Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
fordeler ved kredittkort

Hva koster kredittkort?

Etter hvert som du sammenlikner ulike kredittkort vil du se at det er store forskjeller i hva de ulike kredittkortene koster å eie og å bruke. Det er lurt å skaffe seg oversikt over sine personlige behov, slik at man kan vurdere hvilke kostnader som må være lave og hvilke som kan være høye.

Er du en av dem som alltid betaler regningene sine før forfallsdato og har en god oversikt over økonomien er det lurt å fokusere på hvilke fordeler du får, og hvor mye kredittkortet koster å bruke til daglig. Er du derimot en av dem som stadig benytter seg av muligheten til å utsette deler av betalingen til senere bør du bruke et kredittkort med lavest mulig effektiv rente.

Selv om mange av gebyrene tilsynelatende er små, vil en papirfakturaavgift på 45kr hver måned bli hele 540kr i løpet av kun 1år. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen kostnadene som kan være tilknyttet kredittkortbruk. Velger du riktig kredittkort og bruker det på en fornuftig måte, trenger det ikke å koste deg en eneste krone og eie og bruke et kredittkort.

Finn beste kredittkort her
Maks kreditt: 150 000 kr
Betalingsutsettelse: 45 dager
Aldersgrense: 18 år
Krav til inntekt: 120 000 kr
Årsgebyr: 0 kr
Effektiv rente*: 22.40%
4.2/5 ( 62 Anmeldelser)
* 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
Inntil 25% cashback på utvalgte nettbutikker
Høy kredittgrense
Reise- og avbestillingsforsikring
Velg mellom VISA eller MasterCard
Bestill kort!
Annonselenke
* 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-

Å eie

Årsavgift

Det er ikke alle kredittkort som krever årsavgift for å eie kortet. Det er faktisk veldig mange av dem som er helt gratis å eie. Årsavgiften på kredittkort kan variere fra 0kr til 5000kr. Ofte er det slik at kredittkortene med årsavgift tilbyr deg som kunde ulike fordeler. Dette kan innebære alt fra innpass på ulike flyplasslounger, rabatter i nettbutikker, cashback, concierge service, tilgang til eksklusive restauranter, nattklubber og kulturarrangementer med mer.

Det er også verdt å merke seg at noen kredittkort tar seg betalt hvis du ikke bruker kredittkortet deres på ett år.

Tap av kort

Mister du kortet ditt er det viktig at du umiddelbart kontakter kredittkortselskapet ditt for å få kortet sperret. Skal du ha nytt kort vil dette ofte koste penger. Hvor mye du må ut med for et nytt kredittkort varierer, men prisene ligger på rundt 150kr.

Å bruke

Kredittkortselskapene skal selvfølgelig tjene litt penger på å tilby sine kunder kreditt. Derfor vil det som regel koste litt ekstra å bruke kredittkortet. Her er det viktig å merke seg at det ofte er noen typer bruk som koster bruke kredittkortpenger, mens annen bruk er helt gratis. Hva de ulike tjenestene koster vil som regel variere noe fra ett kort til et annet, og det er viktig å sette seg inn i sitt eget forbruksmønster samt de ulike kredittkortenes bruksvilkår for å kunne avgjøre hvilket kredittkort som best passer dine individuelle behov.

Kjøp av varer og tjenester

Kjøp av varer og tjenester i Norge er i de aller fleste tilfeller helt gratis for deg som forbruker. I utlandet kommer det gjerne et ”valutapåslag” som skal sikre kredittkortselskapet mot tap på grunn av valutasvingninger. Denne avgiften ligger som regel på ca. 1,75% av kjøpesummen.

Kontantuttak

Skal du ta ut kontanter fra enten en minibank eller i kassen på butikken vil dette i de aller fleste tilfeller koste penger. Er du en av dem som ofte tar ut kontanter er det viktig at du velger et kredittkort med lave utgifter på kontantuttak. Her er det vanlig at kredittkortselskapet skal ha en fast avgift på mellom 30kr og 40kr, samt en prosentvis avgift på beløpet på mellom 1% og 2,5%. Noen selskaper belaster deg kun en prosentsats eller kun en fast avgift ved kontantuttak.

Det vil ofte være ulike priser på kontantuttak i inn- og utland. Dette kan være lurt å kontrollere før du drar på utenlandsferie. Har du et kredittkort fra Bank Norwegian, koster det penger å ta ut kontanter i Norge, mens det er gratis å ta ut lokal valuta i utlandet.

Fakturagebyr

Mange av kredittkortselskapene tilbyr deg både papirfaktura som kommer i posten, og en elektronisk faktura som gjerne sendes på mail. Faktura på mail er som regel helt gratis, mens du gjerne må betale mellom 25kr og 45kr for å motta en papirfaktura i posten. Får du en månedlig papirfaktura kan dette fort koste deg nesten 500kr i året. Ofte må du selv si i fra om at du ikke ønsker å motta papirfaktura.

Renter og lånekostnader

Hver gang du bruker kredittkortet ditt tar du i praksis opp et lite lån hos kredittkortselskapet. I likhet med banken din, vil også kredittkortselskapet ha betalt for å lånen deg penger. Derfor betaler du renter på lånet.

Rentefri periode

Hos de fleste kredittkortselskap får du en rentefri periode på mellom 30 og 90 dager ved betaling av varer og tjenester. I denne perioden slipper du å betale renter på lånet. Så lenge du betaler kredittkortregningen før denne fristen utløper er lånet så å si gratis.

Det er viktig å merke seg at ved kontantuttak, overføringer og betaling av regninger ofte vil påløpe renter på beløpet fra dag en. Du får da altså ikke benytte deg av den rentefrie perioden på disse beløpene.

Nominell rente

Når banker og kredittkortselskaper reklamerer for sine produkter er det som regel den nominelle renten som står med stor skrift. Dette er det som er den rene rentekostnaden og representerer alternativkostnaden kredittkortselskapet har ved å låne penger til deg, fremfor å investere pengene andre steder, samt at renten fungerer som en kompensasjon fordi kredittkortselskapet risikerer å ikke få tilbake pengene sine.

Effektiv rente

Er du en av dem som ofte benytter seg av muligheten til å utsette betalingen av kredittkortregningen? Da er den effektive renten den kostanden du bør være mest opptatt av. Den effektive renten representerer hva det egentlig koster å låne pengene. Den består av den nominelle renten pluss andre kostander som påløper lånet. I kredittkortbransjen vil denne kunne variere fra 10% til hele 35% per år. Da sier det seg selv at det vil utgjøre en stor forskjell for deg som ikke alltid betaler tilbake lånet før den rentefrie perioden utgår.

Et eksempel på dette kan være et termingebyr som skal dekke bankens kostnader knyttet til administrasjon av lånet ditt. Et termingebyr på 50kr i måneden vil for gjøre det en del dyrere å låne penger enn hva den nominelle renten skulle tilsi.

 

Finn beste kredittkort her
Anbefalte kredittkort
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Lav rente
  Høy kredittgrense
  Kan benyttes i BankAxept-terminaler
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.743,-
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Inntil 25% cashback på utvalgte nettbutikker
  Høy kredittgrense
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
Anbefalte artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg