Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 22 juni 2017
mastercard_biometric

Nå kommer fingersensor på MasterCard

For noen måneder siden annonserte Mastercard at de skal introdusere fingersensorer på kredittkortene sine. Dette har fått entusiastene til å juble og skeptikerne til å rynke enda litt mer på nesen.

Selv om en fingersensor kanskje er det nye innen betalingssikkerhet er det fortsatt mange fallgruver med en slik løsning. Allikevel forsikrer sikkerhetssjefen i Mastercard om at denne nye teknologien er helt vanntett.

I denne artikkelen går vi gjennom biometrisk sikkerhet på kredittkort og hvilke fordeler og ulemper en slik sikkerhetsløsning vil medføre.

Dette er biometrisk sikkerhet

Biometrisk sikkerhet er for så vidt en gammel løsning – vi husker den kanskje best fra spionfilmer fra 80-tallet og 90-tallet. Denne typen sikkerhet handler i bunn og grunn om å bruke biologiske, unike kjennetegn som nøkkelen til teknologiske enheter.

Det finnes selvfølgelig forskjellige nivåer av biometrisk sikkerhet og løsningene vi får på private enheter som mobiltelefoner er blant de mest standardiserte. Skal du eksempelvis komme deg inn på en sikker lokasjon må det som oftest flere biometriske kontroller til.

De vanligste formene for biometrisk sikkerhet på privat teknologi er:

 • fingersensor
 • Iris-skanner
 • ansiktsgjenkjennelse

Fingersensorer har blitt spesielt vanlige på mobiltelefoner de seneste årene. Både Apple, Samsung og en rekke andre leverandører har funksjonalitet for dette i dag. Denne sensoren leser helt enkelt av fingeravtrykket ditt. Dette må deretter matche brukerens fingeravtrykk for å låse opp telefonen.

En Iris-skanner registrerer de unike mønstrene i den fargede delen av øyet ditt. Disse er helt individuelle og fungerer dermed som en god sikkerhetsløsning på mobiltelefoner og andre enheter.

På mobiltelefoner leses det av 80 forskjellige punkter på ansiktet vårt for å opprette en ansiktsgjenkjennelse. Denne brukes deretter til å låse opp mobiltelefonen.

Slik fungerer fingersensoren på Mastercard


Mastercard har altså valgt å introdusere en fingersensor på kredittkortene sine. Det er helt nytt med biometrisk sikkerhet på kredittkort. Fingersensoren ligger øverst til høyre på kortet og brukes på lik linje med en PIN-kode i dag.

For å bruke et Mastercard-kort med fingersensor må fingeravtrykket ditt registreres hos kortutstederen. Dette er annerledes enn på mobiltelefoner. Her blir enhetene produsert med en standardisert sensor og fingeravtrykket registreres.

Hos Mastercard må kortholderen på den annen side få kredittkortet skreddersydd til sitt eget fingeravtrykk. Dette vil ha både fordeler og potensielle fallgruver som vi tar en titt på litt lenger ned i artikkelen.

Kredittkortene vil fortsatt produseres med en chip – altså kan de brukes på samme betalingsterminaler som i dag. Sannsynligheten er derfor stor for at Mastercard vil kunne rulle ut denne prosjektet på verdensbasis forholdsvis raskt.

Når man skal betale setter man kortet inn i betalingsterminalen. Deretter holder man fingeren sin over fingersensoren, og betalingen registreres. Det er også mulig å velge en to-stegs betalingsløsning hvor man både taster inn PIN-kode og leser av fingeravtrykket.

 

Pilotprosjekt i Sør-Afrika

Per i dag får man kun tilgang til et kredittkort med fingersensor dersom man er kunde i Barclays’ datterbank Absa, som befinner seg i Sør-Afrika. Denne banken har nemlig gjennomført testene av kredittkortet, i samarbeid med den sør-afrikanske matkjeden Pick n Pay.

Resultatene har vært svært positive og Mastercard jobber nå for å kunne tilby kortet også i andre deler av verden. Planen er å lansere fingersensor-kortene i Europa- og Asia- og Stillehavs-regionene i løpet av kort tid..

Fordeler med fingersensor på kredittkort

mastercard fingersensorDet er selvfølgelig store fordeler med en biometrisk sikkerhetsløsning på kredittkort. Først og fremst sørger dette for et høyt nivå av sikkerhet når man betaler med kort. Kredittkortsvindel blir stadig mer sofistikert og i dag finnes det de som leser av koden din ved hjelp av infrarød teknologi.

Det sier seg selv at det er nærmest umulig å lese av et fingeravtrykk. For å gjøre dette må man ha svært avansert teknologi, og det er sannsynlig at tyvene vil slite med fingersensor-kredittkort.

Videre slipper man PIN-kode med et av de nye kredittkortene til Mastercard. Man kan selvfølgelig velge å bruke en to-stegs sikkerhetsløsning vi nevnte tidligere. Men i praksis blir man gående rundt med PIN-koden på hånden.

Det er også en fordel at kredittkortet skreddersys til kortholderens fingeravtrykk. Da vil det være poengløst for en tyv å stjele kredittkortet. Og man trenger ikke å være redd for at noen kopierer og misbruker chip eller magnetstripe.

Ulemper med fingersensor på kredittkort

Biometriske sikkerhetsløsninger vil, som alle andre løsninger alltid komme med potensielle fallgruver. Disse er det viktig å gjøre seg kjent med før man jubler altfor høyt over Mastercard sin nyskapelse.

Først og fremst er det slik at fingeravtrykket til kortholderne blir lagret i kortutstederens database. Selv om kredittkortet skreddersys og dermed tilbyr en høyere sikkerhet medfører informasjonslagring alltid en større risiko.

Da er det nemlig fare for menneskelig svikt, eller helt enkelt tyveri av sensitiv informasjon, som ved dataangrep på bedrifter. På en mobiltelefon som iPhone lagres aldri fingeravtrykket ditt noe sted. Men med kredittkortene til Mastercard vil altså informasjonen bli liggende på en server.

Videre kan biometrisk teknologi alltids feile eller bli ødelagt. Skulle man da sitte med et kredittkort som kun har funksjonalitet for avlesing av fingeravtrykk kan det fort bli ubrukelig. Dersom det ikke har noen tilknytning til PIN-kode må du helt enkelt få et nytt kredittkort.

Og med tanke på at disse må skreddersys er sannsynligheten stor for at du må vente dager, eller uker på et nytt kort.

Gode sikkerhetstiltak for kredittkortet ditt

Mastercard har planer om å lansere fingersensor på kredittkort til Europa snart. Allikevel må vi sannsynligvis vente en stund på denne teknologien i Norge. I mellomtiden kan du huske på disse sikkerhetstiltakene for å gjøre kredittkortet ditt ekstra trygt:

 1. Oppbevar aldri kode og kort sammen
  Kredittkortselskapene regner dette som grov uaktsomhet. Med andre ord at du har gjort det altfor enkelt for potensielle tyver å misbruke kortet ditt. Og i slike situasjoner vil du få liten eller ingen hjelp fra kortutstederen hvis du skulle bli frastjålet kortet. Du må også regne med å dekke økonomiske tap selv.
 2. Bruk chip – og ikke magnetstripen
  Heldigvis er chip blitt standard betalingsform i Norge. Men dersom du er på reise med kredittkortet ditt i utlandet skal du passe deg for å bruke magnetstripen. Denne er det enkelt å kopiere, og deretter overføre til et annet kort.
 3. Ikke lån ut kredittkortet ditt til noen
  Uansett hvor godt du kjenner en person er det du som er økonomisk ansvarlig for kredittkortbruken din. Derfor skal du aldri låne bort kredittkortet ditt, verken til familie eller bekjente. Oppgi heller ikke koden din – den skal du holde for deg selv.
Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
 • 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg