Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 5 mai 2017
kredittkort med bonus

Kredittkort for nybegynnere

Har du lurt på å skaffe deg et kredittkort? Denne betalingsløsningen kan være svært gunstig for privatøkonomien hvis du bruker den på riktig måte. For å få til dette er det imidlertid viktig at du forstår akkurat hvordan kredittkort fungerer.

Det er mange ting å ta i betraktning i så henseende. Du må se på rentefri betalingsutsettelse, fordelsprogrammer og effektiv rente på kredittkortet. Her har vi samlet relevant informasjon om kredittkort for nybegynnere. Hvis du gjør deg kjent med disse punktene vil det være lettere for deg å velge riktig kredittkort.

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort som gjør det mulig for deg å handle på kreditt. Dette betyr at du utsetter kjøpene dine innenfor en ramme for betalingsutsettelsene. Transaksjonene dine samles deretter opp på en månedsfaktura som du betaler i etterkant.

Kreditten du mottar på et kredittkort kan også kalles for lån uten sikkerhet. Det betyr at kredittkortselskapet innvilger rammen på bakgrunn av inntekten din. Dette er også grunnen til at effektiv rente på kredittkortgjeld er så høy.

Det er vanlig at denne renten ligger på mellom 20% og 25%. Du må imidlertid ikke betale renter på kredittkortet ditt med mindre du går over betalingsfristen din. Hvis du administrerer et kredittkort på riktig måte gir det deg derfor i praksis gratislån.

Kredittkort kommer som oftest med en rekke forskjellige fordeler i tillegg til betalingsutsettelsen. Disse kan spare deg for en hel del penger, men dette vil avhenge av hvordan du bruker kortet.

Finn beste kredittkort til ditt bruk

Hvem kan få et kredittkort?

Det er stor forskjell på hvilke krav de forskjellige kredittkortselskapene stiller til søkerne sine. Disse vil avhenge av risikovurderingen utstederen av kortet operer med, samt ditt økonomiske utgangspunkt.

Samtlige kredittkortselskaper visse minimumskrav.

 • Du må være myndig. Man kan ikke søke om kreditt før man har fylt 18 år. Visse kredittkort har også 20, 23 eller 25 års aldersgrense
 • Du kan ikke ha noen registrerte betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning anses som mislighold av et tidligere økonomisk forhold. Derfor er det ingen kredittkortselskaper som gir ut kredittkort til personer med en betalingsanmerkning registrert.
 • I tillegg til disse tingene har også en god del kredittkortselskaper et minimumskrav til inntekten din. Dette handler helt enkelt om at uten pant blir lønnen din den eneste sikkerheten for kredittrammen som innvilges.

Med andre ord kan de aller fleste som er over 18 år og ikke har betalingsanmerkninger få et kredittkort i Norge. Hvilken kreditt du mottar vil imidlertid være helt avhengig av inntektsnivået ditt og kredittscore.

Derfor er kredittkort gunstige

Kredittkort har fått et dårlig rykte på seg. TV-programmer som Luksusfellen har vist oss at det kan være skummelt å handle på kreditt. Dette er det selvfølgelig viktig å ta innover seg. Du må betjene kredittkortet ditt på en forsvarlig måte for at det skal gagne deg.

Dersom du er en ansvarlig forbruker kan kredittkort være gunstige for privatøkonomien på særlig to måter:

 1. Du får en mer oversiktlig økonomi: Ved å samle opp transaksjonene dine på én faktura får du god oversikt over hvordan du bruker pengene dine. Denne informasjonen kan du bruke til å justere på forbruket ditt eller oppdatere familiens budsjett. Med fakturaen blir det også lettere å se hvor du kan spare mer penger.
 2. Du sparer penger i renter: Når du bruker et vanlig bankkort trekkes pengene fra konto med én gang. Med et kredittkort venter du på den annen side med betaling av kjøpene dine. Pengene dine blir dermed stående på konto over lengre tid, og der forrenter de seg. Hvis du bruker betalingsutsettelsen din på en smart måte kan du derfor få en god del ut av den.

Fordelsprogrammer med kredittkort

Man skal heller ikke glemme at kredittkort kommer med fordelsprogrammer. Markedet for disse kortene blir stadig mer kompetitivt og det er gunstig for deg som forbruker. Du kan nemlig velge og vrake blant fantastiske tilbud.

Det er vanligst at kredittkort har enten et cashback-program, et program for bonusopptjening, eller en kombinasjon av begge. Derfor bør du også gjøre deg kjent med fordelene et kort gir før du søker om det.

Cashback-programmer fungerer akkurat slik navnet tilsier. Når du bruker kredittkortet på forskjellige transaksjoner får du igjen en prosent av kjøpet. Dette vil alltid være låst til hvilke samarbeidspartnere kredittkortselskapet har. Men kjennetegnet med cashback er at du får igjen pengene og kan bruke de som du vil.

Programmer for bonusopptjening fungerer på en litt annen måte. Her sparer du opp bonuspoeng som du deretter kan bruke innenfor kredittkortets fordelsprogrammer. Dette kan være til kjøp av flybilletter, elektronikk, klær og en rekke andre ting..

Slik bruker du kredittkort på en smart og forsvarlig måte

Kredittkort kan altså være både praktiske og besparende. Men forutsetningen for at de skal være nettopp det er at du bruker kredittkortet ditt smart.

Hvis du aldri har hatt kredittkort før bør du trå litt varsomt frem. Her er tre gode tips:

 1. Ikke ha mer i kredittramme enn egenkapitalen din
  Hvis du er nybegynner på kredittkort er dette en av de beste reglene du kan følge. Det kan nemlig fort gå litt over stokk og stein når du får et slikt kort i hånda. Unngå en større kredittramme enn du kan innfri. Hvis du bruker opp all kreditten din ender du i alle fall ikke opp med gjeld.
 2. Ikke utsett kredittkortgjelden
  Dette er svært viktig for at kredittkort skal lønne seg. Så snart du går over betalingsfristen på fakturaen blir nemlig kredittkortgjeld om til et svært så ubehagelig lån.Da må du plutselig betale den skyhøye effektive renten, og det koster mye penger i det lange løp. Selv om du må ta litt av sparepengene dine er dette bedre enn å betale renter på kredittkortgjeld.
 3. Ikke bruk kredittkortet til impulskjøp
  Vi er alle skyldige i å handle på impuls nå og da. Det er imidlertid viktig at du ikke bruker kredittkortet ditt til denne typen kjøp.

Dette kortet bør være reservert gjennomtenkt handel, og helst innen bruksområdene kredittkortet er tenkt til. Hvis du handler med vanlig bankkort på impuls unngår du i alle fall en ubehagelig stor kredittkortregning ved månedsskiftet.

Slik søker du om kredittkort

Det er enkelt å søke om kredittkort. Du gjør dette elektronisk, og hvis du signerer med BankID er søknadsprosessen svært rask. Det er vanlig å få svar samme dag som man søker.

Det kan være lurt å benytte seg av en sammenligningsside for å søke om kredittkort. Da kan du filtrere etter dine ønsker, og tjenesten er både gratis og uforpliktende. Med forskjellige alternativer foran deg blir det også enklere å velge det gunstigste og beste kredittkortet for deg.

Les mer
Vår ultimate kredittkort guide – Alt du trenger å vite

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Inntil 25% cashback på utvalgte nettbutikker
  Høy kredittgrense
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
 • 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg