Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 31 juli 2017
uttak av kontanter i utlandet

Kontanter på ferie: Uttak før man reiser eller bør man vente til man er i utlandet?

Nå som feriereiser har blitt så billige blir det vanligere og vanligere for nordmenn å ta turen til utlandet i sommerferien. Og da kommer det selvfølgelig en god del spørsmål om valutakurs og hvordan det er lurt å ta ut penger.

Det er definitivt slik at du kan spare noen kroner på å ta smarte valg og å sette deg inn i hvordan valutaveksling fungerer. Her går vi gjennom hva som er lurest: Å ta ut utenlandsk valuta i Norge, eller i utlandet.

Praktisk å ta ut penger før avreise – eller?

Det er selvfølgelig veldig praktisk å ta ut penger i Norge. Her har vi trygge minibanker, og vi kan gjerne velge vår egen bank til uttaket. Det kommer heller ikke på noen merkelige gebyrer – alt som er kjent er egentlig veldig mye enklere å forholde seg til.

Derfor er det også en god del reisende nordmenn som velger å ta ut valuta på flyplassen før avreise. Minibankene tilbyr et godt utvalg med forskjellig valuta. Og man kan jo aldri være helt sikker på om det vil være enkelt å finne en minibank når man er kommet frem.

Men husk på at norske banktjenester er mikroskopiske når man sammenligner med store betalingsleverandører som Visa og Mastercard. Og når det er mindre konkurranse blir tjenestene gjerne en god del dyrere.

Sjekk alltid oppdaterte valutakurser her

Generelt høyere valutakurs i Norge enn i utlandet

Det er altså slik at det er dyrere å ta ut valutaen i Norge enn i utlandet. Dette er helt enkelt fordi det koster en del mer for norske banker å holde for eksempel euro. I mesteparten av Europa er dette på den annen side standardvalutaen. Og dermed billigere og enklere å få tak i.

Allikevel er det ingen enorm forskjell på å ta ut en ’vanlig’ valuta i Norge eller i utlandet. Det vil være litt billigere å bruke minibank når du er kommet frem. Men det er definitivt ikke så altfor mye.

I skrivende stund koster 100 euro 995,54 norske kroner hvis du skal de ut i sedler gjennom en av DNBs minibanker. Det betyr altså en kurs på 9,95 kroner. Hvis du sammenligner dette med Visa og Mastercard er det snakk om henholdsvis 9,57 kroner og 9,54 kroner. Noen øre forskjell, med andre ord.

Men husk på at når du bruker kortet ditt i utlandet må du også betale et valutapåslag. Dette gjelder for samtlige kort, både vanlig bankkort og kredittkort. Og da ser valutakursen slik ut:

DNB: 9,95 kroner = 1 EUR
Visa: 9,74 kroner = 1 EUR
Mastercard: 9,70 kroner = 1 EUR

Tilnærmet ingen forskjell på Visa og Mastercard

Her ser vi også at det nesten ikke er noen forskjell på betalingsleverandørene Visa og Mastercard. Tendensen er at disse følger den gående valutakursen, med et aldri så lite påslag fra kortutstederen.

Dette er fordi det er stor konkurranse på kredittkortmarkedet. Hvis det da hadde vært veldig mye billigere med Visa enn Mastercard i utlandet, ville sistnevnte ha mistet mange kortholdere. Og visa versa.

Du trenger altså ikke å være redd for at kredittkortet ditt er mer eller mindre gunstig avhengig av betalingsleverandør. Kredittkortutstederens gebyrer er mye viktigere å følge med på.

En god del utstedere tar seg nemlig godt betalt når du tar ut penger eller bruker kortet ditt i utlandet. Det kan legges til et gebyr på mellom 30 og 50 kroner per uttak i minibank. Og i tillegg er det gjerne en prosentsats av uttaksbeløpet som kommer på.

Større forskjell på sjeldnere valutaer

Som nevnt medfører større konkurranse gunstigere kurs for deg som skal ta ut pengene. Da er det lettere for bankene rundt om i verden å få tak i pengene. ’Vanlige’ valutaer er slike som euro, amerikanske dollar og et knippe andre europeiske valutaer.

Der man imidlertid ser en forholdsvis stor forskjell er på mer eksotiske valutaer. Da er det gjerne enda dyrere for norske banker å holde på nok av valutaen. Og det kan fort koste deg en del ekstra penger.

Det blir eksempelvis mer og mer vanlig for nordmenn å reise til Thailand. Flyselskapene tilbyr svært gode billettpriser, og det er billig å oppholde seg i landet. Men skal du kjøpe en god del thailandske baht bør du ta de ut når du er kommet frem.

Per i dag betaler du 1 krone for 2,76 thailandske baht hos DNB. Tar du for eksempel ut 4000 baht koster dette 1106,80 kroner på flyplassen. Med Visa, og med valutapåslaget på 1,75% tillagt, ville du ha fått samme mengde baht for 1028,86 kroner. Eller 3,88 baht for 1 krone.

Midtkursen og kjøp og salg av valuta hos norske banker

Bankkursene for kjøp og salg av valuta i Norge forholder seg til det som kalles for midtkursen. Dette er kursen midt mellom prisen for å kjøpe (dyrere for deg) og selge (mindre tilbake til deg) valuta.

Det er gjerne slik at banker som DNB og Nordea selger og kjøper valuta for henholdsvis cirka 50 øre under og over midtkursen. Det er også slik de tjener en god del penger på valutaveksling.

Hvis du for eksempel har 100 euro du skal kvitte deg med ser dette slik ut:

Midtkurs: 1 euro = 9,45 kroner
Salgspris: 9,45 – 0,5 kroner = 8,95 kroner

Men dersom du skal kjøpe disse 100 euroene blir det slik:

Midtkurs: 1 euro = 9,45 kroner
Kjøpspris: 9,45 + 0,5 kroner = 9,95 kroner

Med andre ord tjener banken 1 krone per euro når de kjøper og selger valutaen.

Vær mest obs på de store beløpene

Som vi har sett er det ingen enorm forskjell på småkjøp av valuta i Norge eller utlandet. Skal du imidlertid ta ut en god del valuta er det lurt å følge litt med. Store beløp kan ofte bety noen hundrelapper i forskjell.

Si for eksempel at du vil ta ut 1000 euro til reisen din. Da blir det ganske stor forskjell på å ta ut pengene på flyplassen og i destinasjonslandet ditt:

DNB: 1000 euro = 9955,40 kroner
Visa (med valutapåslag 1,75%): 1000 euro = 9747,20 kroner
Mastercard (med valutapåslag 1,75%): 1000 euro = 9709,01 kroner

Og skulle du ha tatt ut tilsvarende i thailandske baht ville regnestykket ha sett slik ut:

DNB: 30.000 THB = 8301 kroner
Visa (+ 1,75%): 30.000 THB = 7716,45 kroner
Mastercard (+ 1,75%): 30.000 THB = 7652,67 kroner

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Lav rente
  Høy kredittgrense
  Kan benyttes i BankAxept-terminaler
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.743,-
Siste artikler
Snøballmetoden 2

Slik fungerer snøballmetoden til gjeldsnedbetaling

Lyst til å kvitte deg med gjeld på en effektiv og enkel måte? Snøballmetoden er en gunstig strategi for nedbetaling av gjeld.

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg