gjelden er så dyr er fordi at den er uten sikkerhet. Banken har tatt en stor risiko ved å innvilge deg kredittrammen din. Og denne risikoen reflekteres i rentetilbudet du mottok sammen med kredittkortet.

Hvis du sliter med kredittkortgjeld skal du imidlertid huske på én ting.

Denne gjelden er ekstremt ugunstig for privatøkonomien din. Jo lenger du dytter den foran deg, jo dyrere blir den. Rentene bare går og går og til slutt kan disse ende opp med å bli mer enn det opprinnelige lånet.

Derfor er det alltid smart å kvitte seg med kredittkortgjeld så raskt som overhodet mulig. Om du må ta av sparepengene dine bør du gjøre det. Her er tid bokstavelig talt penger.

Tips: Bruk vår nedbetalingskalkulator for å lage en nedbetalingsplan på kredittkortgjeld!

Rentes rente og akkumulering av gjeld

Det er nemlig ikke bare det utestående gjeldsbeløpet ditt som forrenter seg. Etter hvert vil også rentene begynne å opparbeide seg rente. Dette kalles for rentes rente og summa sumarum er dette snakk om et ekstremt dyrt lån for deg.

Når det kommer til kredittkortgjeld bør du ta tak i problemet så raskt som overhodet mulig. Hvis du venter over flere måneder med å gjøre noe vil også gjelden ha akkumulert seg.

Da blir det enda vanskeligere å kvitte seg med den.

Den største utfordringen med tanke på kredittkort er nettopp muligheten til å betale minstebeløpet på fakturaen. Men dette er også en ond sirkel. Hvis du ikke bryter ut av den kan du fort ende opp med en enorm gjeld som er helt uhåndterbar.

Ved å skyve kredittkortgjeld foran deg velger du i praksis å betale en dyr leie for gjelden din. Dette er bokstavelig talt penger rett ut av vinduet og inn på kredittkortselskapets konto. Leien blir også dyrere jo lengre du venter med å ta tak i gjelden.

Alt er bedre enn ingenting når det kommer til kredittkortgjeld

Minstebeløpet på kredittkortfakturaen din representerer som oftest rentene på gjeldsbeløpet ditt. Hvis du holder deg til dette minker du altså overhodet ikke gjelden din. Du betaler bare leie for den.

Derfor er det også slik at alt er bedre enn ingenting når du skal bli kvitt kredittkortgjeld. Selv om du bare betaler 100 kroner ekstra. Dette er fortsatt 100 kroner du slipper å betale renter av neste måned.

Hvis du har gått i kredittkortfella bør du primært gjøre to ting. Først og fremst bør du legge kredittkortet i skuffen. Eller klippe det i to. Før du har tatt kontroll over gjelden din bør du ikke bruke det igjen.

For det andre bør du sette av så mye penger som overhodet mulig til nedbetaling. Kutt ned på månedlig forbruk – det kan du nyte etter gjelden er kvitt. Sett av alt du har til overs til nedbetaling av kredittkortgjelden din.

Refinansiering av kredittkortgjeld kan lønne seg

Hvis du er i en uhåndterbar økonomisk situasjon med kredittkortgjeld bør du kikke på refinansiering. Dette betyr i praksis at du tar opp et forbrukslån for å kvitte deg med kredittkortgjelden.

Når du har fått lånebeløpet på konto bruker du det umiddelbart til å innfri utestående beløp på kredittkortet. Deretter kan du betjene forbrukslånet ditt. Det er flere gode grunner til å velge denne løsningen.

Først og fremst vil du i de aller fleste tilfeller få en lavere effektiv rente med et forbrukslån. Selv om disse lånene også er uten sikkerhet er de noe mindre risikofylte enn kredittkort. Derfor kan du redusere renteutgiftene dine og dermed betale mer i avdrag.

For det andre tvinger et forbrukslån deg til å gjøre noe med gjeldssituasjonen din. Du kan ikke velge å skyve gjelden foran deg. Med faste månedsbeløp blir du faktisk nødt til å betjene den.

Og helt til sist er et forbrukslån ofte mer oversiktlig enn kredittkortgjeld. Du kan enkelt sette opp automatisk trekk i nettbanken, og la månedsregningene innbetales helt av seg selv. Dette er veldig mye enklere enn å manuelt sette av penger til gjelden din hver måned.

Slik kommer du i gang med en nedbetalingsplan

Uansett om du refinansierer eller ikke er det viktig at du kommer i gang med en nedbetalingsplan. Gjeld uten sikkerhet er ugunstig å ha på bok. Den svekker kredittscoren din og koster deg dyre dommer.

Med vår nedbetalingskalkulator gjør vi jobben for deg. Det eneste du trenger for å komme i gang er effektiv rente og utestående gjeldsbeløp på lånene dine. Deretter kan du velge mellom fire forskjellige nedbetalingsstrategier.

Det viser seg at med en plan er det enklere å bli kvitt gjelden. Ved å ta et bevisst og målrettet tak kan du redusere nedbetalingstiden din betraktelig. Og det er svært gunstig for privatøkonomien i det lange løp.

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Inntil 25% cashback på utvalgte nettbutikker
  Høy kredittgrense
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
 • 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg