Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 20 februar 2017
trådløs betaling

Kontaktløs betaling med kort – snart den vanligste betalingsmåten

I følge Mastercard ble det gjennomført én milliard kontaktløse transaksjoner i Europa i løpet av 2015. Og det var bare gjennom Mastercard sitt betalingssystem. Med andre ord er dette en trend i enorm vekst – bare for Mastercard var det en økning i kontaktløs betaling på 150% mellom 2014 og 2015. Med andre ord trer vi nå inn i en ny epoke for transaksjoner. En hvor betalingene går raskere, mer sømløst og via mer avansert teknologi. I Norge er trådløs betaling så vidt begynt å tre inn på markedet. Det er derfor sannsynlig at systemene som lenge har vært i bruk i resten av verden også vil komme hit til landet. Kontaktløs betaling baserer seg på et enkelt prinsipp, og kan brukes med en rekke forskjellige betalingsinstrumenter. Her får du en kort forklaring på hvordan dette nyeste innen transaksjoner i Norge fungerer.

Hva er trådløs kortbetaling?

Trådløs kortbetaling har eksistert i over 10 år. Denne transaksjonsmetoden benytter seg av teknologi for radiobølgefrekvenser, som kalles RFID (RadioFrekvensIDentifisering). Teknologien sørger for at en liten antenne/chip i kortet ditt kan kommunisere med en betalingsterminal på kort avstand. Disse bankkortene kalles for kontaktløse EMV-kort og fungerer med samme teknologi som for eksempel et månedskort til toget. I praksis betyr dette at kontaktløs betaling betyr å holde kortet ditt over kortterminalen. Du trenger ikke å sette kortet inn i en leser og du trenger heller ikke å taste inn PIN-kode eller signere for transaksjonen. Dette fører til at selve betalingen går veldig mye raskere og er enklere for både butikk og kunde. Imidlertid skal det nevnes at samtlige kontaktløse betalingssystemer har en øvre beløpsgrense for transaksjonene. Dette er for å forebygge misbruk av kort som er stjålet eller mistet.

Visa payWave og Mastercard Contactless

EMV er en forkortelse for Europay, Mastercard og Visa. Derfor bør det heller ikke komme som noen overraskelse at Visa og Mastercard er store aktører på markedet for kontaktløs betaling. I utlandet har denne transaksjonsformen eksistert i mange år, og er derfor blitt svært avansert. Visa payWave-kort kommer med en liten antenne som kommuniserer med betalingsterminalen. Fordi avstanden mellom kortet og kortleseren er så liten gjennomføres transaksjonen på under ett sekund. Dette betalingssystemet har en øvre beløpsgrense på 200 kroner i Norge.

Mastercard Contactless (tidligere PayPass) er Mastercard sitt kontaktløse betalingssystem. Dette benytter seg av en skjult databrikke i kortet ditt, samt en antenne til kommunikasjon via radiofrekvens. Beløpsgrensen vil avhenge av landet kortet brukes i og vil være den samme som beløp som ikke krever PIN eller signatur i det aktuelle landet. I Norge er dette altså 200 kroner. Du kan bruke både vanlig bankkort og kredittkort til kontaktløs betaling, så lenge kjøpet ikke overstiger beløpsgrensen. Det er verdt å vite at samtlige kontaktløse transaksjoner er krypterte og derfor helt sikre.

NFC og kontaktløs betaling med mobiltelefon

trådløs mobil betaling
Det er ikke bare bankkort og kredittkort som brukes til kontaktløs betaling. Fremtiden ligger i betaling via annen elektronikk også, og mobiltelefoner står øverst på listen for integrering til det kontaktløse betalingssystemet. Smarttelefoner kommer i dag med teknologi som heter NFC (near-field communication). Dette er et sett av kommunikasjonsprotokoller som gjør det mulig for to elektroniske enheter å kommunisere med hverandre. Avstanden kan ikke være på mer enn 4 cm.

Med denne teknologien i smarttelefonen din kan du også installere funksjoner for å betale med mobiltelefonen din. I dag er det Danske Bank sin applikasjon MobilePay som er størst på kontaktløs mobilbetaling i Norge. Dette fungerer på samme måte som kontaktløs kortbetaling. På betalingsterminaler som aksepterer denne transaksjonsformen er det bare å legge telefonen inntil terminalen. NFC-teknologien gjør det mulig for enhetene å kommunisere og i løpet av et par sekunder er kjøpet gjennomført. Det er svært sannsynlig at vi vil se stor vekst på markedet for kontaktløs betaling med mobiltelefon i Norge.

Smartklokker, pulsklokker og trådløs betaling

betaling med smartklokke
Også smartklokker og pulsklokker inneholder NFC-teknologi. I utlandet har dette ført til at store aktører som Samsung og Apple har utviklet muligheten for kontaktløs betaling med disse enhetene. Klokken kobles opp til betalingsapplikasjonen på telefonen, og kan deretter brukes på betalingsterminaler for trådløs betaling. Hos Apple heter dette systemet Apple Pay; hos Samsung heter det Samsung Pay og er tilgjengelig på et utvalg av Gear-klokkene til leverandøren.

Med tanke på at man har på seg en smartklokke er det vanskelig å tenke seg en enklere betalingsmetode. Det er bare å løfte håndleddet over betalingsterminalen for å gjennomføre transaksjonen. Det eneste som kreves er at du har smarttelefonen din på deg, slik at smartklokken kan kommunisere betalingen via telefonen. Fordi pulsklokker også produseres med NFC-kompatibilitet har noen av produsentene gått inn i samarbeid med kortleverandører for å tilby kontaktløs betaling. Dette er ikke tilgjengelig på det norske markedet enda, men slik trenden utvikler seg vil det sannsynligvis komme i nærmeste fremtid.

Roboten Pepper og Mastercard kontaktløs betaling

Vi lever i aller høyeste grad i en teknologisk alder. Det er blant annet roboten Pepper fra utvikleren SoftBank et bevis på. Denne roboten er designet som et menneske og kan også lese enkle menneskelige reaksjoner. Pizza Hut i Asia jobber for tiden med å introdusere denne roboten som et alternativ til servitører på restaurantene sine. Det er Mastercard som har utviklet betalingsfunksjonaliteten til Pepper, og i tråd med tiden kommer roboten med Mastercard Contactless integrert. Bruksområdene for kontaktløs betaling er altså uendelige – selv roboter utvikles nå med denne teknologien. Altså beveger vi oss mot en tid hvor teknologi gjør hverdagen enklere for oss, og spesielt når det kommer til å gjennomføre transaksjoner.

Fordeler med trådløs betaling

Den største fordelen med kontaktløs betaling er at den gjør kjøp veldig mye mer effektive og enkle. I stedet for at samtlige kunder i en kø må sette inn kortet, taste inn koden, og vente på en bekreftelse gjennomføres betalingen på under ett sekund. Dette betyr at vi slipper å stå i lange køer på bensinstasjonen eller i kiosken, hvor beløpene som oftest er små. Trådløs betaling gjør det også enklere for forhandlere å effektivisere driften. I tillegg til dette fjerner trådløs betaling behovet for kontanter. Det er sjelden vi gjennomfører store kjøp med sedler og mynter lenger. Når det er mulig å benytte seg av kontaktløse transaksjoner er det som å ha nøyaktig veksel i lomma til enhver tid. I og med at alle kjøp er krypterte er denne betalingsformen også helt sikker. Hverdagen blir altså enklere med trådløs betaling, uten at det går på bekostning av personsikkerheten.

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
 • Inntil 25% cashback på utvalgte nettbutikker
  Høy kredittgrense
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg