Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 20 september 2017
Rydd opp i din privatøkonomi

Rydd opp i din privatøkonomi

Vi bør alle ta et tak i privatøkonomien vår fra tid til annen. Om du har stram eller romslig privatøkonomi er det alltid rom for forbedring; dette kan både bety en enklere økonomisk hverdag eller mer penger spart. I samfunnet vi lever i styrer penger i stor grad levestandarden vår og det finnes en rekke ting du kan gjøre for å bruke dem på en mer effektiv og smart måte. Her får du noen gode oppryddingstips til å gjøre nettopp dette.

Hvis du sliter med stram økonomi

Nesten alle opplever vanskelige økonomiske perioder i løpet av livet sitt. Derfor er det viktig å huske at det ikke er noen skam i å ha det trangt i hverdagsøkonomien. Den beste måten å forholde seg til dette på er ved å være ærlig med seg selv. Ikke ty til kredittkort eller forbrukslån for å holde forbruket gående.

Trenger du hjelp i løpet av en krevende økonomisk periode bør du først og fremst snakke med banken eller kreditoren din. Banken kan blant annet hjelpe deg med en avdragsfri periode, en lengre nedbetalingstid på lånet ditt, betalingsutsettelse og refinansiering.

Det er helt vanlig for banker å tilby disse alternativene, så du bør definitivt holde en åpen kommunikasjon dersom du sliter økonomisk. Videre er det vanlig for kreditorer å tilby betalingsutsettelse eller oppdeling av en stor regning.

Hvis du har behov for dette i tøffe tider gjør du lurt i å forhøre deg om alternativene dine. Da slipper du å ty til ugunstige løsninger som for eksempel gjeld uten sikkerhet.

Gode tips til sparing i 2017

Egenkapital styrker privatøkonomien vår betraktelig. Den gir oss høyere kredittscore, mer rom i hverdagen og valgfrihet. Derfor bør du alltid forsøke å spare penger i så stor grad det er mulig for privatøkonomien din.

Førsteprioriteringen bør være en bufferkonto. Dette er en bankkonto som er tiltenkt tøffere økonomiske tider og som i alle fall bør inneholde tre månedslønner. Hvis noe uventet skulle skje har du god sikring i en slik konto.

I tillegg til dette er det veldig mye lettere å spare hvis man vet hva man sparer til. Lag deg en liste over ting eller opplevelser du ønsker deg og skriv opp et cirka-beløp for hver av dem.

Deretter kan du dele totalbeløpet på måneder, uker og dager og ha noe helt konkret som motivasjon for å spare. Dette kan være alt fra et par nye sko til total gjeldfrihet. Det viser seg i alle tilfeller at når du sparer til noe konkret er det også lettere å holde motivasjonen gående.

Prioriter nedbetaling av eksisterende gjeld

Dersom du vil rydde opp i din privatøkonomi finnes det ingenting bedre enn å betale ned på eksisterende gjeld. Dette er spesielt relevant dersom du har gjeld uten sikkerhet, på kredittkort eller i forbrukslån. Denne gjelden koster deg mange unødvendige kroner i renteutgifter og det bør derfor være en stor prioritet å kvitte seg med den.

For å få til dette kan du benytte deg av to forskjellige strategier: snøskredmetoden eller snøballmetoden. I førstnevnte fokuserer man på gjelden med høyest rente først. Dette vil altså være lånet som koster deg mest i tillegg til selve lånebeløpet.

Med snøballmetoden jobber man på gjelden i stigende retning. Du starter med det minste lånebeløpet og jobber deg oppover. For å motivere deg selv til gjeldfrihet er det lurt å lage en nedbetalingsplan. Så snart du ser når det er realistisk for deg å bli gjeldfri kan du begynne å planlegge andre ting for pengene dine.

Samle opp så mye gjeld som mulig med refinansiering

Dersom du har gjeld stående hos flere långivere, og da spesielt i lån uten sikkerhet, vil det nesten alltid lønne seg å refinansiere. Når man betjener flere lån samtidig blir renteutgiftene veldig mye høyere enn de trenger å være. Du betaler også dobbelt opp med termingebyrer og andre utgifter på lånene.

Dersom du kvitter deg med gjelden ved å ta opp et refinansieringslån blir privatøkonomien mer oversiktlig. Da kan du fokusere på ett enkelt lån, med faste månedsavdrag og én rente.

Refinansiering er også en lur strategi for å lage en god oversikt over din privatøkonomi. Når du ser hvor mye du faktisk sitter med i gjeld kan dette hjelpe deg med å justere forbruket ditt og jobbe målrettet mot gjeldfrihet. Dette vil øke kredittscoren din og gi deg større økonomisk frihet i det lange løp.

Lånebeløp forbrukslån

Lag et budsjett for din privatøkonomi

Når man skal rydde opp i privatøkonomien finnes det ingen bedre strategi enn å lage seg et budsjett. Hvis du ikke allerede har et bør du lage det så snart som mulig. Budsjett kan brukes til en rekke forskjellige ting.

Først og fremst gir det deg en god og detaljert oversikt over forbruket ditt. Denne informasjonen kan du bruke til å følge med på om du trenger å gjøre noe med de økonomiske vanene dine. Du vil også i løpet av kort tid se om det finnes rom for forbedring på noen av bruksområdene dine.

De aller fleste av oss har lite styr på hvor pengene våre blir av etter faste utgifter er betalt. Hvis du ønsker å spare mer penger eller betale ned på gjelden din raskere vil budsjettet vise deg hvor pengene kan hentes fra. Et budsjett sørger også for å gi deg et realistisk og konkret syn på privatøkonomien din.

Se over de faste utgiftene dine

For å bruke penger så smart og effektivt som mulig er faste utgifter et godt sted å begynne. Hvor lenge er det siden du byttet strømleverandør, forsikringsselskap eller mobilabonnement? Det lanseres stadig vekk tilbud til nye kunder.

For å rydde opp i din privatøkonomi bør du derfor følge godt med på markedet. Kan du for eksempel spare 300 kroner i måneden på strøm blir dette 3600 kroner i året. Tilsvarende er det med alle de andre faste utgiftene dine. Det er gjerne hit mesteparten av inntekten vår går, og det er viktig at du holder kostnadene så lave som mulig.

Lag en oversikt over alle leverandørene du bruker i dag og sammenlign prisen du betaler med andre relevante aktører. Hvis du finner et bedre tilbud hos en annen leverandør bør du regne på gevinsten ved et eventuelt bytte.

Få nødvendige forsikringer på plass

De mest dramatiske endringene i en hvilken som helst privatøkonomi er de vi ikke forventer. Dette kan være ting som å miste jobben, sykdom eller et kostbart uhell med bilen. For å bygge en så god sikkerhet rundt økonomien som mulig bør du derfor sørge for å ha nødvendige forsikringer på plass.

Med tanke på arbeid er den viktigste uføreforsikring. Dersom du blir permanent ufør kan inntekten din halveres, som selvfølgelig vil ha store konsekvenser for hverdagsøkonomien.

Sjekk om du har god uføredekning via jobben din og let eventuelt etter bedre løsninger, enten via fagorganisasjoner eller privatforsikring i banken. Andre viktige forsikringer å ha på plass er en skikkelig bilforsikring samt sykdomsforsikring med god dekning.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg