Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 juli 2017
sparetips for studenter

Sparetips for studenter

Et studielån er det gunstigste lånet som finnes på markedet. Det har lav rente og små månedsbeløp som blir en enkel regning å håndtere når du kommer ut i jobb etter studiene.

Allikevel har man ikke akkurat mye å rutte med hver måned som student, og det er slett ikke sjeldent at pengene tar slutt før neste innbetaling fra Lånekassen står på konto. Her er noen tips for deg som ønsker å spare penger under studietiden.

Stipend og studielån

Hvis du får maks støtte fra Lånekassen og bor hjemmefra får du i underkant av 8000 kroner i måneden i studiestøtte. Dette er bortsett fra de to store utbetalingene på litt over 20.000 kroner i august og januar – men i gjennomsnitt er det rundt 8500 kroner per måned. Noe av dette vil kunne gjøres om til stipend etter studiene er fullført. Allikevel er ikke pengene mye å skryte afattig studentv med tanke på leie, mobiltelefon, kollektivtransport, klær og mat hver måned. Så det er viktig å ha realistiske mål. Selv om du kanskje ikke kan spare så fryktelig mye under studietiden kan du i alle fall sørge for at pengene ikke går til unødvendige utgifter. Og kanskje klarer du å sitte igjen med litt ekstra også.

Hva bruker du egentlig pengene dine på?

Før du kan begynne å spare penger må du finne ut av hva du faktisk bruker pengene dine på. Du bør holde god oversikt over økonomien din fra måned til måned slik at du får et realistisk bilde av hva pengene går til. Dette kan du gjøre helt gratis i Excel, men det finnes også gode budsjettprogrammer. Disse kommer som oftest med en gratis prøveperiode, og koster deretter litt penger hver måned. Med et slikt system på plass har du alltid kontroll over hvor pengene forsvinner hen ettersom studieåret ditt går. Når du har funnet ut av hva du bruker studentlånet ditt på kan du begynne sette i gang tiltak for å spare penger.

All sparing er god sparing

Alle monner drar er et godt norsk ordtak. Det betyr egentlig bare at de små stegene er akkurat like viktige som de store. Om du sparer 30 kroner i uka har du fortsatt spart penger. Så selv om det kan være demotiverende å se at sparekontoen ikke akkurat fylles opp med stormskritt er det viktig å huske på at så lenge den ikke går i null har du fortsatt gjort en god jobb.

Kutt ned på de faste utgiftene

Har du store månedsutgifter du kan begrense? Det finnes masser av utgifter vi har en tendens til å glemme at vi faktisk kan spare penger på. Hva slags mobilabonnement du har, hvor du kjøper klærne dine og hvor ofte du handler mat er alle ting som kan ha en stor innvirkning på de årlige utgiftene dine. Kan du skifte til et billigere mobilabonnement? Kan du kjøpe klærne dine på salg – eller enda bedre, på Fretex? Kan du handle mat litt sjeldnere? Bare disse tre tiltakene kan spare deg for flere hundre kroner hver måned. Si for eksempel at du går fra et mobilabonnement på 300 kroner i måneden til et på 150 kroner i måneden. Og at du kjøper en jakke på salg eller i en gjenbruksbutikk til 300 kroner i stedet for 700 kroner. Til sist handler du mat til et fast ukentlig budsjett på 500 kroner, i stedet for å handle annenhver dag og ende opp med å bruke 600 kroner i uken. Med disse priseksemplene har du faktisk spart 950 kroner på bare én måned.

Lag mat selv!

Det kan være ganske overveldende med oppgaver som skal leveres, forelesninger som det må leses til og gruppesamarbeid som må organiseres. Allikevel er mat den definitivt største utgiften du vil ha under studietiden ved siden av leie. Hvis du kjøper lunsj ute to ganger i uka kan dette fort koste deg 250-300 kroner, eller 1000-1200 kroner i måneden. Kjøper du inn maten og lager de samme rettene selv blir det fort til en fjerdedel av prisen.

Unngå cafeer

Selvfølgelig er det digg å gå på café og ta seg en kopp kaffe og noe søtt når man har mange timers lesing foran seg. Men caféturer i Norge er dyrt. Du kan fort bruke 50-60 kroner per gang, og hvis du faller for fristelsen 2-3 ganger i uka har du plutselig brukt 480-720 kroner av månedsbudsjettet ditt. Få deg en kaffeavtale på bensinstasjonen eller invester i en kaffetrakter. Bak i helgene. Det sparer deg for tusenvis av kroner i året.

Turer på byen er svindyre

Det er dyrt å gå ut, men studentlivet er synonymt med å dra ut i helgene. Og selvfølgelig er det viktig å slappe av og være sosial under studietiden også. Men en tur på byen koster mange hundre kroner. Er det snakk om flere ganger i måneden er vi fort oppe i tusengangen per år her også. Da er det mye billigere å kjøpe drikke og mat, og heller invitere til hjemmefest.

Hvis du klarer å sette i gang med ett eller flere av disse tiltakene er du på god vei til en bedre økonomi i studenttiden din – og kanskje litt penger til overs også.

Anbefalte kredittkort
 • Cashpoints på alle kjøp (inntil 20% på flybilletter og 1% på andre kjøp)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Gratis kontantuttak
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
 • ID-tyverforsikring
  1% bonus på alle kjøp (2% på netthandel, 3% hos Komplett.no og Blush.no)
  Reise- og avbestillingsforsikring
  Høy kredittgrense
  * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.836,-
Siste artikler
Snøballmetoden 2

Slik fungerer snøballmetoden til gjeldsnedbetaling

Lyst til å kvitte deg med gjeld på en effektiv og enkel måte? Snøballmetoden er en gunstig strategi for nedbetaling av gjeld.

Les saken
Anbefalte sider
 • Informativt
 • Gratis tjeneste
 • Nyttig for deg