Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 24 mars 2017
historien om kredittkort

Historien om kredittkort fra start til nå

I dag er kredittkort noe av det vanligste en forbruker kan tenke seg. Det finnes flere titalls kredittkort å velge mellom på markedet, og elektroniske søknader kan gjennomføres på under timen.

Men som med alt annet innen finans og økonomi har kredittkort gått en lang vei for å bli det verktøyet i privatøkonomi de er i dag. Man må faktisk helt tilbake til starten av 1900-tallet for å finne frem til kredittkortets røtter.

Det hele startet med en anekdote om Frank McNamara, mannen som oppfant forgjengeren til kredittkortet vi kjenner i dag.

Kreditt til kredittkort

Konseptet ’kreditt’ har eksistert i mange hundre år. Før i tiden ble kreditt som oftest brukt i lokale butikker, hvor kundene kunne betale tilbake for varene sine på etterskudd. Dette var imidlertid veldig mye mindre organisert enn en månedlig regning.

Fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til 30-tallet ble det vanlig praksis å bruke såkalte betalingsmynter til å handle på kreditt. Disse hadde et kontonummer inngravert, samt et hull i seg slik at de kunne plasseres på en nøkkelring. Da kunden skulle betale for hotelloppholdet eller handlerunden sin ble betalingsmynten brukt som et slags tidlig kredittkort. Disse var imidlertid begrenset til bruk hos den spesifikke forhandleren som hadde utstedt betalingsmynten.

Ideen om et kort kunder kunne bruke til kreditthandel uavhengig av kjede eller sted ble utviklet av Frank McNamara og Ralph Schneider i USA. Det sies at McNamara glemte igjen lommeboken sin på et restaurantbesøk og overtalte eieren til å la han betale på etterskudd.

Om anekdoten er sann eller ikke er i alle fall én ting sikkert: tanken bak det første kredittkortet var å få til et nasjonalt betalingskort.

Diners Club og American Express

I 1949 grunnla Schneider og McNamara Diners Club. Her var ideen at restaurantgjester skulle få muligheten til å betale for besøkene sine ved slutten av måneden på en samlet faktura. Det eneste kundene trengte var et Diners Club-kort og en signatur for å spise på restaurantene.

I begynnelsen hadde Diners Club 27 medlemsrestauranter, og bedriften ble i løpet av kort tid svært populær blant amerikanske forbrukere. Ved utgangen av 1950 hadde Diners Club 20,000 medlemmer og i løpet av 1951 økte dette antallet til 42,000. Medlemsrestaurantene måtte betale 7% avgift til Diners Club for å være del av nettverket og kortet kostet privatforbrukerne $5 i året.

første diners club kredittkort

Diners Club hadde imidlertid ikke monopol på kredittkortmarkedet særlig lenge. I 1958 lanserte American Express sitt såkalte ’charge card’ som ga tilgang til et nasjonalt kredittkortnettverk. Til å begynne med var disse kortene papirkort, med navn og kontonummer påskrevet, og fordi betalingsformen allerede var blitt så populær produserte American Express 250,000 kort før lansering. Ett år senere ble selskapet det første til å utstede kort laget av plastikk til kundene sine.

første american express kort

Kredittkort på denne tiden hadde imidlertid fortsatt én stor mangel: De kunne bare brukes hos de få medlemsbedriftene kredittkortselskapene hadde avtale med. Ulempen med kredittkort var altså at forbrukere var skeptiske til et kort som bare ble akseptert hos et utvalg forhandlere. Og forhandlerne var skeptiske til å akseptere et kort bare noen få kunder brukte.

Visa og Mastercard blir født

Den første banken som fikk til å etablere et velfungerende kredittkortsystem var Bank of America. På høsten i 1958 lanserte banken kredittkortet Bank Americard i Fresno, California. Bank of America valgte akkurat denne byen fordi 45% av innbyggerne allerede var bankkunder.

første bankamericard

Dermed kunne de sende ut 60,000 kort på én gang, og fikk dermed til å overtale forhandlerne i byen til å akseptere kredittkortet som betalingsmåte. Etter hvert ble kortet lisensiert til andre banker i USA, og i resten av verden, og i 1976 samlet alle seg under merkenavnet Visa.

visa debuterer 1977

For å konkurrere med Bank Americard ble Master Charge-kortet, forgjengeren til Mastercard, lansert i 1966 av en gruppe med amerikanske banker. Da Citibank valgte å gå inn i Master Charge-samarbeidet i 1969 ble dette et svært populært kredittkort blant forbrukerne.

mastercharge-card

Det var altså på 60-tallet at kredittkortene vi kjenner i dag virkelig begynte å sirkulere på markedet. På denne tiden var det ingen søknad om kredittkort.

Bankene sendte ut kortene i masseutsendelser til kunder de mente hadde en lav kredittrisk. Dette forårsaket imidlertid en hel del økonomisk kaos, fordi arbeidsledige, rusmisbrukere og alkoholikere ofte var blant mottakerne av kredittkort-slippene.

I 1970 ble denne praksisen derfor gjort ulovlig og det ble kun mulig for banke å sende ut søknader til kredittkort.

De første kredittkortene i Norge

Overraskende nok var det verken Visa eller Mastercard som var først ute med kredittkort på det norske markedet. Det var faktisk American Express som lanserte Norges første kredittkort. Dette ble introdusert på begynnelsen av 1970-tallet, og ble etterfulgt av VISA i 1977, som i løpet av kort tid lanserte over en halv million kredittkort i Norge.

kort blir introdusert i norge

I tiårene som fulgte ble denne betalingsformen svært populær blant norske forbrukere. Ideen om at ett kort ga deg betalingsmuligheter uavhengig av bank eller handlested førte også til et lignende system for debetkort.

Dette ble lansert under navnet BankAxept i Norge i 1991. Her ble alle norske banker samlet under en enkelt infrastruktur som gjorde det mulig å for eksempel ta ut kontanter uavhengig av hvilken bank en minibank tilhørte. Veien fremover, både med tanke på kredittkort og debetkort, har altså alltid vært preget av sømløse betalingsløsninger for forbrukerne. Som også er bakgrunnen for at kredittkort er så enormt populære i dag.

Kredittkort i dag

Bare i Norge er finnes det nå nærmere 2,5 millioner kredittkort i sirkulasjon. Dette er svært høyt med tanke på innbyggertallet vårt. Og ser du på verden er det snakk om over 1 milliard. Kredittkort gir nå kortholdere tilgang til et verdensomspennende betalingsnettverk. I tillegg til dette er også fordelsprogrammene som kommer med et kredittkort i stadig utvikling.

Populariteten til kredittkort indikerer at forbrukere verden over ønsker enkle betalingsløsninger som fungerer på tvers av landegrenser. Med globalisering, både økonomisk og fysisk, blir det viktigere å kunne betale for seg uansett hvor man er. Og med nesten 70 år av dedikert arbeid for å få til nettopp dette bak oss finnes det i dag kredittkort som gir deg enkel tilgang til hele verden.

kredittkort i dag

Les mer: 

Guide: Alt du trenger å vite om kredittkort

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Inntil 25% cashback på utvalgte nettbutikker
  Høy kredittgrense
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
 • Opptil 10% rabatt på en utvalgt kategori hver måned
  1% fast rabatt på dagligvare og drivstoff (2% hos Shell)
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.565,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg