Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 16 august 2017
Nedbetaling av studiegjeld

Ikke betal ned ekstra på studielånet

De fleste av oss har et sterkt ønske om å bli gjeldfrie. Gjeld føles som en økonomisk byrde, og det er det selvfølgelig også, men gjeld kommer i veldig mange forskjellige former. Noen er svært ugunstige, men det finnes faktisk gjeld du ikke bør jobbe dedikert for å kvitte deg med.

I noen tilfeller er det nemlig slik at det er mer lønnsomt å sitte med litt gjeld enn å kvitte seg med den. Dette har litt å gjøre med skattereglene våre i Norge, men også om leveutgifter og gjennomsnittlig privatøkonomi blant norske husholdninger.

Hvis du ofte har ønsket deg å være kvitt studielånet bør du lese videre. Dette er faktisk noe av den beste gjelden du kan sitte med.

Hvorfor ønsker så mange å kvitte seg med studielånet?

Mennesker har generelt sett en instinktiv motvilje mot å være fengslet. Dette er noe av det mest basale i hjernen vår; hvis vi blir låst til eller i noe får vi gjerne en viss grad av panikk over oss.

Denne parallellen kan enkelt trekkes til innstillingen vi har til gjeld. Her er vi låst til en økonomisk forpliktelse som er langvarig, tidvis krevende for privatøkonomien vår og generelt ganske ubehagelig å forholde seg til.

Selv om et studielån er gunstig gjeld å sitte med, fra et rent logisk perspektiv, har vi allikevel en tendens til å helle mot trangen til å kvitte oss med gjeld. Penger vi skylder kan fort oppleves som et økonomisk fengsel, og det vil vi komme oss ut av.

Studielånet føles nok også for mange som noe man ’aldri’ blir kvitt. Dersom man har gjennomført studier i utlandet, som mange nordmenn har, vil også regningen ligge på flere hundre tusen. Men det er altså slik at du ikke trenger å stresse så veldig med denne studiegjelden din.

Derfor er studielånet så gunstig gjeld

Den absolutt største fordelen med et studielån er den rekordlave renten gjelden kommer med. I løpet av 2016 lå den flytende renten på under 2%, som er en svært gunstig sats. For september 2017 er flytende rentesats satt til 2,18%.

Med andre ord er studielån altså et billig lån. Dersom du er redd for at renten skal stige kan du også velge å låse den, som vil gi deg økonomisk forutsigbarhet. Låst rentesats ligger alltid litt høyere enn flytende; men den er allikevel lav.

Litt av poenget med studielån er nemlig at det skal være billig. Norge satser på utdannelse, og på bakgrunn av dette finansieres enorme deler av utdannelsen din med statspenger. Har du fullført studiet ditt fikk du også omgjort 50% av studielånet ditt til stipend.

Når tanken bak studielån er at de skal være gunstige blir det også enkelt å forstå hvorfor dette er grei gjeld å ha. Enn så lenge du betaler det faste månedsbeløpet ditt kan du regne med et trygt og stabilt lån inntil det er nedbetalt.

huslån guide

Egenkapital, boligmarkedet og studielån

Dette er hovedgrunnen til at mange oppfordrer og oppfordres til å beholde studielånet. Det finnes så mange andre ting du bør bruke pengene dine på og investere frem mot. Et godt eksempel på dette er egenkapitalen du i dag behøver for å komme deg inn på boligmarkedet.

Si at du har et studielån på 250.000 kroner. Dersom du beholder gjelden nedbetaler du dette over flere tiår, med et forholdsvis lavt fast månedsbeløp. Hvis du skulle ha kvittet deg med denne gjelden på tre år i stedet for 30 ville situasjonen sett veldig annerledes ut.

Da hadde du måttet betale i underkant av 7000 kroner i måneden, pluss renter, til Lånekassen. Hvis du har økonomisk kapasitet til å spare så mye månedlig er det veldig mye smartere å sette av pengene til oppsparing av egenkapital til boliglån.

For å komme seg inn på det norske boligmarkedet i dag må du ha 15% av boligens verdi i egenkapital. Skal du kjøpe en leilighet til 2,5 millioner kroner er dette lik 375.000 kroner. Selv om du hadde fulgt sparemodellen over ville det altså ha tatt deg enda halvannet år å ha nok til en leilighet til denne prisen.

Når det kommer til studielån handler det altså om å vurdere privatøkonomien fra et helhetlig perspektiv. Det er fint å kvitte seg med gjeld, ja. Men bør dette gå på bekostning av å komme seg inn på boligmarkedet og begynne å betale inn til egen eiendom? For ikke å snakke om: Å kvitte seg med annen gjeld man sitter med?

Rentefritak og betalingsutsettelse på studielånet

I tillegg til en lav rentesats er det også et par andre fordeler med et studielån du ikke nødvendigvis får på andre låntyper. Det vil i alle fall ikke være like enkelt å få de innvilget hos en bank som hos Lånekassen.

Her kan du søke om både betalingsutsettelse og rentefritak på studielånet ditt i følgende situasjoner:

  • dersom du mister jobben din
  • ved lengre sykdom
  • når du har omsorg for barn
  • når du utdanner deg videre
  • når du gjennomfører verneplikten din

Med andre ord kommer et studielån, i tillegg til gode vilkår, med sikring mot vanskelige økonomiske situasjoner. Det vil tas høyde for om du ikke har kapasitet til å betjene lånet ditt over en periode. Slik hjelp er man ikke garantert hos banken.

Tenk på studielånet som en fast månedsregning

Dersom du fortsatt synes det er kjipt å sitte med studielånet ditt kan du forsøke å tenke på det litt annerledes. Du kommer deg ikke unna at det realiteten er gjeld. Men det som er sikkert er at det er stabil, billig og gunstig gjeld.

Forsøk å tenke på de månedlige studielån-innbetalingene som en hvilken som helst annen månedsregning. Dette er penger du betaler for å ’leie’ din egen kompetanse. Eller for å ha et gunstigere boliglån.

Husk at gjeld også gir deg fradrag på skatten. Derfor er det ikke nødvendigvis noen dårlig idé å beholde denne gjelden, selv om du kanskje har kapasitet til å kvitte deg med den. Det vil selvfølgelig avhenge fra person til person.

Allikevel skal du tenke deg nøye om før du begynner å fokusere på rask nedbetaling av studielånet ditt. Det bør i så fall kun være dersom du er kvitt all annen gjeld og økonomien tillater for større månedlige innbetalinger til Lånekassen.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg