Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
kredittkort

Gjør økonomien mer oversiktlig med kredittkort

Det er ikke uten grunn at kredittkort er et ord med negative assossiasjoner for mange. Kredittkort kan potensielt sette privatøkonomien din i en svært vanskelig situasjon. Og dersom man først opparbeider seg kredittkortgjeld er rentene skyhøye. Allikevel kan man som forbruker benytte seg av kredittkortfordelene på en lur måte. Det handler helt enkelt om å planlegge og tenke smart. Spontankjøp er en uting, og med kredittkort er de spesielt ugunstige. Men dersom du bruker kredittkortet ditt på en lur måte kan privatøkonomien faktisk bli en hel del mer oversiktlig. Her er fem lure triks for å gjøre økonomien mer oversiktlig med kredittkort.

Bruk kredittkortet sammen med et budsjettprogram

Kredittkort har naturligvis den egenskapen at de lar deg handle på kreditt. Dette kan selvfølgelig være en ulempe hvis du ikke har penger å betale regningen med. Men slik bør du uansett aldri bruke kredittkortet ditt. Fordelen med en betalingsutsettelse er at kredittkortregningen din vil gi deg en svært god oversikt over forbruket ditt. Bruk kredittkortfakturaen som et verktøy til å evaluere pengebruken din fra måned til måned. Du vil enkelt se hvor du har brukt mye penger. Hvis du ønsker å justere litt på forbruket ditt er det bare å gjøre det til neste måned. Dette er også grunnen til at det er lurt å bruke kredittkortet ditt sammen med et budsjettprogram. Dersom du ikke allerede har en oversikt over forbruket ditt kan du starte med kategorier og estimater. Skriv opp hvor mye penger du tror du kommer til å bruke på forskjellige utgifter. Hvis du deretter går nøye gjennom fakturaen din når du får den vil du få et realistisk bilde av privatøkonomien din. Ved å benytte deg av denne muligheten vil det også bli lettere for deg å spare.

Benytt deg av betalingsutsettelsen

Når du mottar kredittkortregningen din skal du selvfølgelig betale den innen forfallsdato. Hvis ikke begynner rentene å løpe på gjeldsbeløpet ditt, som er svært lite gunstig. Allikevel gir betalingsutsettelse på kredittkort deg en nærmest utrolig fordel. Dette er nemlig den eneste måten som per i dag finnes for gratislån av penger. Du må være påpasselig og være sikker på at du vil ha pengene på konto når regningen kommer. Men du kan definitivt bruke betalingsutsettelsen i din favør. Skaff deg et kredittkort med betalingsutsettelse på innen 45 eller 50 dager. Og bruk den på en smart måte. Grunnen til at kredittkortselskapene reklamerer med ordet innen er fordi at utsettelsen vil avhenge av når i måneden du gjør innkjøpene dine. Den beste betalingsutsettelsen får du dersom du handler i begynnelsen av måneden. Kredittkort fungerer nemlig med utgangspunkt i den første dagen hver måned. Det betyr at hvis du handler den 1. desember og du har 50 dagers betalingsutsettelse trenger du ikke å betale regningen før den 19. januar. Dette er spesielt praktisk nå like før jul. Du kan faktisk kjøpe julegavene dine i god tid før jul og allikevel ikke måtte betale for dem før over nyttår. Igjen er det selvfølgelig kjempeviktig at du holder god oversikt. Da er du trygg på at du har pengene på konto når kredittkortregningen kommer.

Gi kredittkortet spesifikke oppgaver

I tråd med det vi nevnte om budsjettprogram bør du alltid gi kredittkortet ditt spesifikke oppgaver. Og du bør bestemme deg for hva denne oppgaven skal være før du søker om kredittkortet. Altfor mange bruker kredittkort til impulskjøp. Dette er en sikker måte på å nærme seg fallgruven som er kredittkortgjeld. Men hvis du er litt smart kan du benytte deg av kredittkortet på en fordelaktig måte. Eksempelvis kan du bruke kredittkortet ditt til mathandelen. Da vil du få en svært oversiktlig faktura over akkurat hvor mye penger du bruker på mat hver måned. Som igjen bidrar positivt til den økonomiske planleggingen din i fremtiden. Det kan også være en god idé å ha et kredittkort tiltenkt ferier og reiser. Fordi kredittkort har betalingsutsettelse er de svært gunstige å bruke når du er på tur i utlandet. Da har du muligheten til å se over utgiftene dine etter reisen er gjennomført. Og hvis du skulle finne noe som ikke stemmer er det bare å kontakte kredittkortselskapet ditt. Men dersom du skaffer deg et slikt kredittkort må du holde deg til at det kun skal brukes på reise. Og at et kredittkort til mathandel kun skal brukes på mat. Økonomien din blir veldig mye mer oversiktlig. Og du unngår impulskjøpene fordi kredittkortet har en fastsatt oppgave.

Spar penger med kredittkortbruken

Når du har bestemt deg for å skaffe deg et kredittkort til et spesifikt bruk bør du gjøre litt grundig research. Dersom du bruker kredittkortet ditt på riktig måte kan du faktisk spare penger eller opparbeide deg bonuspoeng med det. Dette er for eksempel svært gunstig hvis du har et kredittkort til dagligvarehandel. Det finnes en rekke tilbydere med gode fordelsprogrammer for kjøp i matbutikk. På denne måten kan du opparbeide deg litt ekstra penger helt enkelt ved å bruke kredittkortet. Det finnes også en rekke kredittkort som har reiseforsikring innbakt i kortets fordeler. Hvis du skaffer deg et kredittkort til ferier og turer bør du derfor søke om et med gode vilkår på reiseforsikringen. Og hvis du ønsker å ha et kredittkort til generelt forbruk kan du se etter de med rabatter på spesifikke produkter. Sist, men ikke minst: Kredittkort har svært gunstige fordelsprogrammer på kjøp av bensin.

Ting å unngå når du bruker kredittkort

Først og fremst bør du aldri bruke mer kreditt enn du kan betjene med inntekt og egenkapital. Det er fort gjort å tenke at pengene på kredittkortet er dine egne. Denne drømmen blir raskt knust når kredittkortregningen kommer rullende. Hvis du synes det er vanskelig å begrense kredittkortforbruket ditt bør du vurdere å sette en lavere kredittgrense. Hvis du ikke kan betale for en kredittkortregning på 50.000 kroner er det kanskje ikke så lurt å ha flere hundre tusen tilgjengelig i kreditt. Den aller største fella du kan gå i med kredittkort er impulskjøp. Sørg for at kredittkortene dine har oppgaver innen kategorien faste utgifter. Så snart du begynner å bruke det til å handle på impuls blir det vanskelig å begrense forbruket ditt.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg