Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
hva koster kredittkort

Er det trygt å bruke kredittkort?

Mange har nok hørt flere skrekkhistorier om kredittkortregninger som vokser seg større og større og vegrer seg for å ta i bruk kredittkort i frykt for å havne på neste sesong av Luksusfellen. Er du en av dem kan du puste lettet ut. Så lenge du ikke bruker mer enn du har råd til, så er kredittkort helt trygt å bruke.

Kredittkortet kan faktisk gi deg større trygghet enn vanlige debetkort, men det krever at du som forbruker har kontroll og oversikt over din egen økonomi. I denne artikkelen skal vi se på hvordan kredittkortet kan gi deg som forbruker en ekstra trygghet i hverdagen, samt hvordan du, ved enkle grep, kan unngå å havne i kredittkortfellen.

Finn beste kredittkort her

Hva er et kredittkort?

Når du bruker kredittkortet tar du i praksis opp et lite lån i banken. Banken gir deg som regel en rentefri periode på 45 til 90 dager. Så lenge du betaler innenfor denne fristen, slipper du å betale renter på lånebeløpet. Hvis du derimot ikke betaler tilbake innen fristen, påløper det renter på lånet. Kredittkortrenter er ofte svært høye og da vil beløpet du skylder vokse raskt.

Om du bruker kredittkortet til å betale for turer, varer og tjenester. Da er det viktig at du har tilgang på pengene du trenger for å betale regningen når den kommer.

Ekstra trygghet ved kjøp

Finansavtaleloven §54b (tidligere kredittkjøpsloven §8) gir deg som forbruker gode rettigheter når du handler på kreditt. I de fleste tilfeller vil det faktisk gi forsikring ved kjøp med kredittkortdeg mer trygghet å betale for varer og tjenester med kredittkortet enn ett vanlig debetkort.

Loven gir deg rett til å fremme krav mot kredittselskapet ditt hvis varen du mottar viser seg å være mangelfull og selgeren nekter å gjøre opp for seg. Møter du da en useriøs selger, kan du likevel få pengene dine igjen hvis du betalte med kredittkortet ditt.

Den samme paragrafen gir deg beskyttelse mot konkurser. Har du bestilt en vare, for eksempel en flyreise, men så går flyselskapet konkurs før de har levert varen, kan du også kreve kredittkortselskapet ditt for pengene du har betalt. Dette gjelder ikke bare ved kjøp av flyreiser, men også alle andre kjøp.

Beskyttelse mot svindlere

Kredittkortet fungere også som en effektiv beskyttelse mot svindlere. Ved å bruke et kredittkort forhindrer du svindlerne i å få tilgang til din personlige bankkonto. De kan kun stjele penger fra kredittkortselskapet gjennom ditt kredittkort. Når du senere får kredittkortregningen og ser at du har blitt fakturert beløp du ikke har autorisert, kan du klage til kredittselskapet og slippe å betale for transaksjonene. Hadde du da brukt debetkortet ditt ville svindlerne kunne tømt din personlige bankkonto og pengene kunne vært tapt for alltid.

Reiseforsikring

Betaler du 50% av reisekostnadene dine med kredittkortet når du skal på ferie, tilbyr mange av kredittkortene egen reiseforsikring. Disse er helt gratis, og har i mange tilfeller svært gode brukervilkår. Det kan være lurt å bruke disse som et ekstra sikkerhetsnett ved siden av en tradisjonell helårs reiseforsikring.

Unngå kredittkortfellen

For mange kan den såkalte kredittkortfellen oppleves som en mørk, ond spiral som drar dem lengre og lengre ned i økonomisk uføre. Ettersom renten på kredittkortet er svært høy vil regningen du ikke klarer å betale i tide vokse seg svært stor i løpet av kort tid og bli enda vanskeligere å betale. Det lureste du kan gjøre er å sørge for at du ikke havner i den onde spiralen i utgangspunktet.

Hold orden på økonomien

Det er viktig å huske på at når du bruker kredittkortet så låner du penger som skal betales tilbake i fremtiden. For å kunne gjøre det på en trygg måte er det viktig at du har oversikt over økonomien og har mulighet til å planlegge de kommende utgiftene og inntektene dine. Er du i tillegg flink til å holde kontroll på hvor mye av kreditten din du har brukt, vil du fint klare å planlegge forbruket ditt.  Da kan kredittkortregningen betales med en gang den kommer.

Det er også mulig å selv begrense kreditten som skal være tilgjengelig på kredittkortet. Du kan for eksempel senke kredittgrensen til 10 000kr. Da vil du som regel ha nok kreditt til å kunne dekke de fleste uforutsette utgifter samtidig som du ikke har muligheten til å pådra deg store summer i gjeld.

Ettersom kredittkortgjeld som regel er den gjelden med høyest rente, bør du alltid prioritere å betale denne gjelden først. Ser du at du kommer til å slite med å betale regningene dine, bør du ta kontakt med banken din eller kredittkortselskapet så snart som mulig. Vis dem at du ønsker å gjøre opp for deg, så vil de som oftest være behjelpelige med å sette opp en fornuftig betalingsplan som kan få deg ut av den kjipe økonomiske situasjonen du befinner deg i.

OPPSUMMERT:

• Kredittkort er ofte tryggere enn vanlig debetkort.
• Finansavtaleloven gir deg ekstra rettigheter ved reklamasjoner, konkurser og lignende.
• Kredittkort beskytter deg mot kortsvindel.
• Du kan ofte få gratis reiseforsikring når du betaler reisen med kredittkort.
• Skaff deg oversikt over inntekter og utgifter og ikke bruk mer enn du har råd til. Da unngår du kredittkortfellen.

Finn beste kredittkort her

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg