Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 28 september 2017
Snøballmetoden 2

Slik fungerer snøballmetoden til gjeldsnedbetaling

Hvis du har mye gjeld på bok har du helt sikkert tenkt på å ta tak i den. For mange blir det med tanken. Det er en stor og utfordrende oppgave å jobbe målrettet mot gjeldfrihet. Ofte er veien lang, og det er lite fristende å komme i gang.

Og selv om man skulle ha motivasjonen på plass finnes det utrolig mange strategier og metoder å velge mellom. Hvordan vet du hvilken som er riktig for deg?

Det aller viktigste er at du finner en metode du kan holde deg til i det lange løp. Snøballmetoden er en anerkjent strategi som har vist seg å være svært effektiv til nedbetaling av gjeld.

Derfor trenger du en strategi for nedbetaling av gjeld

Uansett om vi er bevisste det eller ikke vil pengene våre forsvinne. Dette kan være på faste utgifter, generelt forbruk eller sparing. Men inntekten vil få en oppgave.

For å bli kvitt gjeld må du først og fremst bevisstgjøre deg dette. Pengene blir borte, de, så om du ikke setter de av til gjeld vil du ikke komme noen vei. Altså handler det første steget i gjeldsnedbetaling om å bestemme seg for at man vil bli gjeldfri.

Men det er faktisk et godt stykke mellom beslutning og handling. Hvis du ikke har en plan å forholde deg til blir det nærmest umulig å redusere nedbetalingstiden din. Uten et fast månedsbeløp til gjeldsnedbetaling, for eksempel, vil motivasjonen dale.

Da blir det veldig mye mer fristende å kjøpe seg den veska eller kjolen enn å sette av pengene til gjelden din. I bunn og grunn handler alle økonomiske beslutninger om motivasjon. Derfor trenger du en strategi for å holde motivasjonen gående.

Tenk på det som et nyttårsforsett. Hvor ofte har du klart å holde ett av disse? Og har det i disse tilfellene hengt sammen med motivasjonen din? Du må jobbe for å bli gjeldfri. Så når du har bestemt deg er det bare å dra opp ermene og finne en god strategi.

Hva er snøballmetoden?

Snøballmetoden anbefales av økonomer over hele verden. Faktisk er det bevist at denne strategien er den mest effektive for å kvitte seg med gjeld. I studien fra USA viste det seg at folk som brukte snøballmetoden ble gjeldfrie 15% raskere enn andre deltakere.

Strategien er et rammeverk for hvordan man tenker på og tar tak i gjelden sin. Den baserer seg på en snøball som blir større og større. Dette er en metafor for gjelden din – du starter altså med den minste gjeldsposten først.

Når du har kommet deg over den første gjeldshumpen vil det sannsynligvis være lettere å ta fatt på neste. Med denne strategien blir altså mestringsfølelsen din styrket. Og dette gir deg en hel del drivkraft til å fortsette med nedbetalingsplanen.

Snøballmetoden steg for steg

Med snøballmetoden er det altså primært én ting som er viktig: du deler opp gjelden din. Hvis vi tenker på all gjelden vår som en stor gjeldspost vil det føles uhåndterbart å kvitte seg med den.

Her deler du i stedet opp gjeldspostene dine i stigende rekkefølge. Deretter kan du kvitte deg med postene én etter én. Til slutt vil du sitte igjen med det største lånet, som for de fleste er boliglånet. Dette har også lav effektiv rente og strategien er sånn sett gunstig også økonomisk.

Si at du har følgende gjeld:

Kredittkortgjeld: 20.000 kroner

Boliglån: 500.000 kroner

Forbrukslån: 50.000 kroner

I henhold til snøballmetoden ville du her ha startet med kredittkortgjelden. Denne vil sannsynligvis også ha høyest effektiv rente. Og det er alltid gunstig å kvitte seg med den dyre gjelden først.

Deretter ville du ha kvittet deg med forbrukslånet, og til sist boliglånet. Ved å fokusere all nedbetalingskraften din på ett lån av gangen blir du kvitt dem raskere. Da vil du også få mer motivasjon til å ta fatt på neste gjeldspost.

Tre grunner til at snøballmetoden fungerer så bra

Deler opp gjelden: Ved å dele opp gjelden gjør snøballmetoden nedbetalingsplanen mer håndterbar. I stedet for å tenkte på gjelden i eksempelet over som 570.000 kroner begynner du med bare 20.000.

For de aller fleste vil dette oppleves som et overkommelig beløp. Og når du klarer å kvitte deg med 20.000 kroner er det ingen grunn til at du ikke klarer 50.000. Fra et økonomisk perspektiv lønner det seg også å bli kvitt dyr gjeld først.

Mestringsfølelse tidlig i nedbetalingsløpet: Ikke undervurder menneskelig motivasjon. Vi kan få til utrolig mye hvis vi vil det nok. Dette gjelder både fysiske og psykiske utfordringer.

Å bli gjeldfri er i aller høyeste grad en psykisk utfordring. Her må det mye viljekraft og pågangsmot til. Med snøballmetoden får du styrket mestringsfølelsen din tidligere i nedbetalingsløpet. Da er det mer sannsynlig at du vil ha ork til å fortsette.

Enklere å starte med små beløp først: Tenk på gjelden i eksempelet som tre kameler du må svelge. De blir større og større. Men hvis du allerede har klart å svelge en liten kamel kan du sannsynligvis klare en som er litt større.

Ved å bryte gjelden opp i håndterbare porsjoner sørger snøballmetoden for et forenklet nedbetalingsløp. Sannsynligvis blir du også kvitt den dyre gjelden raskere. Og da kan du sette av mer penger i måneden til boliglånet.

Husk på personligheten din når du velger nedbetalingsstrategi

For at en nedbetalingsplan skal fungere optimalt må den passe til personligheten din. Derfor er det ikke selvsagt at snøballmetoden er riktig nedbetalingsstrategi for deg.

Hvis du skal klare å bli gjeldfri må du gjøre det på en måte som holder deg motivert. Gjør du ikke det er det fort gjort å gi opp. For svært mange vil motivasjon tidlig i løpet være viktig. Derfor er også snøballmetoden så effektiv.

Men start nedbetalingsplanen din med å tenke litt gjennom hva som motiverer deg. Du må også huske på at det minste gjeldsbeløpet ikke alltid er det dyreste. Hvis du motiveres av økonomisk vinst kan det i så fall hende at du bør se på andre strategier.

Har du imidlertid gjeld mer enn ett sted og i alle fall ett lån uten sikkerhet er snøballmetoden svært gunstig. Den vil hjelpe deg med å redusere nedbetalingstiden din og spare deg for en hel del penger.

Se hvor mye du sparer på snøballmetoden med vår nedbetalingskalkulator

Vår nedbetalingskalkulator er spesielt tilrettelagt nedbetaling av gjeld. Her kan du velge mellom fire forskjellige strategier. Du får også lagt inn månedsbudsjettet ditt, samt når du ønsker å starte nedbetalingsplanen.

Etter du har lagt inn informasjonen din vil nedbetalingskalkulatoren vise deg akkurat hvor mye du sparer. Hvis du holder deg til snøballmetoden også på boliglånet vil det ofte være snakk om mange millioner kroner.

Her kan du også se hvor sant det er at alle monner drar. Når det kommer til nedbetaling av gjeld vil bare noen hundre kroner ekstra i måneden hjelpe deg mye.

Ønsker du en mer utfyllende guide om snøballmetoden? Ta en titt her.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg