Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 15 mai 2017
kredittkort gir ekstra sikkerhet på ferie

Kredittkort gir deg ekstra sikkerhet på ferie

Nå begynner sommeren å nærme seg og da er det en rekke nordmenn som skal på utenlandsreise. Det er godt å ta seg noen uker fri for å bare nyte tilværelsen. Men for at man skal ha en så avslappende reise som mulig må man også ha det økonomiske på plass.

Derfor er det svært mange som velger å bruke kredittkort når de er på tur i utlandet. Disse kortene gir en hel del ekstra trygghet i løpet av ferien. Allikevel er det en del ting du kan gjøre for litt ekstra trygghet på reisen.

Her gir vi deg tipsene for en vanntett økonomisk ferietur så du unngår uønsket stress og usikkerhet mens du er på utenlandstur.

Betalingsutsettelsen sørger for trygghet

Kredittkort har den fantastiske egenskapen at de kommer med en rentefri betalingsutsettelse. Dette er en periode hvor du kan bruke kredittrammen din uten å måtte betale for det. Og denne utsettelsen gir deg en hel del trygghet på reisen.

Si at du drar kortet i løpet av en to-ukers ferie. Etter dere kommer hjem går det et par uker, og så mottar du kredittkortregningen din. Denne kan du da gå grundig gjennom for å sjekke at alt stemmer.

Så lenge du gjør dette før du betaler er du trygg mot svindel eller annet misbruk av kredittkortet ditt. Og hvis noe mot formodning skulle være galt er det bare å kontakte kredittkortselskapet ditt.

De beste tilbyderne av kredittkort har også forsikring mot ID-tyveri inkludert i kortet. Da får du eventuelt hjelp hvis noen stjeler kortet ditt eller misbruker informasjonen din. Denne typen tjeneste kan være lurt å sjekke at man har på plass før man drar på utenlandsreise.

Bruk chip såfremt det er mulig

I Norge lever vi i et forholdsvis trygt økonomisk samfunn. Det er lite svindel ute og går, fordi det slås så hardt ned på. I tillegg er chip standard betalingsform hos de aller fleste forhandlere. Slik er det ikke nødvendigvis i ferielandet ditt.

I en god del land finnes det fortsatt mye småkriminalitet, og spesielt overfor turister. Derfor skal du alltid bruke chip-en på kredittkortet ditt når du betaler i utlandet. Unngå magnetstripen i den grad dette er mulig.

Det er nemlig veldig mye vanskeligere å kopiere en chip enn en magnetstripe. Når noen kopierer magnetstripen din kalles dette for skimming. Dersom tyven lykkes med kopieringen kan magnetstripen dupliseres.

Deretter er det bare for tyven å ’lime’ dette over på et nytt betalingskort. Og da er det enkelt for vedkommende å misbruke kreditten din. Dersom forhandleren du skal kjøpe hos ikke har løsning for chip kan det være lurt å betale med kontanter i stedet.

Hold PIN-kode og kort fra hverandre

I dag finnes det nesten ingen nordmenn som har PIN-koden på kortet sitt skrevet ned. Du bør ikke ha det du heller. Hvis noen skulle få tak i lommeboken din vil det da være en enkel sak å svindle deg for en god del penger.

Hvis du sliter med å huske PIN-koden din bør du i alle fall sørge for å oppbevare den på et annet sted enn kortet ditt. Du kan alltids ha en liten lapp i lomma. Eventuelt kan en annen person i reisefølget ditt holde på PIN-koden.

Men det aller beste er selvfølgelig å memorere disse fire tallene. En god del kortutstedere tilbyr valg av egen PIN-kode. Så hvis du sliter med hukommelsen kan du alltids sørge for å velge tall du husker til vanlig.

Husk også på at du ikke vil få noen erstatning for svindel dersom du har vært uaktsom med kredittkortet ditt. Dersom du oppbevarer PIN-kode sammen med kredittkortet og det blir frastjålet må du sannsynligvis dekke tapet selv.

Ikke gi fra deg kortet ditt

I samme kategori for det som kalles ’grov uaktsomhet’ faller også dette med å gi fra seg kredittkortet. Da utsetter du deg selv villig for potensiell svindel. Og kredittkortselskapet vil i de aller fleste tilfeller være svært uhjelpsomme i slike situasjoner.

Det er spesielt viktig å være forsiktig med å gi fra seg kortet når du er ute på vandring på ferien din. Her er sjansen veldig mye større for at noen vil forsøke å misbruke det. Og de aller fleste seriøse forhandlere/hoteller vil ikke be deg om kortet ditt.

Det kan være lurt å være litt bevisst på hvor mye du har i kredittramme på kredittkortwt. Si for eksempel at du har 50.000 kroner i kreditt. Da bør du forsøke å tenke at dersom du gir bort kortet ditt, overrekker du i praksis kredittrammen din til vedkommende også.

Bruk SMS-varsling når du er på utenlandsreise

Når du er på utenlandsreise er det lurt å skru på SMS-varsling for kortbruken. Dette tilbyr de aller fleste kredittkortselskaper i dag som en sikkerhetstjeneste. Du kan aktivere varslingen i nettbanken din eller med en telefon til kortutstederen din.

Hvis du har SMS-varsling aktivert på kortet ditt vil du få en tekstmelding hver gang kortet brukes. Som oftest kan man velge en grense for hvor høye beløp varslingen skal gjelde for. Da slipper du også et hav av tekstmeldinger for hver gang du drar kortet.

Men på reise kan det være en god idé å ha SMS-varslingen påskrudd for samtlige beløp. Hvis du skulle motta en tekstmelding for et kjøp du ikke har gjennomført bør du sperre kortet umiddelbart.

Ekstra sikkerhet: Reiseforsikring med kredittkortet

I tillegg til denne sikkerheten kommer mange kredittkort med en ekstrafordel inkludert. De kredittkortene som er skreddersydd for utenlandsbruk har gjerne en reiseforsikring for deg og familien din.

Disse forsikringene gjelder som oftest for deg selv, ektefelle eller samboer, og alle barn under 18 eller 21 år. På de beste kredittkortene har reiseforsikringen svært høye erstatningsbeløp. Allikevel bør du alltid sjekke vilkårene før du setter din lit 100% til kredittkortets forsikring.

Vær også obs på at du må ha betalt minst 50% av reisen med kortet for at forsikringen skal tre i kraft. Derfor kan det være lurt å betalte for flybilletter og hotellopphold med kredittkortet. Da har du enda et ekstra sikkerhetstiltak på plass når du legger ut på reise.

Huskeliste
 • Bruk chip såfrem det er mulig
 • Hold PIN-kode og kort fra hverandre
 • Ikke gi fra deg kortet ditt
 • Bruk SMS-varsling når du er på utenlandsreise
Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Lav rente
  Høy kredittgrense
  Kan benyttes i BankAxept-terminaler
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.743,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg