Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 7 juli 2017
finansiere førerkort

Slik finansierer du førerkort

Å skaffe seg førerkort er en stor og viktig del av livet. Det betyr større frihet til å komme seg rundt og dermed mer selvstendighet. For de som akkurat har fylt 16 er drømmen om lappen gjerne sterk.

Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at å skaffe seg førerkort i Norge er en svært dyr affære. Opplæringen er lang og omfattende, og selv med noen som tar lett til kjøring må man ut med mange tusen kroner.

I denne artikkelen tar vi en titt på hvordan du kan finansiere førerkortet ditt – samt ting du bør huske på når du skal ta lappen.

førerkort

Lån på kort sikt

Dersom du ikke har planlagt for utgiftene førerkortet vil bringe har du sannsynligvis ikke en stor egenkapital å rutte med. Hvis du trenger lappen nå blir derfor den eneste reelle finansieringsløsningen din å låne.

Har du mulighet til å låne av familien din er dette absolutt det mest gunstige. Selv med renter på lånet vil dette være veldig mye billigere enn å skaffe seg et banklån. Vær obs på at du kun bør spørre nære familiemedlemmer du har et godt forhold til om et eventuelt lån.

Er du voksen og eier bolig kan du også se på muligheten for å finansiere førerkortet med boligkreditt. Dette er en kredittramme du mottar fra banken som går under samme vilkår som huslånet ditt. Da kan imidlertid ikke huset være belånt til det fulle.

Siste alternativ dersom du skal låne til førerkortet er å søke om et forbrukslån. Da bør du trå litt varsomt frem. Skaff deg en så lav rente som mulig, og ta sikte på å tilbakebetale lånet så raskt du klarer.

Spar på lang sikt

Det billigste finansieringsalternativet for førerkort er selvfølgelig å spare. Hvis du har pengene du trenger til å betale på konto slipper du ugunstige utgifter med et lån.

Du må regne med at et førerkort vil koste mellom 30.000 og 40.000 kroner å skaffe seg. Dette er inkludert trafikalt grunnkurs, obligatoriske kjøretimer og oppkjøring. Den gode nyheten er at dette ikke er et enormt sparebeløp.

Starter du i god tid trenger du ikke å sette av så fryktelig mye penger i måneden for å ha egenkapitalen du behøver. Tommelfingerregelen med sparing er alltid at jo tidligere du begynner, jo mindre blir månedsbeløpene til sparingen.

Det kan være lurt å opprette en egen sparekonto for førerkortet i nettbanken. Her kan du enten sette inn penger manuelt, eller registrere et fast månedstrekk. Vender du deg til dette vil det ikke føles som noe stort offer å sette pengene til side.

Slik sparer du til barnas førerkort

Hvis du har barn gjør du dem definitivt en stor tjeneste ved å spare til førerkortet for dem. Sannsynligheten er stor for at du har bedre økonomisk kapasitet til å gjøre dette enn de har.

Dersom man tar utgangspunkt i at førerkortet vil koste 35.000 kroner blir månedsbeløpet forholdsvis lavt. Det forutsetter selvfølgelig at du starter sparingen tidlig nok. Det kan være lurt å sette av penger til førerkort fra barnet er en 10-11 år.

De fleste ungdommer er veldig klare for å starte kjøreopplæringen sin når de fyller 16. Da kan de ta trafikalt grunnkurs og starte med kjøretimer. Det gir deg altså 5-6 år på å spare opp til barna.

Fordelt over måneder ser dette slik ut:

6 års oppsparing:

6 x 12 = 72 måneder

35.000 kroner / 72 måneder = 486 kroner i måneden

5 års oppsparing:

5 x 12 = 60 måneder

35.000 kroner / 60 måneder = 583 kroner i måneden

Husk på disse tingene når du skal velge trafikkskole

Dersom dere bor i nærheten av en by i Norge vil det som oftest være flere trafikkskoler å velge mellom. Husk på at det gjerne er forskjell på både kvalitet og pris på disse skolene, og se etter følgende ting når dere skal ta valget:

Pris: Dette vil selvfølgelig være den viktigste faktoren for mange. Dere kan oppleve at det er noe prisforskjell på trafikkskolene. Allikevel er det viktig å måle dette opp mot kvaliteten av kjøreopplæring dere mottar.

Kjørelærernes erfaring: Det er alfa omega å ha en god kjørelærer når man skal skaffe seg førerkortet. Dersom man lærer om sikkerhet i trafikken og gode kjørevaner allerede i opplæringsprosessen er det sannsynlig at man blir en bedre sjåfør.

Tilbudsbredde på trafikkskolen: Det vil være veldig greit å kunne gjennomføre hele opplæringsprosessen sin på én og samme trafikkskole. De fleste tilbyr en helhetlig pakke – men vær obs på om det tilbys ting som glattkjøring, trafikalt grunnkurs og mørkekjøring på skolen.

Unngå pakketilbud fra trafikkskolene

Mange trafikkskoler i Norge tilbyr det som kalles for et pakketilbud. Da kjøper man én pakke som inkluderer hele kjøreopplæringen. Som oftest får man en god rabatt på disse, men det er flere ulemper med å gå for et slikt tilbud.

Først og fremst blir du i et pakketilbud helt låst til trafikkskolen. Dersom du mot formodning ikke er fornøyd med kjørelæreren din har du ikke mulighet til å bytte skole. Hvis du flytter, og dermed må skifte trafikkskole mister du pengene.

Om trafikkskolen skulle gå konkurs og dermed ikke kan tilby kjøreopplæring lenger er det også lite sannsynlig at du får igjen pengene. Derfor skal du være helt sikker på at hele oppkjøringen vil foregå på samme trafikkskole dersom du skal gå for et pakketilbud.

Å kjøre opp i utlandet er sjeldent en god idé

Det er selvfølgelig fristende å gjennomføre kjøreopplæringen sin i utlandet. Norge er blant verdens dyreste land å ta lappen i, og man kan spare mye penger ved å gå for denne løsningen.

Allikevel er det betraktelige ulemper med å kjøre opp i utlandet. Først og fremst må du som oftest ha bodd og kjørt i landet du mottar førerkortet i minst seks måneder før du kan bytte det i et norsk førerkort. Det betyr at du må kunne dokumentere at du bodde i utlandet i minimum et halvt år.

Det er kun fra EU- og EØS-land at du får byttet førerkortet til et norsk kort. Du må også bestå en praktisk prøve i Norge for å bytte.

oppkjøring

Anbefalte forbrukslån
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7.90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8.99 - 21.24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 22% Effektiv rente
  1 - 15 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel eff.rente 15,84%, 65000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334,-
Siste artikler
Snøballmetoden 2

Slik fungerer snøballmetoden til gjeldsnedbetaling

Lyst til å kvitte deg med gjeld på en effektiv og enkel måte? Snøballmetoden er en gunstig strategi for nedbetaling av gjeld.

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg