Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 14 september 2017
Hvordan tjener kredittkortselskapene penger

Hvordan tjener kredittkortselskapene penger?

Hvis du har kredittkort og benytter deg av fordelene på det har du helt sikkert lurt på hvordan kredittkortselskapene tjener penger. Så lenge man betaler gjelden sin i tide koster tross alt kredittkort ikke en krone.

Så er det selvfølgelig de som er redde for at kredittkortselskapene svindler dem for penger. Det kan da umulig finnes et kort man kan bruke til å handle på kreditt uten at det koster noe? Da ville jo kredittkortselskapene ha gått konkurs.

Kredittkort har også fått et dårlig rykte på seg, på bakgrunn av de forbrukerne som har gått i gjeldsfella. Disse menneskene sitter nå med uhåndterbar kredittkortgjeld – og en skyhøy rente.

Her går vi gjennom akkurat hvilke inntektskilder kredittkortselskapene har. Da vil du også se at du i stor grad kan styre de årlige kredittkortutgiftene dine helt selv.

Forskjellen på kortutstedere og betalingsnettverk

Når det er snakk om kredittkortselskap er det først og fremst viktig å holde orden i sysakene. Det er nemlig to forskjellige typer selskap dine transaksjoner går gjennom når du drar kortet. Disse er kortutstedere og betalingsnettverk.

Kortutstederne er de som vurderer søknaden din om et kredittkort og godkjenner eller avslår. Dette kan være banker, som Nordea eller Landkreditt Bank, eller rene kredittkortselskaper, som Santander.

Hos kortutstederen har du kundeforholdet ditt. Dette er også kreditoren for kredittkortet, altså selskapet du vil måtte forholde deg til ved en eventuell gjeldssituasjon.

Betalingsnettverket er også et kredittkortselskap, men du forholder deg ikke til dette. De største betalingsnettverkene for kredittkort i verden er Visa og Mastercard. Det er også disse bedriftene som er ansvarlige for å vedlikeholde kredittkortets nettverk.

For at kredittkortet ditt skal fungere er du avhengig av både kortutsteder og betalingsnettverk. Det er med tilknytning til sistnevnte, som Visa eller American Express, at du kan bruke kredittkortet ditt så mange steder i verden.

Inntektskilde 1: Renter på ubetalt kredittkortgjeld

Så hvordan tjener da kredittkortselskapene penger? Den største inntektskilden til kortutstederne er renter på ubetalt kredittkortgjeld. Selv om bare cirka én femtedel ender opp med å ikke betale sørger dette allikevel for store deler av omsetningen.

Når du skaffer deg et kredittkort får du tilbud om en effektiv rente. Det er fordi du, akkurat som med et lån, bruker bankens penger når du handler på kreditt. Grunnen til at du får lov til dette er en kredittsjekk som er gjennomført av deg og godkjent.

Men det er ikke til å komme unna at pengene du bruker, de er lånte. Derfor har du også en effektiv rente å forholde deg til. Og dersom du skulle la noe av kredittkortgjelden bli stående vil den begynne å forrente seg.

Da vil den gebyrfrie betalingsutsettelsen gå over til å bli den svært så dyre rentebetalingsperioden. Det er vanlig at effektiv rente på kredittkort ligger på mellom 20% og 30%.

Dersom du sitter med en kredittkortgjeld på 50.000 kroner i 1 år med effektiv rente på 23,14% tjener kortutstederen din 5868 kroner. Når man tenker på at over én million norske forbrukere har kredittkort blir det også tydelig hvorfor selskapene tjener penger.

Renter kredittkort

Inntektskilde 2: Gebyrer på kredittkortene

Videre tjener både kortutstedere og betalingsnettverk penger på kredittkortgebyrer. Disse kan være så mangt, men felles for de alle er at de er en inntektskilde for kredittkortselskapene.

De vanligste gebyrene er årsavgift og uttaksavgift ved kontantuttak. Allikevel finnes det som vanlig en rekke andre ekstragebyrer, som kombinert blir forholdsvis mange millioner kroner i året for kredittkortselskapet.

Det virker kanskje ikke som så mye med en årsavgift på 250 kroner på kredittkortet ditt? La oss si at det aktuelle kredittkortselskapet har 150.000 kunder. Da er dette snakk om 37.5 millioner kroner årlig.

Generelt sett er kontantuttak i minibank noe av det dyreste du kan gjøre med et kredittkort. For det første betaler du gjerne et uttaksgebyr, samt en prosent av uttaksbeløpet. Og hvis du tar ut pengene i Norge begynner rentene å løpe fra første dag.

Inntektskilde 3: Forhandlernes transaksjonssgebyrer

Visa og Mastercard er som nevnt verdens største betalingsnettverk. De har et enormt antall forhandlere i systemet sitt, som også er bakgrunnen for at kort tilknyttet disse kan brukes nesten overalt.

Det er selvfølgelig gunstig for en butikk å ta kredittkort, og spesielt fra en av de store internasjonale betalingsnettverkene. Derfor pålegges de å betale et lite transaksjonsgebyr for å være tilknyttet nettverket.

Igjen handler dette om at alle monner drar. En forhandler betaler kanskje bare 1% av transaksjonsbeløpene til betalingsnettverket. Men tar du høyde for at det er millioner av forhandlere rundt om i verden forstår du hvorfor det er mye penger i denne bransjen.

Inntekt på valuta for kredittkortselskapene er en myte

Det finnes en god del mennesker som tror at kredittkortselskapene svindler dem når de bruker lokal valuta i utlandet. Da snakker de som oftest om kortutstederen sin, som gir dem ugunstige kurser.

At dette er en stor inntektskilde for kredittkortselskapene er en myte. Det er betalingsnettverkene som Visa og Mastercard som fastsetter kursene til enhver tid.

Fordi disse to selskapene, og de andre store betalingsnettverkene, er i konkurranse med hverandre er kursen kompetitiv. Husk bare på å alltid betale i lokal valuta når du drar kredittkortet ditt i utlandet.

Så snart du takker ja til å veksle til norske kroner vil dette bli dyrt for deg. Da fastsettes kursen av en lokal bank, som tar seg svært godt betalt for tjenesten.

Velg kredittkort med færrest mulig gebyrer

Det er altså slik at den eneste inntektskilden til kredittkortselskapene som du ikke kan gjøre noe konkret med er eventuelle gebyrer på kortet. Disse er fastsatte og gjelder for samtlige kortholdere hos den aktuelle utstederen.

Men det betyr også at du har muligheten til å skaffe deg et kredittkort med færrest mulig gebyrer. Her er det lurt å tenke litt gjennom hva du ønsker å bruke kredittkortet til. Når du vet bruksområdet ditt sånn cirka kan du sammenligne gebyrer i henhold til dette.

Dersom du skal bruke kredittkortet ditt på reise er det viktig å velge et kredittkort som er gebyrfritt å bruke i utlandet. Da slipper du kjipe gebyrer dersom du må ta ut penger mens du er på reise.

Hold deg unna betalingsutsettelse på kredittkortet

Den andre store inntektskilden til kredittkortselskapene er som nevnt renter på utestående kredittkortgjeld. Hver måned vil du bli tilbudt å benytte deg av betalingsutsettelsen på kredittkortet.

I praksis er dette bare å skyve gjelden foran seg, som skal unngås. Gjør du dette vil den forrente seg. Og dersom du vender deg til å leve på lånte penger er veien kort til uhåndterbar kredittkortgjeld.

På bakgrunn av dette er det også lurt å aldri ha mer i kredittramme enn du har i egenkapital. Da trenger du ikke å bekymre deg for at du ikke vil ha penger når kredittkortregningene kommer ved månedsskiftet.

Vil du vite mer om kredittkort generelt? Ta en titt på denne guiden.

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Ingen gebyrer
  Reise og avbestillingsforsikring
  Inntil 20% cashback i utvalgte butikker
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.779,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
Siste artikler
Beste kredittkort for deg

Slik finner du det beste kredittkortet for deg

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg