Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
renter og kredittkort

Så mye betyr kredittkortets rente for deg

Hva er renter?

Rente er kostnaden for å låne penger. Det vil si at det er penger som du må betale til banken i tillegg til pengene du har lånt. Når banken låner deg penger er det renten den tjener penger på. Renten skal kompensere banken for lånetjenesten, risikoen banken tar ved å låne vekk penger samt pengenes verdifall som følge av inflasjon.

Renter oppgis som regel i % p.a. (por anno). Dette kalles for rentesats per år og er hvor mye lånebeløpet øker med hvert år. Det vil si at hvis du låner 100kr til 5% rente og betaler tilbake pengene etter 1 år må du betale tilbake 105kr. (100*1,05=105). Venter du med to år med å betale tilbake lånet må du også betale renter på de 5 kronene som har påløpt i rentekostnader. Etter to år må du da betale 105*1,05=110,25kr.

Når du tar opp et lån i banken får du som regel en mye lavere rente enn når du bruker kredittkortet. Kredittkortrenten varierer fra kort til kort, men ligger gjerne på mellom 15% og 35%. Det vil si at hvis du låner 100kr til 35% rente må du etter ett år betale tilbake 135kr. Det er ganske mye mer enn 105kr.

Ettersom renten er en prosent av lånebeløpet vil rentekostnadene bli større jo større lånet er. Låner du 100kr i ett år til 10% rente koster det deg bare 10kr i rentekostnader, men låner du 10 000kr i ett år til samme renten blir rentekostnaden hele 1000kr.

Effektiv og nominell rente

Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente? Du har sannsynligvis hørt utrykkene før, men hva betyr de? Den nominelle renten er selve renten som banken tar for lånet. Det er som regel denne renten kredittkortselskapet reklamerer for med stor skrift.

I tillegg til renten kommer det ofte ulike gebyrer tilknyttet kredittkortet som du må betale. Det er gjerne termingebyrer som skal dekke selskapets kostnader relaterte til det administrative rundt nedbetalingene dine og etableringsgebyrer. Når du legger disse regelmessige gebyrene sammen med den nominelle renten får du det vi kaller for den effektive renten. Det er denne renten som forteller deg hva det virkelig koster å låne pengene og den er alltid en del høyere enn den nominelle renten.

Finn beste kredittkort her

Så viktig er kredittkortrenten

Nå som vi vet litt mer om hva renter er og hvordan den beregnes skal vi se på hvor store forskjeller det er i renten på de ulike kredittkortene samt hvordan små forskjeller i renter utgjør store summer. Du sparer flere tusen kroner på å velge riktig kredittkort.

Lavest effektiv rente

Et av de kortene med den laveste effektive rente er kredittkortet fra Skandiabanken. De gir deg en nominell rente på 13,7% og en effektiv rente på 14,96% over 12 måneder. Det vil si at hvis du i snitt låner 15 000kr i 12 måneder må du betale tilbake 16 189kr inkludert renter. Dette gir deg altså en kredittkostnad på 1 189kr i dette regneeksempelet. Låner du mer penger blir rentekostnaden høyere og låner du mindre penger over en kortere periode vil rentekostnaden bli lavere.

Høy effektiv rente

Nå skal vi se på et av de kortene med høyest effektiv rente. Bruker du for eksempel Re:member har dette kortet en nominell kredittrente på 20,28 p.a. og en effektiv rente ved kreditt på 15 000kr over 1 år på 25,21% Dette gir deg en lånekostnad på 1 907kr. Det er altså 718kr mer enn hvis du bruker kredittkortet fra Skandiabanken.

Avhengig av bruk

I eksemplene over har vi sett på hvordan enkel bruk av kredittkortet gir nesten 1000kr i forskjell på regningen. Bruker du kredittkortet til å ta ut kontanter i Norge eller utlandet vil det også løpe rente på dette. Da kan forskjellene raskt doble seg og det er plutselig nesten 2000kr å spare på å velge et kredittkort med lave rentesatser på nedbetaling, kontantuttak og regningsbetaling.

Finn beste kredittkort her
Anbefalte kredittkort
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Lav rente
  Høy kredittgrense
  Kan benyttes i BankAxept-terminaler
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.743,-
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Opptil 10% rabatt på en utvalgt kategori hver måned
  1% fast rabatt på dagligvare og drivstoff (2% hos Shell)
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.565,-
Anbefalte artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg