Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Ønsker du å få tilsendt nedbetalingsplanen på epost?
×

Skriv inn navn og epost, så sender vi deg din nye nedbetalingsplan på epost

brukervilkårene
Nei takk, fortsett uten
Fortsett
Sist oppdatert: 7 mars 2017

Hva er inkasso?

Inkasso er et krav som fremmes av kreditor dersom forbrukeren (låntaker, abonnent eller annen økonomisk forpliktelse) går over betalingsfristen på avtalte innbetalinger. Inkasso kan bety både et inkassokrav og en inkassosak.

Et inkassokrav er en skriftlig advarsel til den aktuelle forbrukeren om at en inkassosak vil startes dersom utestående gjeld ikke innbetales. Inkassokravet kan komme direkte fra kreditor (långiver på lån) eller fra et innkrevingsbyrå.

Inkassokravet skal gi mottaker ytterligere 14 dagers (minimum) betalingsfrist på å innbetale beløpet han eller hun skylder. Dersom dette gjøres vil inkassokravet innfris og det vil ikke føres noen videre inkassosak. Om mottaker på den annen side går over inkassokravets betalingsfrist vil det settes i gang en inkassosak.

En inkassosak består av flere steg. Først må kreditorens krav godkjennes som rettskraftig. Noen inkassokrav er umiddelbart rettskraftige, eksempelvis ubetalt skatt, gjeld til staten eller trafikkbøter. Et rettskraftig inkassokrav sendes direkte til namsmannen for vurdering.

Inkassokrav som ikke anses som umiddelbart rettskraftige sendes i første omgang til forliksrådet. Denne instansen vurderer inkassokravet og bestemmer om kreditors krav er gyldig. Dersom inkassokravet er rettskraftig vil forbrukeren bli tilsendt en ny innbetalingsfrist for utestående gjeld.

Når denne fristen går ut uten innbetaling blir inkassosaken videresendt til namsmannen. Konsekvensen for forbrukeren er i dette tilfellet en registrert betalingsanmerkning og obligatorisk lønnstrekk inntil gjelden er nedbetalt. Betalingsanmerkningen vil ha sterk negativ innvirkning på forbrukerens kredittscore.

Inkasso medfører forskjellige kostnader for mottaker av inkassokravet. Forsinkelsesrente legges til gjelden etter betalingsfristen er utgått. Renten ligger på 8,75%, men långivere av forbrukslån kan benytte seg av forbrukslånets effektive rente som beregningsgrunnlag.

Det brukes videre en inkassosats der inkassokrav ikke innfris og en inkassosak fremmes. Denne satsen står på 670 kroner. Kreditor kan legge til en prosentandel av inkassosatsen på utsendte purringer, og denne vil avhenge av om kreditor selv fremmer kravet eller benytter seg av et innkrevingsbyrå.

Inkassokrav kan fremmes av alle kreditorer. Dette kan være långivere, kredittkortselskaper, mobiltelefonselskaper, eller andre bedrifter som innvilger kreditt i form av abonnementer betalt på etterskudd.

  • Informativt
  • Gratis tjeneste
  • Nyttig for deg