Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 10 februar 2017
refinansiere smålån

Refinansiering av smålån

Dersom du har ett eller flere smålån på bok har du helt sikkert hørt om refinansiering. Dette er en strategi som potensielt kan hjelpe privatøkonomien din. Det kan også gjøre det enklere for deg å betale ned gjelden din på en systematisk måte.

Hva er refinansiering av smålån?

Kort fortalt betyr refinansiering av smålån at du tar opp et lån for å betale ned på annen gjeld. Det virker kanskje veldig kontra-intuitivt. Hvis du allerede har gjeld kan det umulig være en god idé å ta opp mer gjeld? Vel, hvis du holder tunga rett i munnen så kan faktisk refinansiering av smålån være gunstig for privatøkonomien din. Og spesielt hvis du har mer enn ett lån hos mer enn én lånetilbyder. Du får bedre oversikt over økonomien din, og du vil sannsynligvis spare penger dersom du velger å samle all gjelden din i ett lån. Her er fire fordeler med å refinansiere gjelden din.

Du får bedre oversikt med refinansiering

Selv om en privatøkonomi kanskje virker forholdsvis enkel inneholder den i realiteten utrolig mange komponenter å holde orden i. Dersom du i tillegg har ett eller flere smålån er det fort gjort å miste grepet om utgifter, inntekter og gjeld. Hvis du velger å refinansiere gjeld du har i smålån vil du få bedre oversikt. Dette er fordi du samler all gjelden i ett lån. Men det handler også om at jo mer vi må forholde oss til noe, jo bedre oversikt får vi.

Dersom du bestemmer deg for å refinansiere smålånene dine blir du tvunget til å få oversikt over gjelden din. Da vil du måtte se på hvor mye gjeld du faktisk sitter med, hva de effektive renteutgiftene er osv. Refinansiering kan altså være et godt verktøy for å helt enkelt se over hvor mye gjelden din koster deg. Dersom du tar tak i og får hjelp til å refinansiere gjelden din vil den bli lettere å forholde seg til og å nedbetale.

Du må bare forholde deg til én bank med refinansiering

Jo mer du kan samle på ett sted i privatøkonomien din, jo bedre er det. Det er flere banker som spesialiserer seg på å hjelpe deg med refinansiering av gjelden din. I mange tilfeller gjør de også refinansierings-jobben for deg. De samler opp alle trådene på en plass og du trenger plutselig bare å forholde deg til én bank. Akkurat som med den vanlige banken din vil det skape en god trygghet å vite at du har god orden i sysakene. Ved å refinansiere gjelden din og ha alle smålånene i én bank vil du også kunne benytte deg av rådgivning og kundeservice i mye større grad. Du vil få et mer personlig forhold til denne ene banken enn om du forholder deg til to eller tre forskjellige av gangen.

Det er imidlertid lurt å være grundig når du velger ut hvilken bank du ønsker å bruke til å refinansiere gjelden din. Lag en liste over ting du lurer på, skaff deg en god oversikt over gjelden din og kontakt de aktuelle bankene. Husk at det er du som er kunden og som skal signere brukervilkårene. Refinansier smålånene i en bank du føler at du kan stole på og som ikke kommer med urealistiske lokketilbud om for eksempel rekordlave renter.

Du får sannsynligvis gunstigere rente med refinansiering

Dette bringer oss for øvrig til den neste og største fordelen med å refinansiere smålån. Dersom du sitter med smålån mer enn ett sted betaler du flere termingebyrer og flere renteutgifter hver måned. Det er helt enkelt fordi lånene er separerte. Og i de absolutt fleste tilfeller koster dette mer penger enn om man hadde hatt all gjelden samlet på ett sted. Ved å refinansiere gjelden din vil du få én rente og ett termingebyr å forholde deg til på hele lånebeløpet. La oss si at du har to smålån per i dag:

Smålån 1:
Lånebeløp: 35.000 NOK
Avdragstid: 5 år
Nominell rente per år: 17%
Termingebyr: 40 kroner
Total tilbakebetaling: 55.090 NOK

Smålån 2:
Lånebeløp: 15.000 NOK
Nominell rente per år: 15%
Avdragstid: 5 år
Termingebyr: 40 kroner
Total tilbakebetaling: 24.311 NOK

Med disse to lånene hver for seg, koster de deg totalt 79.401 NOK i løpet av 5 år. Men dersom du kombinerer disse beløpene og får en rente på 10% (som er en forholdsvis vanlig sats når det kommer til refinansiering) vil regnestykket se slik ut:

Lånebeløp: 50.000 NOK
Avdragstid: 5 år
Nominell rente per år: 10%
Termingebyr: 40 kroner
Total tilbakebetaling: 66.641 NOK

Over en 5-års-periode sparer du altså i underkant av 13.000 kroner ved å kombinere lånene. Og dersom du har større lån vil dette sparebeløpet selvfølgelig øke en hel del.

Det blir lettere å betale ned på gjeld med refinansiering

Det er veldig mye enklere å betale ned på lånet når du refinansierer gjelden din. Som nevnt har du bare én rente, én bank og ett månedlig avdrag å forholde deg til. Økonomien blir dermed veldig mye mer oversiktlig. I stedet for å ha to eller tre regninger rullende inn på smålån hver måned har du bare én regning du må betale. Og fordi lånet blir samlet når du refinansierer vil du også kunne skaffe deg en oversikt over en realistisk nedbetalingstid på smålånene dine.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg