Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 26 juli 2017
bankbytte

Bytte bank kan spare deg tusenvis

Hvor lenge har du vært kunde i banken din? De fleste av oss vil nok svare ”Mange år”, eller ”Hele livet”. Lønner deg seg egentlig å være kunde i samme bank gjennom hele livet? Det viser seg at mange av vegrer seg for å bytte bank, selv om de ikke er 100% fornøyd med situasjonen og de vet at de kan få bedre innskuddsrente eller lånebetingelser i en annen bank.

Dette gjør at det blir mindre press på bankenes vilje til å gi kundene sine bedre betingelse. I lengden gjør dette at vi som forbrukere blir taperne.

Hvorfor er det egentlig slik?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av de bakenforliggende årsakene til at så mange velger å være trofaste mot banken sin, på tross av at de kan spare tusenvis av kroner på å bytte.

Vaner og status quo

Mennesker er vanedyr. Det vil si at vi stort sett finner en måte å gjøre ting på i hverdagen som fungerer for oss og når vi først har innarbeidet denne vanen gjør vi det helt ubevisst. Det kan være svært vanskelig å endre på godt innarbeidede vaner og vaner har en viktig funksjon i hverdagen. Det at vi innarbeider oss hverdagslige vaner gjør at hjernen slipper å bruke energi på å ta ulike avgjørelser.

Skal jeg ha havregryn eller brødskive til frokost?

Skal jeg kjøpe melk fra Tine eller Q-meieriene?

Disse valgene tar vi jeg helt automatisk og vi kaster ikke vekk tid på dem hver dag. Det samme gjelder for banken din. Det kjente er behagelig og du ønsker ikke å bruke tid og energi på å endre på noe som tross alt fungerer helt greit.

bytte av bank

Mennesket fungerer også slik at vi alltid sammenligner potensielle endringer med hvordan vi har det. Det vil si at hvis du skifter jobb, vil du alltid sammenligne lønnen med din tidligere lønn, selv om arbeidet er ulikt. Vi føler også et større ubehag ved negative endringer enn vi føler glede av en tilsvarende positiv endring.

De fleste vil altså synes det er verre å gå ned 30 000kr i lønn enn de synes det er herlig å gå opp 30 000kr i lønn. Dette gjør at vi heller vi forsøke å unngå et potensielt tap enn å ta risiko og få en potensiell fortjeneste.

Vi unngår å bytte bank fordi vi er redde for at vi kan tape penger på det, selv om det mest sannsynlig vil være positivt for økonomien.

Eierskap har en verdi

Flere ulike forsøk har vist at eierskap i seg selv har en verdi for oss mennesker. I ett av disse forsøkene ble en gruppe studenter tilbudt å kjøpe et kaffekrus for en mindre sum penger. Det var da svært få som ønsket å kjøpe kaffekruset. Studentene syntes rett og slett ikke kaffekoppen var verdt prisen. I et annet eksperiment fikk studenten kruset helt gratis.

De fikk beholde en stund for å få en eierskapsfølelse. De ble så tilbudt å selge kruset for den samme prisen som de tidligere studentene hadde fått tilbud om å kjøpe det for. Da var det veldig få studenter som ønsket å selge kruset. De syntes rett og slett kruset var verdt mer enn summen som ble tilbud. Her ser vi hvordan kun det å føle eierskap over noe øker verdien av objektet.

Det samme fenomenet vil spille inn på din avgjørelse om å skifte bank. Du tillegger din nåværende bank ekstra verdi fordi du føler et eierskap til den. Klarer du å se forbi dette og gjøre en objektiv verdivurdering av ditt kundeforhold kan det være du finner ut at det vil lønne seg å skifte bank likevel.

Byttekostnader

Når du foretar endringer i hverdagen din vil det stort sett alltid føre med seg det vi kaller for byttekostnader. Dette er kostnader som er direkte knytte til endringen du gjør. Når det gjelder bankbytter kan det være tid du må bruke i telefonen og på å lære deg nye pinkoder, en ny nettbank og å bli kjent med en ny kundebehandler. Mange forbrukere har en tendens til å overvurdere disse byttekostnadene.

Når du bytter bank i dag, vil som regel den nye banken din ta seg av det aller meste rundt bankbytte. Dette tilbyr de seg å gjøre nettopp for å senke dine byttekostnader og det gjør det mer sannsynlig at de vil få deg som en ny kunde.

Ved å gå i dialog med både din egen bank samtidig som du henter inn tilbud hos andre banker viser du at banken din må legge inn litt ekstra innsats hvis de fremdeles ønsker deg som kunde. Da kan du enkelt få bedre avtaler på for eksempel boliglånsrenten eller kanskje også en bedre innskuddsrente hos din nåværende bank. Hvis du får et bedre tilbud et annet sted er det svært enkelt å bytte bank, og det vil ofte være verdt de tusenlappene du sparer.

Ser du forbi den menneskelige irrasjonaliteten blir det enklere å vurder hvilket valg som er best for deg og din økonomi.

Les mer: 

Slik klager du til banken

 

 

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg