Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 5 mai 2017
budsjett for privatøkonomi

Sett opp et månedsbudsjett for privatøkonomien

Alle husholdninger trenger et budsjett. Uansett om privatøkonomien er trang eller romslig er dette et supert verktøy til å holde orden i de økonomiske sysakene.

Gode gratisløsninger til å sette opp månedsbudsjettet

På et eller annet tidspunkt vil de aller fleste oppleve at økonomien går litt over stokk og stein. Kontoen nærmer seg 0 med stormskritt når lønningen er rett rundt hjørnet og dette kan medføre stress og uro i hverdagen. I disse tilfellene er et budsjett et lurt sted å begynne for å ta igjen kontrollen over pengene. Men hvordan setter du opp et budsjett som fungerer for din privatøkonomi? For mange holder det å lage et enkelt oppsett i Excel. Da kan man justere kategoriene helt fritt etter hva som passer en.

Dersom du ikke er vant til å bruke budsjett kan det imidlertid være praktisk å benytte seg av en mal. Disse finnes det en rekke av på nettet, og de aller fleste får du lastet ned helt gratis. I 2013 la Dine Penger ut en budsjettmal på norsk, som er fin til hverdagsbruk. Men om du leser engelsk godt får du veldig mange flere valgmuligheter ved å gjøre et nettsøk på ”budget template” (Mint og Smartsheet er gode alternativer her). Du kan eventuelt oversette malen til norsk slik at den blir enklere for hele familien å bruke.

Slik setter du opp et månedsbudsjett

Budsjett er i prinsippet veldig enkle.

Du starter med å skrive opp alle inntektene til hele familien. Som oftest vil dette være månedslønninger for mor og far, men husk på å ta høyde for eventuelle ekstrainntekter også. Deretter setter du opp faste utgifter, slik som for eksempel husleie, boliglån, mobiltelefonregninger og strømregninger. Hvis du ikke er helt sikker på hvor mye regningene er på fra måned til måned er det bedre å regne med litt for mye enn litt for lite. Til slutt må du lage en oversikt over månedsforbruket ditt. Dette kan være litt mer krevende enn de faste utgiftene, fordi det ofte forandrer seg i løpet av året. Start med et cirka-beløp og bruk budsjettet til å følge med på om du har satt lista for lavt eller høyt.

Etter du har satt opp de forskjellige beløpene må du lage kategorier i budsjettet ditt. Disse kan du lage så detaljerte eller enkle som du vil. Hvis du ønsker å bruke budsjettet til å følge med på familiens forbruk fra måned til måned er detaljer imidlertid lurt. Da blir det lettere å se hvor dere eventuelt kan spare penger i forbruket deres.

Budsjett kan oppdateres daglig, ukentlig eller månedlig. Generelt sett vil jobben være lettere jo oftere dere legger inn transaksjonene dere har gjennomført.

Fordelene med et månedsbudsjett

Det er en rekke fordeler med å bruke et månedsbudsjett. Enten dere er en stor familie eller du bor alene gir dette verktøyet deg oversikt i hverdagsøkonomien. Som igjen åpner for muligheten til å planlegge med sikkerhet. Enten dere ønsker å spare penger til en ferie eller et nytt oppussingsprosjekt, eller sørge for å ikke gå tomme for penger før neste lønning. Ved å følge godt med på økonomien blir det veldig mye lettere å se hvor dere kan spare penger. Med en månedlig oversikt får dere altså muligheten til å bruke pengene deres på en mer gjennomtenkt og effektiv måte.

Etter dere har brukt budsjettet en stund sørger det også for forutsigbarhet. Inntekt og forbruk kan måles opp mot hverandre slik at dere vet hva slags utgifter dere går i møte hver måned. Hverdagen er hektisk for de fleste av oss, og økonomiske utfordringer kan bidra til stress når månedsregningene kommer rullende. Dersom dette er tilfellet, kan dere da velge å sette av inntekten deres til forskjellige kategorier i budsjettet ved starten av måneden. Når regningen da kommer har dere allerede klargjort økonomien for utgiften.

Slik justerer du månedsbudsjettet ditt

Et budsjett gir dere også muligheten til å justere på forbruket deres. For å virkelig få mest mulig ut av dette verktøyet er det viktig å følge godt med på utgifter og inntekter. Hvis økonomien har vært trang over en lengre periode kan det hende at det blir nødvendig å justere på forbruket. Dette kan selvfølgelig være en utfordring når man først har vendt seg til en viss hverdagsøkonomi. Men dersom dere allerede har en god oversikt over pengebruket er det lettere å finne kategorier som kan begrenses. Her er det viktig å huske på at alle monner drar. Selv om økonomien bare tillater for noen hundre kroner mindre til for eksempel mathandel vil dette fortsatt hjelpe i det lange løp.

Når man skal justere på månedsbudsjettet er det imidlertid viktig å ha realistiske forventninger. Hvis dere har en krevende hverdagsøkonomi er det ikke nødvendigvis mulig for dere å spare penger eller betale ned på lån så raskt som dere ønsker.

Husk på

Ikke bli overivrige og lage budsjetter som er dømt til å sprekke. Dette er veldig demotiverende og kan i verste fall føre til at dere gir opp hele budsjettet. Justeringer må gjøres jevnt, men allikevel i små mengder av gangen.

Tips til å holde deg til månedsbudsjettet ditt

En av de smarteste måtene å holde seg til et budsjett på er nettopp dette å være pragmatisk i oppsettet. Dersom man er motivert til å få orden på økonomien vil mestringsfølelsen bli styrket når man får det til fra måned til måned. Men så snart budsjettet strekkes for langt vil det være større fare for at det ikke går opp som dere har tenkt. Vær tålmodig og hold dere til planen over flere måneder; da er sjansen større for at dere legger dere til gode forbruksvaner i familien.

Som en ekstra motivasjon kan det være lurt å sette opp månedsbudsjettet i kombinasjon med en sparingsplan, eller nedbetalingsplan til eksisterende gjeld. For at dette skal fungere optimalt bør dere sette opp ukentlige, eller til og med daglige, beløper. Da blir prosjektet mer overkommelig enn om man må vente til slutten av måneden med hvert sparebeløp. Sist, men ikke minst, er det viktig å ha et bevisst forhold til pengebruk for å lykkes med et godt månedsbudsjett. Gjør deg godt kjent med budsjettkategoriene og vend deg til å tenke gjennom kjøpene du gjennomfører ettersom måneden går. Ved å skape en tydeligere relasjon mellom penger brukt og penger ut av budsjettet blir det enklere å holde seg til planen.

Les mer

Guide: Slik blir du gjeldsfri

Anbefalte forbrukslån
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7.90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 22% Effektiv rente
  1 - 15 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel eff.rente 15,84%, 65000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8.99 - 21.24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Snøballmetoden 2

Slik fungerer snøballmetoden til gjeldsnedbetaling

Lyst til å kvitte deg med gjeld på en effektiv og enkel måte? Snøballmetoden er en gunstig strategi for nedbetaling av gjeld.

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg